Guvernul ataca la CCR legea prin care sunt marite pedepsele pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor. Reactia PSD

Luni, 03 August 2020, ora 17:45
7643 citiri
Guvernul ataca la CCR legea prin care sunt marite pedepsele pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor. Reactia PSD
Sursa: Pixabay

Executivul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care majoreaza pedepsele pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de catre Camera Deputatilor pe 30 iunie, introduce si prevederea potrivit careia violul si actul sexual cu un minor sunt infractiuni pentru care prescriptia nu inlatura raspunderea penala. Guvernul argumenteaza ca reglementarea incalca Legea fundamentala deoarece "instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele care au comis infractiuni de o gravitate similara, in sensul in care nu pot fi identificate ratiuni obiective pentru alegerea acelor infractiuni care urmeaza a fi imprescriptibile".

"Legea, in forma adoptata de Camera Deputatilor, ridica unele probleme de constitutionalitate, dupa cum urmeaza:

Pct. 1 si 2 ale art. I al Legii prevad modificarea art. 153 din Codul penal, privind prescriptia raspunderii penale si art. 154 privind termenele de prescriptie a raspunderii penale, in sensul instituirii imprescriptibilitatii raspunderii penale pentru faptele de viol (art. 218 din Codul penal) si act sexual cu un minor (art. 220 din Codul penal).

Aceasta reglementare poate ridica probleme din perspectiva raportarii la art. 16 din Constitutie intrucat instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele care au comis infractiuni de o gravitate similara, in sensul in care nu pot fi identificate ratiuni obiective pentru alegerea acelor infractiuni care urmeaza a fi imprescriptibile. Astfel, solutia legislativa aleasa pare arbitrara si discriminatorie fata de persoanele care savarsesc infractiuni de viol sau act sexual cu un minor, infractiuni pentru care va opera imprescriptibilitatea raspunderii penalee, in timp ce alte fapte de o gravitate cel putin egala si de natura similara vor fi in continuare supuse curgerii termenelor de prescriptie.

Este adevarat ca infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale au un specific aparte si ca, din cauza traumelor provocate victimelor, in multe cazuri trece o perioada considerabila de timp pana cand acestea pot aduce la cunostinta organelor judiciare fapta comisa, iar din aceasta perspectiva s-ar putea justifica si introducerea unor termene de prescriptie prelungite pentru faptele contra libertatii si integritatii sexuale.

Chiar si cu luarea in considerare a acestor aspecte insa, din perspectiva autorului infractiunii, ar putea si discutabila aplicarea unui tratament diferit fata de autorii unor alte infractiuni pedepsite de legea penala la fel de aspru (enumeram cu titlu de exemplu fapte precum cele de coruptie, tortura, nerespectarea regimului armelor si al munitiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, tradare).

Cu atat mai mult insa nu poate fi justificata in mod obiectiv si rezonabil diferenta de tratament fata de autorii unor infractiuni de aceeasi natura, susceptibile a avea un efect similar asupra victimelor si prin urmare a produce acelasi decalaj in sesizarea organelor judiciare", arata sesizarea formulata de Guvern la CCR.

Executivul aminteste de o decizie a Curtii din 2003, prin care a statuat ca diferenta de tratament trebuie sa aiba la baza justificari obiective, astfel incat sa nu incalce articolul 16 din Constitutie, care se refera la egalitatea de drepturi.

"Amintim ca, in jurisprudenta sa constanta, Curtea Constitutionala a statuat ca o diferenta de tratament trebuie sa se bazeze pe justificari obiective si rezonabile pentru a nu reprezenta o incalcare a art. 16 din Constitutie: << Acesta presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii in care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite. Ca urmare, situatiile in care se afla anumite categorii de persoane trebuie sa difere in esenta pentru a se justifica deosebirea de tratament juridic, iar aceasta deosebire de tratament trebuie sa se bazeze pe un criteriu obiectiv si rational (a se vedea, in acest sens, cu titlul exemplificativ Decizia nr. 86 din 27 februarie 2003). (...) Principiul egalitatii in drepturi nu inseamna uniformitate, incalcarea principiului egalitatii si nediscriminarii existand atunci cand se aplica un tratament diferentiat unor cazuri egale, fara o motivare obiectiva si rezonabila, sau daca exista o disproportie intre scopul urmarit prin tratamentul inegal si mijloacele folosite >> ", potrivit sesizarii.

De asemenea, Guvernul aduce in discutie si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care spune acelasi lucru.

"In acelasi sens este si jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a statuat, in aplicarea prevederilor art. 14 din Conventia privind apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale privind interzicerea discriminarii, ca reprezinta o incalcare a acestor prevederi orice diferenta de tratament savarsita de stat intre indivizi aflati in situatii analoage, fara o justificare obiectiva si rezonabila", conchide sursa citata.

Pe 30 iunie, Camera Deputatilor a adoptat decizional proiectul de lege al deputatului neafiliat Oana Bizgan pprin care marim pedepsele pentru infractiunile sexuale.

"Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

De asemenea, este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand: fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima; apta a avut ca urmare vatamarea corporala sau a pus in pericol viata victimei in orice alt mod".

Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand faptele au fost comise fata de un minor in sau de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune contra libertatii si integritatii sexuale asupra unui minor, o infractiune de pornografie infantila sau proxenetism asupra unui minor.

Alfred Simonis: Guvernul Orban este aparatorul pedofililor, violatorilor si pradatorilor sexuali

Liderul deputatilor PSD Alfred Simonis a afirmat ca Guvernul Orban este aparatorul pedofililor, violatorilor si pradatorilor sexuali din cauza faptul ca Executivul a atacat la Curtea Constitutionala "legea votata de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit in inchisoare". El a precizat ca este abominabil ca Guvernul nu a dublat alocatiile pentru copii, insa "ii apara cu inversunare pe cei care distrug vieti de copii".

"Guvernul Orban este aparatorul pedofililor, violatorilor si pradatorilor sexuali! Guvernul Orban moare de grija tuturor acestor nenorociti! Pe care ii considera discriminati! De asta a contestat la CCR legea votata de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit in inchisoare! Abominabil! Alocatiile copiilor nu le-a dublat, dar ii apara cu inversunare pe cei care distrug vieti de copii. Pentru Orban si gasca sa din Guvern nu conteaza viitorul Romaniei. Conteaza doar ca pedofilii sa nu fie discriminati!", a scris Alfred Simonis luni pe Facebook.

Liderul deputatilor PSD a adaugat ca Exectivul considera si ca hotii nu trebuie discriminati.

"La fel cum, in viziunea Guvernului PNL, hotii nu trebuie discriminati! Cei care fura cu zece maini din banul public cu achizitii, cei care violeaza, toti si-au gasit un zid de protectie in guvernarea PNL!", a conchis Simonis.

Executivul a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea care majoreaza pedepsele pentru agresiunile sexuale impotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de catre Camera Deputatilor pe 30 iunie, introduce si prevederea potrivit careia violul si actul sexual cu un minor sunt infractiuni pentru care prescriptia nu inlatura raspunderea penala.

Guvernul argumenteaza ca reglementarea incalca Legea fundamentala deoarece "instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele care au comis infractiuni de o gravitate similara, in sensul in care nu pot fi identificate ratiuni obiective pentru alegerea acelor infractiuni care urmeaza a fi imprescriptibile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#guvern, #CCR, #legislatie, #Justitie, #infractiuni sexuale minor , #stiri CCR