USR si PNL au atacat la CCR modificarile la Codurile penale

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 16:49
4448 citiri
USR si PNL au atacat la CCR modificarile la Codurile penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Salvati Romania (USR) si Partidul National Liberal (PNL) au depus la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), joi, doua sesizari de neconstitutionalitate privind modificarile aduse Codurilor Penale.

"Uniunea Salvati Romania a depus, impreuna cu PNL, doua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la proiectele de lege prin care se aduc peste 300 de modificari nocive Codului penal si Codului de procedura penala. USR considera ca toate aceste modificari vin in contradictie nu doar cu statul de drept, subrezind politica penala a Romaniei si favorizand infractorii, dar si cu Legea fundamentala", se arata intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

"In vederea garantarii ordinii si sigurantei publice, legiuitorul are obligatia sa stabileasca un regim sanctionator echitabil si proportional, care sa tina cont nu doar de interesele persoanelor care cad sub incidenta legii penale, ci si de interesele societatii in general.

Or, ceea ce fac PSD si ALDE, sprijinite de UDMR si minoritatile nationale, este doar in interesul infractorilor. Dupa ce si-a pierdut credibilitatea in plan extern din cauza guvernarii PSD-ALDE, Romania risca acum sa devina si un paradis al infractorilor", a declarat Dan Barna, presedintele USR, citat in document.

Semnatarii sesizarilor au invocat atat motive extrinseci, cat si motive intrinseci de neconstitutionalitate si apreciaza ca ambele legi sunt neconstitutionale in ansamblul lor.

"In cazul modificarilor la Codul penal, de exemplu, USR considera ca legea a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 69 alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputatilor, fapt care aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (3) si (5) si art. 69 din Constitutia Romaniei.

Similar, in cazul legii care amendeaza Codul de procedura penala, a fost incalcat principiul bicameralismului, in conditiile in care Camera Deputatilor, Camera decizionala, a eliminat mai mult de jumatate din amendamentele adoptate de Senat pentru punerea in acord a dispozitiilor declarate neconstitutionale", precizeaza sursa citata.

De asemenea, USR invoca incalcarea art. 1 alin. (3) din Constitutie, care prevede ca Romania este stat de drept si art. 1 alin. (5) din Constitutie, care prevede ca in Romania respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie. "Or, aceste articole au fost incalcate prin neintocmirea studiilor de impact in legatura cu modificarile propuse pentru Codul penal", potrivit comunicatului.

Tratatele UE

USR subliniaza tratatele UE au prioritatea fata de legile interne.

"Nu in ultimul rand, potrivit art. 148 din Constitutie, ' (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. (4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2) '.

Printre consecintele subsecvente aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se numara si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), instituit in anul 2007 pentru a remedia deficientele din reforma sistemului judiciar si din lupta impotriva coruptiei si crimei organizate. Iar prin Decizia nr. 2/2012, Curtea Constitutionala a retinut ca, prin faptul ca are calitatea de membru al Uniunii Europene, statului roman ii revine obligatia de a aplica MCV si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie.

Or, modificarile aduse Codurilor penale in a doua incercare a coalitiei PSD-ALDE de blocare a sistemului de Justitie si de exonerare a celor care au comis fapte grave, de coruptie sau cu violenta, contravin flagrant recomandarilor Comisiei de la Venetia si ale a Comisiei Europene, precum si solicitarilor partenerilor europeni si transatlantici ai Romaniei", argumenteaza formatiunea.

USR mai aminteste ca, la prima incercare a PSD-ALDE, in legile de modificare a Codurilor penale au fost introduse de coalitia la putere aproape 95 de articole neconstitutionale, articole care ar fi fost astazi in vigoare daca Opozitia nu sesiza CCR.

"In cadrul procedurii parlamentare din ultimele zile, aceste articole au fost eliminate, dar au fost pastrate alte peste 300 de prevederi deosebit de nocive. In ciuda declaratiilor puterii, aceste articole nu reprezinta transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar vointa politica a coalitiei PSD-ALDE, a carei unica preocupare este, de aproape doi ani si jumatate, destructurarea sistemului judiciar si albirea dosarelor coruptilor, pentru ca infractorii sa poata fura linistiti in continuare, sa nu raspunda pentru faptele lor si sa ramana si cu banii furati", conchide comunicatul.

Amintim ca proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#PNL USR CCR coduri penale , #stiri CCR