Presedintele CCR, Augustin Zegrean: Curtea este o institutie juridico-politica

Marti, 20 Iulie 2010, ora 13:04
4598 citiri
Presedintele CCR, Augustin Zegrean: Curtea este o institutie juridico-politica

Presedintele Curtii Constitutionale, judecatorul Augustin Zegrean a acordat, in premiera, de la numirea sa la conducerea CCR, un interviu postului national de radio. Zegrean a vorbit despre activitatea CCR, concluzia sa fiind accea ca democratia este un proces costistor, care implica un consum mare de timp, dar si faptul ca CCR este o institutie juridico-politica, care trebuie acceptata ca atare.

Referindu-se la activitatea CCR, si la faptul ca multe din legile Guvernului au fost declarate neconstitutionale, Zegrean a afirmat: "Pe noi nu ne intereseaza daca o lege este buna sau este rea, daca ajuta sau nu ajuta, daca este oportuna sau nu, pe noi ne intereseaza ca legea sa fie conforma cu Constitutia si sa nu incalce drepturile omului".

Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Zegrean a mai afirmat ca principaala activitate a CCR a fost aceea de a solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate a unor texte de lege, in urma sesizarilor venite din cursul proceselor civile sau penale care se afla pe rolul instantelor.

"In anul 2009, am avut aproape 10.000 de dosare de solutionat, cu privire la neconstitutionalitatea unor texte de lege. Una din cauzele care explica acest numar foarte mare de solicitari este faptul ca exista un numar formidabil de mare de legi care se adopta. Trebuie tinut seama de faptul ca noi nu judecam oamenii. Noi judecam legile", a spus Zegrean.

Presedintele CCR a primit casa de la RA-APPS

Augustin Zegrean a afirmat ca magistratii CCR sunt peste tot in Europa numiti pe criterii politice. "In Spania sunt numiti de rege si nimeni nu comenteaza. In Italia, sunt, de asemenea, fosti politicieni, fosti magistrati, fosti avocati, si sunt tot numiti. In Germania, membrii Curtii pot face parte din partide politice si se respecta structura politica a Parlamentului (...). Nicaieri Curtea Constitutionala nu este o curte pur juridica. Este o curte juridico-politica si toata lumea accepta lucrul asta", a declarat Zegrean la RRA.

Zegrean, fost deputat PD, primul magistrat numit de Basescu la CCR

Intrebat cum poate fi convins cetateanul ca magistratii CCR sunt independenti, Augustin Zagrean a afirmat: "Prin deciziile pe care le dam. Nu pot sa-i chem sa vada, nu pot sa jur. Nu cred ca CCR este o curte politica sau inclinata politic, desi l-am auzit pe guvernatorul Bancii Nationale spunand ca daca am judeca legea gravitatiei si pe aia am declara-o neconstitutionala. Este o regretabila greseala".

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...
Comentarii