Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legea privind protectia informatiilor clasificate ajunge la CCR

Vineri, 26 Martie 2010, ora 17:04
1372 citiri
Legea privind protectia informatiilor clasificate ajunge la CCR

Legea privind protectia informatiilor clasificate va ajunge la CCR, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu, in procesul in care omul de afaceri Dinu Patriciu acuza SRI de interceptarea ilegala a telefoanelor sale.

Astfel, magistratii instantei supreme au decis, vineri, din oficiu, sa trimita la Curtea Constitutionala Legea 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, pentru ca CCR sa verifice constitutionalitatea a trei articole din aceasta lege.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput, in 27 noiembrie 2009, judecarea recursul declarat de Serviciul Roman de Informatii impotriva unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti, care a obligat institutia la plata sumei de 50.000 lei catre Dinu Patriciu, pentru interceptarea ilegala a telefoanelor.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis, pe 9 februarie, cu o opinie separata, ca SRI trebuie sa ii plateasca lui Dinu Patriciu despagubiri in procesul in care omul de afaceri acuza interceptarea ilegala a telefoanelor sale.

Instanta a respins, astfel, apelul SRI impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care a decis, pe 11 mai 2007, ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 RON cu titlul de daune morale, in dosarul in care omul de afaceri a chemat institutia in instanta pe motiv ca i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice.

SRI a inregistrat convorbiri telefonice politice si de afaceri ale lui Patriciu folosind pretextul unei amenintari la adresa sigurantei nationale, arata in motivare magistratii Curtii de Apel.

Mai mult, noteaza cei doi judecatori in motivarea deciziei, informatiile obtinute intr-un un an si trei luni de interceptari telefonice au fost folosite impotriva lui Dinu Patriciu in procese penale "ce au exclusiv ca obiect savarsirea unor infractiuni de drept comun".

"Sub pretextul existentei unei amenintari la adresa sigurantei nationale, au fost inregistrate convorbirile telefonice ale reclamantului Patriciu Dan Costache pentru o perioada extrem de lunga (1 an si 3 luni), pentru ca, ulterior, datele obtinute sa fie folosite impotriva sa in procese penale ce au exclusiv ca obiect savarsirea unor infractiuni de drept comun.

Astfel, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si a detinut informatii cu privire la viata privata a reclamantului Patriciu Dan Costache, date cu privire la activitati de natura politica, profesionala sau de afaceri, nicidecum, pana la momentul formularii prezentei actiuni, cu referire la siguranta nationala a Romaniei", precizeaza cei doi magistrati care au avut opinie majoritara.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#protectia informatiilor clasificate lege CCR, #proces patriciu SRI , #stiri CCR