Peste 800 de profesori universitari reclama la CCR legea care interzice referirea la identitatea de gen in scoli

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 07:47
4894 citiri
Peste 800 de profesori universitari reclama la CCR legea care interzice referirea la identitatea de gen in scoli
Foto: Pixabay (Arhiva)

SNSPA, cu sustinerea altor universitati din Romania, centre si institute de cercetare, asociatii profesionale universitare si sprijinita de peste 800 de profesori si cercetatori romani si straini, a depus la Curtea Constitutionala un punct de vedere prin care sustine sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educatiei Nationale 1/2011, prin care se interzice in institutiile de invatamant referirea la identitatea de gen.

Sesizarea respectiva urmeaza sa fie discutata de CCR pe data de 30 septembrie.

Intr-un comunicat remis joi, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) a anuntat ca, alaturi de Universitatea de Vest din Timisoara, cu sustinerea altor universitati din Romania si din intreaga lume, a unor centre si institute de cercetare, asociatii profesionale universitare si sprijinita de 885 profesori si cercetatori romani si straini, a depus la Curtea Constitutionala a Romaniei un punct de vedere legal, un "prieten al curtii", Amicus Curiae, elaborat in sprijinul sesizarii de neconstitutionalitate asupra Legii nr. 87/2020 pentru modificarea art. 7 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, pe care presedintele Klaus Iohannis a formulat-o la data de 10 iulie.

Demersul reprezinta o argumentatie juridica a unor pozitii ferme, exprimate deja de patru universitati din Romania, la momentul adoptarii de catre Parlament a Legii nr.87/2020, respectiv Universitatea Babes-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si SNSPA..

Conform SNSPA, prin acest "Amicus Curiae", organizatiile si persoanele semnatare aduc argumente de natura juridica, ce demonstreaza caracterul neconstitutional al prevederilor normative propuse de Legea pentru modificarea art.7 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, dar si sensul, importanta si necesitatea studiilor de gen intr-un stat democratic.

Demersul se bucura de o larga sustinere la nivel international: 10 rectori ai unor universitati prestigioase din Europa, prorectori si decani ai unor institutii relevante din Europa si SUA, 39 de centre si institute de cercetare, retele si asociatii academice internationale au raspuns intr-un termen foarte scurt cu mesaje clare de sustinere.

Acestora li se adauga peste 830 de semnaturi individuale ce apartin unor profesori si cercetatori din domenii variate precum studii de gen, sociologie, stiinte politice, relatii internationale, istorie, filosofie, istoria artei, stiinte ale comunicarii.

Universitari cu renume international de necontestat se afla in lista de semnatari, cu expertiza in domeniul studiilor de gen si studiilor europene, stiintelor politice si relatiilor internationale, precum si cercetatori de varf din spatiul romanesc, se arata in comunicat.

Conform SNSPA, printre semnatari se afla nume cunoscute publicului roman: Katherine Verdery (profesor, City University of New York's Graduate Center), Gail Kligman (profesor UCLA), Maria Bucur (profesor Indiana University).

Dintre universitatile reprezentate prin universitari se mentioneaza: Princeton, Harvard, Yale (SUA), Cambridge, King's College (UK), Paris Sorbonne, Universite libre de Bruxelles, Freie Universitat Berlin (UE).

"In masura in care asaltul asupra libertatilor democratice pe calea atacului la studiile de gen si la protectia minoritatilor are o dimensiune internationala - parte a tendintelor iliberale din ultimii ani - dorim sa subliniem prezenta in lista a unor universitari de anvergura mondiala, specialisti in diverse tematici din campul studiilor de gen: Judith Butler (profesor, University of California at Berkeley), Delphine Dulong (profesor, Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, France), David Paternotte (profesor, Universite libre de Bruxelles), Joan W. Scott (profesor Emerita, Princeton New Jersey), Mieke Verloo (profesor, Radboud University, Nijmegen, Netherlands).

Un grup de universitari romani cu preocupari de cercetare in domeniul studiilor de gen au lucrat efectiv la dezvoltarea studiilor de gen din Romania si la proiectul "Amicus Curiae": Mihaela Miroiu (profesor universitar, fondatoarea Masteratului Politici, Gen si Minoritati, SNSPA), Ionela Baluta (profesor universitar, fondatoarea Masteratului Politicile egalitatii de sanse in context romanesc si european, master integrat intr-un consortiu de sapte universitati europene, Universitatea din Bucuresti), Oana Baluta (conferentiar universitar, Universitatea din Bucuresti), Mariuca Oana Constantin (lector universitar, SNSPA), Iustina Ionescu (avocat, doctorand SNSPA), Liliana Popescu (profesor universitar, SNSPA).

In 16 iunie, Senatul a adoptat proiectul care modifica Legea educatiei nationale si care interzice "in unitatile, in institutiile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale, inclusiv in unitatile care ofera educatie extrascolara", activitatile "in vederea raspandirii teoriei sau opiniei identitatii de gen, inteleasa ca teoria sau opinia ca genul este un concept diferit de sexul biologic si ca cele doua nu sunt intotdeauna aceleasi".

Care ar fi hibele legii

Organizatiile si persoanele semnatare aduc in atentia Curtii Constitutionale urmatoarele:

1. Din punct de vedere juridic, Legea pentru modificarea art.7 din Legea educatiei nationale nr.1/2011:

* ingradeste dreptul la libertatea de exprimare, inclusiv a opiniilor stiintifice, garantat de Constitutia Romaniei (art.30, alin.(1) si (2) ) precum si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului (art.10);

* submineaza libertatea de cercetare si reprezinta o ingerinta grava a politicului in autonomia universitara, incalcand Constitutia Romaniei (art. 32);

* contravine legislatiei Uniunii Europene (in special art. 13 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene care garanteaza libertatea artelor si a cercetarii stiintifice), precum si tratatelor internationale - de exemplu Conventia pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor adoptata in cadrul ONU si Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (Conventia de la Istanbul) adoptata in cadrul Consiliului Europei;

* propune o viziune asupra definitiilor conceptelor de sex si gen, care contrazice legislatia interna in vigoare si tratate internationale importante la care Romania este parte, precum Conventia de la Istanbul.

2. Din punct de vedere academic si democratic, Legea pentru modificarea art.7 din Legea educatiei nationale nr.1/2011:

* intervine brutal in demersurile stiintifice proprii spatiului academic, pentru ca interzice nu doar activitati care abordeaza teorii si opinii legate de dimensiunea de gen a identitatii umane, ci o intreaga disciplina legitima de studiu si de cercetare, si anume studiile de gen, la care cercetatorii romani au contribuit si continua sa contribuie in mod semnificativ - disciplina prezenta in cercetarea academica mondiala de peste 70 de ani;

* ignora rezultatele cercetarii din domeniul studiilor de gen, care aduc contributii valoroase in domenii diverse: studii politice, istorie, sociologie, filosofie, antropologie, psihologie si drept, studii literare, jurnalism, stiinte ale educatiei, teatru, medicina si tehnologie. Dovada importantei studiilor de gen in spatiul academic este certificata, intre altele, prin existenta centrelor de cercetare si a programelor in domeniul studiilor de gen in toate marile universitati ale lumii, precum si dezvoltarea acestora (dupa 1989, odata cu democratizarea spatiului universitar) si in universitatile din Romania;

* contravine misiunii fundamentale a spatiului academic, care consta in producerea de cunoastere si formarea generatiilor viitoare in spirit democratic - studiile de gen au un rol esential in formarea de cercetatori si experti intr-un domeniu fundamental pentru orice regim democratic: egalitatea de sanse si egalitatea de gen;

* incalca normele si criteriile de evaluare ale ARACIS, care a introdus discipline legate de studiile de gen in mai multe domenii din campul stiintelor sociale si a acreditat programe de masterat cu specializare in studii de gen.

Persoanele si institutiile semnatare considera ca exista temeiuri de fapt si de drept pentru constatarea caracterului neconstitutional si nedemocratic al Legii pentru modificarea art.7 din Legea educatiei nationale nr.1/2011.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#snaspa ccr, #profesori universitare identitate gen, #profesori universitari , #stiri CCR