Un aliment, cel mai căutat pe plan mondial: În Ucraina, importurile au explodat cu 700%, iar în Marea Britanie a devenit rar

Joi, 09 Martie 2023, ora 23:49
20283 citiri
Un aliment, cel mai căutat pe plan mondial: În Ucraina, importurile au explodat cu 700%, iar în Marea Britanie a devenit rar
Ceapa a devenit cea mai căutată legumă pe plan mondial FOTO: Spruce

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin a produs multiple crize pe plan mondial, atât financiare, energetice, cât și în sectorul cerealelor, alimentelor și fructelor.

Astfel, analiștii au constatat că în prezent, ceapa a devenit cea mai căutată la nivel global în comerțul internațional cu legume.

Iar prețurile la ceapă în multe țări au doborât recorduri istorice și continuă să crească. În unele țări, precum Ucraina, unde culturile sale au fost distruse de războiul Rusiei, a fost nevoie de o mărire substanțială a importurilor de ceapă, de peste 7 ori, pentru a face față nevoilor populației, potrivit Fresh Plaza.

De asemenea, multe țări au introdus o interdicție de export, ceea ce a exacerbat și mai mult situația. Deoarece piața globală a cepei a suferit schimbări semnificative în 2022, iar anii 2023-2024 promit nu mai puține șocuri pentru comerțul cu ceapă, acum ar trebui să acordăm atenție acelor țări care și-au crescut cel mai dinamic importurile de ceapă. În 5-6 luni, întrebarea urgentă „de unde să cumpăr ceapă?” se poate transforma într-o întrebare la fel de urgentă „unde să vinzi ceapa?”

Un fost comandant militar britanic dezvăluie: Arma secretă a Ucrainei care îl îngrozește pe Putin

În 2022, Ucraina a înregistrat cea mai puternică creștere a importurilor de ceapă printre importatorii TOP-20. De menționat că Ucraina a intrat în TOP-20 în 2022 deoarece invadatorii agresori ruși au distrus cea mai mare parte a producției efective de ceapă din țară. Creșterea importurilor de ceapă în Ucraina, prin urmare, a fost de aproape 7 ori mai mare.

Dintre cei mai mari importatori din TOP-5, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare dinamică a importurilor, având o creștere a importurilor cu 59% sau 136 000 de tone pe an. Acum există un deficit de legume și fructe în supermarketurile din Marea Britanie, iar ceapa este unul dintre cele mai rare articole.

Arabia Saudită, care a rămas al treilea importator mondial de ceapă după Statele Unite și Malaezia, a crescut, de asemenea, importurile cu peste o treime. Astfel, importurile de ceapă în Statele Unite au rămas practic neschimbate pe parcursul anului – 661 000 de tone, în timp ce importurile de ceapă în Malaezia au crescut cu 8% sau 40 000 de tone, până la 525 000 de tone.

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

Coasta de Fildeș completează TOP-5 importatori. Livrările în această țară au crescut cu 5% pe parcursul anului. Japonia, Sri Lanka și Canada sunt următoarele în clasament - și-au crescut importurile cu 5%, 19% și, respectiv, 3%.

De asemenea, ar trebui să se acorde atenție dinamicii pozitive a importurilor de ceapă de către Indonezia (plus 55% sau 63 000 de tone) și Brazilia (plus 29% sau 34 000 de tone). Taiwan, Coreea de Sud și Columbia au continuat, de asemenea, să crească rapid importurile de ceapă.

Și România are probleme în privința aprovizionării pieței cu ceapă. Statisticile din 2021, arată că țara noastră cultivă 16.000 de hectare de ceapă, fiind al 6-le producător din UE. Cu toate astea, importurile de ceapă au crescut în 2021 de 33 de ori.

Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
Pentru turiștii din zonele îndepărtate, cum ar fi cei din America sau din Asia, va fi pusă la punct o strategie comună, a României și a Bulgariei, pentru a-și crește numărul de...
Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
Rata anuală a inflației a coborât în septembrie 2024 la 4,6%, de la 5% în august, potrivit datelor publicate de INS, dar prognozele pentru finalul anului sunt mai puțin optimiste în...
#ceapa, #legume, #importuri, #legume fructe, #Ucraina razboi, #criza alimente, #productie cereale, #productie legume , #stiri afaceri
  1. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  2. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  3. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  4. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  5. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  6. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  7. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%
  8. Gestionezi un hotel? Adaugă în pachetul turistic soluția eSIM sendSMS
  9. eSIM sendSMS: Soluția Premium pentru Conectivitate Globală de Top
  10. O nouă scumpire la benzină în această săptămână. Cum arată prețurile la pompă vineri