Referendum 2012: USL, Zgonea si Filip cer CCR sa nu tina cont de pragul de prezenta

Miercuri, 01 August 2012, ora 12:51
7344 citiri
Referendum 2012: USL, Zgonea si Filip cer CCR sa nu tina cont de pragul de prezenta
Foto: Arhiva

USL si, separat, cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului au depus, miercuri, la CCR, doua sesizari legate de validarea referendumului din 29 iulie privinn demiterea lui Traian Basescu.

"Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor", a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Potrivit Digi 24, printre argumente s-ar afla si adresa de la INS care arata ca numarul real al celor cu drept de vot este 16,5 milioane. Un alt argument este boicotul PDL, precum si numarul mare al romanilor care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele referendumului au fost predate miercuri de catre membrii Biroului Electoral Central Curtii Constitutionale a Romaniei, judecatorii urmand sa se intruneasca la ora 14,00 pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica.

Separat, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au depus o alta sesizare la CCR. Cei doi oficiali sustin ca la nivelul Curtii ar trebui sa se ia in considerare faptul ca forma legii referendumului in baza careia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenta la urne.

"Legea aplicabila procedurii de desfasurare a referendumului este, in opinia noastra, cea de la data declansarii procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate in vigoare ulterior declansarii procedurii referendumului este contrara dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei privind neretroactivitatea legii", se arata in document, potrivit Mediafax.

Astfel, ei precizeaza ca trebuie avuta in vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, iar demiterea presedintelui sa se realizeze daca este aprobata de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.

"Acest punct de vedere este conform cu spiritul Deciziei nr. 420/2007 a Curtii Constitutionale, din care rezulta ca dispozitiile aplicabile procedurii referendumului pentru demiterea Presedintelui sunt cele in vigoare la data suspendarii sale din functie de catre Parlament", sustin Zgonea si Filip.

De asemenea, presedintii celor doua Camere trec in revista succesiunea in care au fost adoptat actele normative care au privit referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

"La data declansarii procedurii referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei erau in vigoare dispozitiile Legii nr. 3/2000, asa cum au fost modificate prin OUG nr. 41/2012 si validarea rezultatelor referendumului trebuie sa fie facuta conform acestui act normativ, in caz contrar fiind incalcate dispozitiile art. 15 alin. (2) din Constitutie", sustin Zgonea si Filip.

"Din punctul nostru de vedere, respectarea statului de drept si a Codului de bune practici in materie de referendum elaborat de Comisia de la Venetia nu poate fi facuta decat aplicand procedurii referendumului normele in vigoare la data declansarii procedurii referendumului, adica OUG nr. 41/2012", mai arata presedintii celor doua Camere ale Parlamentului.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...