Ziare.com

Ordonanta privind aspectele financiare din justitie, neconstitutionala

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 18:33

   

Ordonanta privind aspectele financiare din justitie, neconstitutionala
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, marti, neconstitutionala, Ordonanta de Urgenta 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei.

Ordonanta, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 462 din 20 iunie 2008, a fost contestata in 11 dosare dezbatute, marti, de CCR, informeaza NewsIn.

Ordonanta contestata prevede, in articolul I, ca cererile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, formulate de personalul salarizat din sistemul juridic, sunt solutionate, in prima instanta, de curtile de apel, recursul urmand a fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dispozitiile art. I se aplica si proceselor in curs de judecata, avand ca obiect solutionarea cererilor privind acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sistemul justitiei, incepute sub legea anterioara, se arata in articolul II al OUG 75/2008.

De asemenea, cauzele aflate in curs de judecata la fond, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, vor fi trimise de indata spre solutionare curtilor de apel, prin incheiere, ce nu este supusa niciunei cai de atac.

Articolul III prevede ca plata sumelor prevazute in titlurile executorii emise pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei, se va realiza, esalonat, in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei.

Articolul VI, al ordonantei declarata neconstitutionala, prevede modificari pentru Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, astfel incat sumele provenind din acestea, precum si din impozitele incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti sa constituie venituri la bugetul de stat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2398 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dusmanul nr. 1 al poporului

curtea constitutionala ! astea functioneaza ca un srl ,in slujba unui grup de derbedei . constitutia ar trebui sa fie modificata din temelii si curatata de toate legile infecte si preferentiale , pe care guvernarile precedente au avut mare grija sa le promulge . pina nu avem o constitutie si o curte constitutionala curata care sa lucreze pentru popor ,nu avem nici o sansa sa reusim in lupta inpotriva coruptiei .
astea sunt primele lucruri care trebuie schimbate !

 

Mic!

Mic,mic dar judecata este de nota lo.Sa dea Domnul sa te auda cine trebuie si sa dispuna corespunzator.Amin.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor