Zegrean, despre noul scandal Iohannis-Guvern: CCR s-a obisnuit sa spuna ca e conflict. Am facut praf justitia, facem praf si Armata

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 15:58
6845 citiri
Zegrean, despre noul scandal Iohannis-Guvern: CCR s-a obisnuit sa spuna ca e conflict. Am facut praf justitia, facem praf si Armata
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, arata ca premierul Viorica Dancila poate sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei, dupa ce Iohannis a prelungit mandatul sefului SMG Nicolae Ciuca, iar CCR va decide ca este vorba de un conflict juridic de natura constitutionala, mai ales ca este "batucita" cararea.

"Legislatia romaneasca toata e asa, pentru ca niciodata, cand e vorba de numiri de persoane, nu stii cine trebuie sa-l numeasca, cine sa-l propuna. Trebuia sa urmeze aceeasi procedura si la prelungire ca si la numire, dar daca nu se inteleg si daca vin cu propunerile de numire fara sa-l consulte pe presedinte, clar ca presedintele poate si el sa faca, pentru ca pana la urma, ca si la procurori, presedintele are decizia, el ii numeste. Ceilalti ii propun.

Acelasi lucru se intampla si la prelungire, dar nu cel care propune hotaraste. Acum vad ca asta se doreste in toate domeniile - cel care propune sa hotarasca. Nu se poate - ne-am jucat de-a justitia si am facut praf justitia. Acum ne jucam de-a Armata si facem praf Armata. Pai nu se poate", a declarat fostul presedinte CCR Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, premierul Dancila poate sesiza Curtea Constitutionala, iar solutia va reflecta un conflict juridic deoarece "cararea este batucita".

"Nu este de joaca aici. Totusi, tara asta trebuie aparata si cand pui un sef de Stat Major trebuie sa ai in vedere si opinia celor pe care urmeaza sa-i conduca. Din punct de vedere constitutional, premierul poate face o noua sesizare, Curtea va spune ca-i conflict, ca vad ca s-au obisnuit asa - cararea este batucita.

Te duci la Curte - Curtea numeste prim-ministri, Curtea numeste procurori generali, Curtea numeste acum si seful Marelui Stat Major... Nu e in regula, nu poti sa conduci o tara cu justitia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor in stat - fiecare sa-si vada de atributiile lui", a mai spus fostul presedinte CCR.

Precizarile vin dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat, vineri, ca decretul pentru prelungirea mandatului sefului SMG, Nicolae Ciuca, semnat de presedintele Klaus Iohannis, nu respecta conditiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala.

"In privinta CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Statului Major al Apararii. Atat numirea, cat si eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apararii, cu avizul primului ministru, iar in sedinta de astazi (vineri-n.r.) nu a fost discutata posibilitatea acestei prelungiri. Asadat, decretul anuntat de presedinte consideram ca nu respecta condiile de legalitate si creeaza premisele unui conflict juridic de nmatura constitutionala", a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Ea a mai spus ca decizia presedintelui Iohannis de prelungire a mandatului de sef al SMG al generalului Nicolae Ciuca aparuse deja in spatiul public.

"As vrea sa fie foarte clar - nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Presedintele nu a explicat refuzul in sedinta CSAT", a adaugat Dancila.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Zegrean Iohannis prelungire mandat Ciuca , #stiri CCR