Justitia, nodul gordian al politicienilor romani (Opinii)

Luni, 09 Iulie 2012, ora 09:09
5625 citiri
Justitia, nodul gordian al politicienilor romani (Opinii)

In ultima perioada, cu precadere, cel mai invocat capitol al retortei in care temperaturile politice au trecut limita codului rosu este de departe Justitia. O putere de stat in stat ce a ridicat multe stegulete de monitorizare a Romaniei din partea cancelariilor Europei unificate.

Capetele de acuzare bifate pe un interminabil pomelnic la adresa sistemului juridic romanesc au fost dese, dense si cat se poate de reale. De la coruptie, incompetenta si rea-vointa in randurile magistratilor, pana la o agasanta lentoare in solutionarea cauzelor aflate pe rolul instantelor.

Nimic nu a scapat vigilentului hawk-eye al Uniunii Europene si nu numai. S-a inregistrat pana si un record inimaginabil: un proces nefinalizat ce dateaza, atentie, din 1984. Adica un gros strat de colb adunat pe coperta unui dosar vreme de 28 de ani.

De notorietate este si acel nefericit caz Tundrea, omul care in urma unei erori judiciare a ispasit 12 ani de inchisoare. Eliberat, a reusit doar sa intre in posesia probelor AND ce ii atestau nevinovatia, apoi s-a prapadit.

Cu putin timp inainte de a fi declansata procedura de suspendare a lui Traian Basescu, domnia sa si-a dorit sa induca opiniei publice in general, dar mai cu seama politicienilor adversi, ca il preocupa mai putin propria persoana decat Justitia. Nu stiu cat de convingator a reusit sa fie.

Vineri, in jurul orei 20, pe atunci inca seful statului in exercitiu, dl Basescu afirma de la tribuna Parlamentului: "As vrea sa va rog, poate in finalul unui mandat, sa aveti grija de tara si de oamenii ei. A avea grija de tara inseamna a-i respecta legile, sa faceti sa se aplice legea Educatiei, asa cum este, sa se aplice cele patru coduri, sa nu va atingeti de Justitie si de institutiile statului."

De unde aceste indrumari? Sa se fi atins cineva pana acum de magistrati prin telefon, chemari la ordin sau macar aluzii de a aparut subit aceasta teama? Probabil ca da, de exista spectrul anxios ca doamna cu palos si balanta priveste strengar pe sub esarfa.

De la borna pedeserista Bivolaru-Bancorex pana acum justitia romana a functionat precum un metronom elvetian, nu-i asa? Pentru diversitate si culori vii asternute pe o imagine onesta, au mai trecut prin odai de penitenta olteanul OTV-ist si pastorul machedon.

Alte nume sonore si cu destul staif in palmaresul notorietatii au ramas oarecum imuni la suflul dogoritor al legii, din motive de justitie impecabila, de ramanere in pronuntare pana la calendele grecesti ori din vinovatie inchipuita si neprobata: Ion Iliescu, Rodica Stanoiu, Dan Voiculescu, Monica Ridzi, Florin Paslaru, Sergiu Andon, Sorin Blejnar s.a.m.d.

Una dintre exceptii, cea mai spectaculoasa de pana acum, este cea numita Adrian Nastase. Presupus declansatoare de actualul taifun politic. Restul nu prea conteaza. O judecatoare etilo-suparata pe politisti, alta producatoare de santaj pe teme sexuale.

Cam la fel de insignifianta, adusa in preajma lui zero absolut este Legea 221/2009 referitoare la fostii detinuti politici. Cei cazuti victime "regimului nelegitim si criminal", pentru a-l cita pe Traian Basescu, atunci cand condamna in Parlament (2006) odiosul sistem totalitar.

Unul dintre aprigii contestatari ai repunerii in drepturile firesti si limpezi a celor care au patimit inimaginabil este actualul membru al Curtii Constitutionale, judecatoarea de sorginte PDL, Iulia Motoc. Fiindca veni vorba, este o cumplita impietate, o blasfemie sa i se atribuie lui Adrian Nastase statutul de detinut politic. Fapt intamplat deja.

Ramane de vazut in ce masura noua Putere, dupa formidabila canonada declansata asupra celor ce au fost pana mai ieri in stratosfera politica, se va atinge de Justitie. Astfel incat aceasta sa actioneze complet nepartinitor, indiferent de personajele ce ii intra sub jurisdictie.

Cu atat mai mult cu cat seful ei, actualul prim-ministru, provine din mediul in care dreptatea nu accepta variante de nuanta.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Parchetul General este obligat să reia dosarul clasat în care Emilia Șercan l-a acuzat pe Lucian Bode de favorizare a infractorului
Jurnalista Emilia Şercan a anunţat luni, 22 aprilie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis în parte o plângere şi a dispus ca Parchetul General să redeschisă dosarul în care...
#justitie Romania, #CCR justitie Romania, #monitorizare Romania justitie , #stiri CCR