Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister VIDEO

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 02:22
6133 citiri
Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister VIDEO
Cea mai puternică explozie din univers văzută de omenire FOTO: Live Science

Un obiect necunoscut la acea vreme, aflat la o distanță colosală de Pământ a produs cea mai puternică explozie de radiații gamma din istorie de la Big Bang, văzută vreodată de omenire. Evenimentul denumit GRB 221009A, produs în univers, a înregistrat un record de 18 teraelectronvolți și a fost atât de puternic, încât a zguduit atmosfera exterioară a planetei noastre, dar a dezvăluit și un nou mister.

Evenimentul produs în octombrie 2022, poreclit explozia BOAT (Brightest of All Time – cea mai strălucitoare din toate timpurile), s-a stabilit mai târziu de către cercetători, că este nașterea unei găuri negre din moartea violentă a unei stele masive, potrivit Nature.

Explozia BOAT este o explozie de raze gamma (GRB) care a aruncat fotoni pe Pământ cu mai multă energie decât cei găsiți în interiorul acceleratorului de particule de la Geneva Large Hadron Collider. Această lumină a fost detectată de telescoape aflate pe orbită și pe sol pe 9 octombrie 2022 și a venit de la 2,4 miliarde de ani lumină depărtare în constelația Sagitta.

Cel mai mare atac al Chinei asupra SUA din istorie: Beijingul paralizează totul printr-o metodă diabolică

Acum, o echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Northwestern din Evanston, Statele Unite, a depistat originile probabile ale BOAT la o supernova gigantică care a apărut după prăbușirea unei stele colosale.

Cu toate acestea, cercetările lor dezvăluie un nou mister - supernove, cum ar fi cea din spatele BARCA, se presupune că sunt ”fabrici” cosmice pentru elemente grele precum platina și aurul, dar când cercetătorii s-au uitat, nu au găsit nicio dovadă pentru ele. Oamenii de știință americani și-au publicat descoperirile pe 12 aprilie în revista Nature Astronomy.

„Când am confirmat că GRB a fost generat de prăbușirea unei stele masive, asta ne-a oferit oportunitatea de a testa o ipoteză despre modul în care se formează unele dintre cele mai grele elemente din univers”, a spus autorul principal al studiului, Peter Blanchard, astrofizician la Universitatea Northwestern din Statele Unite. „Nu am văzut semnături ale acestor elemente grele, sugerând că GRB-urile extrem de energice precum BOAT nu produc aceste elemente”.

Experții avertizează asupra unui mare pericol: Catastrofa ce ar putea lovi SUA, provocând pagube de 300 de miliarde

”Asta nu înseamnă că toate GRB-urile nu le produc”, a adăugat Blanchard, „dar este o informație cheie, deoarece continuăm să înțelegem de unde provin aceste elemente grele”.

Când o stea masivă rămâne fără combustibil, aceasta se prăbușește înainte de a exploda în exterior într-o explozie gigantică de supernovă, lăsând în urmă o stea neutronică ultra-densă sau o gaură neagră. Aceste explozii stelare – și ocazional chiar coliziuni între două stele neutronice – produc explozii puternice de raze gamma care pot fi captate de observatoarele din spațiu și chiar de pe Pământ.

„Evenimentul a produs unii dintre fotonii de cea mai mare energie înregistrați vreodată de sateliții menționați să detecteze razele gamma”, a spus Blanchard. „Acesta a fost un eveniment pe care Pământul îl vede doar o dată la 10.000 de ani.”

Semnele unei boli ucigașe tăcute, dezvăluite de medici: Trei simptome de avertizare la nivelul picioarelor

Explozia a fost atât de strălucitoare, de fapt, încât astronomii au trebuit să aștepte șase luni până să se stingă, înainte de a putea folosi telescopul spațial James Webb pentru a o privi direct.

„Evenimentul GRB a fost atât de strălucitor încât a ascuns orice semnătură potențială a supernovei în primele săptămâni și luni de la explozie”, a spus Blanchard. „În aceste momente, așa-numita strălucire a GRB era ca farurile unei mașini care vin direct spre tine, împiedicându-te să vezi mașina în sine. Așa că, a trebuit să așteptăm ca aceasta să se estompeze semnificativ pentru a ne oferi șansa de a vedea supernova”.

Quarterly Report - Editia 4

Cele mai șocante momente care au avut loc în Parlamentul României. Bătăi, îmbrânceli și jigniri grotești între aleșii români
Cele mai șocante momente care au avut loc în Parlamentul României. Bătăi, îmbrânceli și jigniri grotești între aleșii români
Ultimul incident din Parlamentul României, în care deputatul PNL Florin Roman a fost agresat de către fostul său coleg, deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, a readus în atenția publică...
O nouă promisiune pentru aderarea completă a României la Schengen: „Anul acesta trebuie să facem dreptate” VIDEO
O nouă promisiune pentru aderarea completă a României la Schengen: „Anul acesta trebuie să facem dreptate” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra în Schengen cu drepturi depline, pe cale terestră, până la sfârșitul anului 2024. „Promisiunea” a fost făcută de Ziua Românilor...
#cea mai puternica explozie Univers, #cea mai puternica explozie spatiu, #supernova explozie stea univers, #explozie supernova, #gaura neagra , #stiri internationale