Ioan Vida: Romania are de fapt trei Parlamente unicamerale

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 12:32
3102 citiri
Ioan Vida: Romania are de fapt trei Parlamente unicamerale

Presedintele CCR, Ioan Vida, a pledat luni pentru modificarea Constitutiei, printre deficientele identificate de acesta in actuala lege fundamentala fiind competentele decizionale ale fiecarei camere.

El a precizat ca acest lucru ce duce la aparitia a trei parlamente-Camera Deputatilor, Senatul si plenul reuni, informeaza NewsIn.

Presedintele Curtii Constitutionale a avertizat ca modificarea legii fundamentale nu se poate face peste noapte si ca cei care cred acest lucru "se inseala amarnic".

Totusi, Vida a spus ca din punctul sau de vedere modificarea Constitutiei este necesara si ca acest proces ar putea avea loc dupa adoptarea de catre statele UE a Tratatului Constitutional.

"La ora actuala trebuie sa asteptam momentul adoptarii Constitutiei Europene si va trebui in mod firesc sa ne raportam la eventualele contradictii care exista intre reglementarea actuala si viitoarea Constitutie Europeana", a declarat el.

Potrivit presedintelui CCR, revizuirea se impune pentru ca de la ultima modificare a legii fundamentale au intervenit "o serie de antinomii constitutionale", adica s-au creat fata de sistemul anterior constitutional, "o serie de contradictii" in interiorul Constitutiei.

"De exemplu, noi spunem in Constitutie ca avem un Parlament bicameral. Dar in articolul 75 ulterior instituim o regula care distruge acest sistem bicameral. Spunem ca o camera este camera de reflectie, care poate sa nu faca nimic cu un proiect de lege, iar in alta parte spunem ca este o camera decizionala care poate sa faca ce vrea ea, indiferent de ceea ce spune cealalta camera.

La ora actuala nu mai avem Parlament bicameral, ci avem trei parlamente unicamerale: atunci cand Senatul este camera decizionala, este Parlament unicameral, atunci cand Camera Deputatilor este camera decizionala, ea este Parlament unicameral si in unele cazuri cand Parlamentul se intruneste in sedinta comuna, iar avem o singura camera", a aratat Ioan Vida, sustinand ca eliminarea acestor contradictii este o prioritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, este judecat începând de luni la New York pentru acuzaţia că a acoperit ilegal o plată în schimbul tăcerii către o vedetă porno....
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ioan Vida, #modificare, #constitutie, #Parlamente, #trei , #stiri CCR