Site-ul CCR nu e accesibil de o saptamana. Dorneanu anunta ca va fi reconstruit si se vor face cercetari

Joi, 20 Iunie 2019, ora 14:56
5450 citiri
Site-ul CCR nu e accesibil de o saptamana. Dorneanu anunta ca va fi reconstruit si se vor face cercetari
Foto: captura ecran CCR

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat joi ca pagina de Internet a institutiei va fi reconstruita in urma atacului informatic de saptamana trecuta si ca se va adresa instantei pentru efectuarea de cercetari.

UPDATE Precizarile au fost facute la finalul sedintei CCR de azi.

"Vineri, site-ul Curtii Constitutionale a fost spart, virusat. Incepand de vineri, am inchis pagina noastra de Internet. (...) Efectele nu puteau fi decat cel mult de virusare, de comunicarea unor stiri false.

Va trebui, din pacate, sa-l reconstruim si nu este un lucru foarte simplu. Impreuna cu consultarea serviciilor specializate - SRI, STS, care ne asigurau pana acum mentenanta acestuia - vom gasi modalitatea de a reconstrui pagina in cel mai scurt timp si sa o realimentam cu toate datele necesare.

Pana atunci, deciziile noastre sunt comunicate in Monitorul Oficial, iar comunicarea cu societatea civila va fi realizata direct prin site-urile mijloacelor de comunicare in masa care au relatii cu noi si le vom furniza toate datele necesare (...) O sa ne adresam si din punct de vedere penal, si din punct de vedere tehnic autoritatilor competente sa faca cercetarile necesare", a declarat Valer Dorneanu la iesirea de la sedinta de plen a Curtii, relateaza Agerpres.

Reamintim ca site-ul Curtii Constitutionale nu este functional de aproape o saptamana (foto), dupa ce a fost tinta unui atac informatic. Contactat joi dimineata de Ziare.com, Biroul de Presa al institutiei a precizat ca presedintele Valer Dorneanu va face cateva declaratii pe aceasta tema dupa sedinta de joi a CCR.

Astazi a avut loc prima sedinta publica a CCR in noua componenta, dupa depunerea juramantului si preluarea mandatelor de catre Gheorghe Stan si Cristian Deliorga.

Site-ul CCR a fost tinta unui atac informatic in data de 14 iunie, de atunci neputand fi accesat, spre exasperarea celor care au nevoie de informatiile de pe site, cum ar fi avocatii.

Vinerea trecuta, in locul paginii de start a site-ului CCR era afisat mesajul "Hacked By laZy hAcker" si o imagine cu un personaj dintr-o animatie japoneza, relateaza Agerpres. De atunci, site-ul nu este functional.

Surse contactate de Agerpres au declarat ca membrii conducerii CCR au fost avertizati inca de anul trecut ca sistemul informatic este invechit si vulnerabil la diverse atacuri, insa "recomandarile facute de institutiile specializate ale statului nu au fost implementate".

CCR nu este singura institutie publica din Romania atacata de hackeri, in aceeasi situatie fiind si mai multe spitale.

Citeste mai multe despre: 5 spitale din Bucuresti sunt atacate informatic. Au fost afectate internarile, dar si salariile medicilor

Aflata sub atacuri permanente, Romania refuza sa adopte legea Securitatii Cibernetice, proiectul la care lucrase Cabinetul Ciolos fiind abandonat de guvernele care s-au succedat in ultimii ani, desi un raport arata ca Romania este tara ideala pentru a fi folosita in atacuri cibernetice - raport.

"Ce nu intelege lumea nici la noi este ca va veni o vreme in care tu, ca sef de institutie sau de companie, vei fi raspunzator nu numai pentru buna protectie a institutiei tale vizavi de protectia informatiilor clasificate sau de buna cheltuire a banului public, dar inclusiv va trebui sa protejezi ceea ce va fi definit ca 'zestre cibernetica' a institutiei tale. Si, daca tu vei pierde informatie vitala pentru institutie sau pentru stat in urma atacurilor cibernetice, vei fi bun de plata.

Acesta e si un motiv pentru care eu cred ca inca nu avem legea - pentru ca cineva se opune, fiindca aceasta lege va aduce cu sine si responsabilitati, dar si sanctiuni, pedepse", declara anul trecut fostul consilier pe probleme de securitate nationala Iulian Fota, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#site CCR atac informatic, #site Curtea Constitutionala hackeri , #stiri CCR