Ceahlaul devine munte privat

Luni, 24 Martie 2008, ora 09:29
3543 citiri
Ceahlaul devine munte privat

Mostenitorii familiei de domnitori moldoveni Sturdza au primit, printr-o decizie judecatoreasca, jumatate din suprafata impadurita a Masivului Ceahlau, relateaza editia online de luni a cotidianului Gardianul.

Dupa mai mult de doi ani de procese, ei au obtinut 26.100 de hectare de padure in zona de munte a judetului Neamt, adica 10% din tot terenul cu vegetatie forestiera din judet.

Padurile solicitate de mostenitori se intind de-a lungul a peste 50 de kilometri pe cursul raului Bistrita, reprezinta aproape tot versantul estic al Masivului Ceahlau si se afla amplasate pe raza orasului Bicaz si pe teritoriile a cinci comune: Grinties, Hangu, Ceahlau, Farcasa si Poiana Teiului.

Noii proprietari au tinut sa precizeze ca vor cauta sa faca investitii masive in zona, ca vor acorda 300 de hectare de padure localnicilor care ar fi urmat sa fie improprietariti, ca vor infiinta un ocol silvic privat in care ii vor angaja pe toti silvicultorii disponibilizati si ca vor administra corect imensa padure mostenita cu ajutorul autoritatilor in domeniu.

La randul lor, reprezentantii silvicultorilor nemteni s-au aratat resemnati in fata deciziei de retrocedare si au opinat ca a duce lupta mai departe ar insemna sa se razboiasca cu morile de vant. "Noi am cautat sa se rezolve totul conform legii. Nu are sens sa mai atacam in instanta decizia luata, fiindca am pierde timp si bani, iar verdictul final ar fi tot acela care deja s-a dat. Dupa punerea in posesie a mostenitorilor, vom face un contract intre noi si familia Studza, prin care noi vom fi administratorii celor 26.100 de hectare de padure", a declarat Ovidius Marcutianu, seful Directiei Silvice Neamt.

Printre stramosii actualilor mostenitori ai averii familiei Sturdza s-au numarat doi domnitori, respectiv Ionita (domn al Moldovei intre 1822 si 1828) si Mihai (fiu al marelui logofat Grigore Sturdza si domnitor in perioada 1834-1849).

In perioada 1940-1941, Mihail Sturdza a fost ministru de Externe. El a avut doi fii, Dimitrie si Gheorghe. Dimitrie a stapanit in Neamt mosia Hangu, cea revendicata si obtinuta astazi de mostenitorii familiei. El a murit in 1938.

Fratele sau, Gheorghe, a plecat din tara in 1948, dupa venirea la putere a regimului comunist. Unul dintre fiii acestuia, Dimitrie G. Surdza, se nascuse in 1938 si fusese botezat de regina Elena si de fiul ei, viitorul rege Mihai.

La ora actuala, Dimitrie este cel mai bogat membru al familiei: el are o avere estimata la 140 de milioane de dolari, detine in Elvetia un club de tenis, o firma de materiale de constructii si una dintre cele mai mari companii de cosmetice din lume.

Dimitrie G. Sturdza este principalul revendicator al padurilor de pe Ceahlau, alaturi de el cerandu-si drepturile de mostenitori cinci fii si nepoti: Elena Sturdza, Mihai Sturdza, Margareta Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Strat nou de zăpadă de peste jumătate de metru la munte. Avertisment pentru turiști
Strat nou de zăpadă de peste jumătate de metru la munte. Avertisment pentru turiști
Un strat de zăpadă de aproximativ 30 de centimetri s-a depus la munte, la altitudini mai mari de 1800 de metri, în urma ninsorilor din ultimele zile, la altitudini de peste 2200 de metri zăpada...
#Sturdza, #munte, #padure, #retrocedare, #mostenire , #stiri Ceahlaul