Criza lovește într-o țară cu un milion de români: Prețul unui aliment, cel mai mare din istorie

Marti, 14 Martie 2023, ora 03:40
21013 citiri
Criza lovește într-o țară cu un milion de români: Prețul unui aliment, cel mai mare din istorie
Românii din Spania reprezintă cea mai mare comunitate străină FOTO: Apns

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie 2022 a produs crize multiple în întreaga Europă, pe piețele financiare, energetice, de cereale și alimente. Acum, la mai bine de un an de la începutul invaziei ruse se constată că prețurile la ceapă în Spania, au atins valori nemaivăzute, istorice. În această țară, românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini, de aproximativ 1 milion de persoane.

Ceapa a atins prețuri uriașe pe plan european, dar și mondial, ceea ce a dus la o penurie semnificativă pe diverse piețe, potrivit Fresh Plaza.

Producția spaniolă de ceapă târzie a scăzut cu 45 până la 50% în acest sezon, comparativ cu anii precedenți. Suprafața dedicată acestei culturi a scăzut cu aproape 30% din cauza rezultatelor slabe obținute în campaniile anterioare.

Descoperire mai mare decât inteligența artificială: Un nou material revoluționar ce va schimba lumea, demn de Premiul Nobel VIDEO

„Cererea de ceapă a fost puternică de la începutul campaniei, iar prețurile au crescut la niveluri nemaivăzute până acum”, a declarat Luis Fernando Rubio, directorul Procecam, Asociația Producătorilor de Ceapă din Castilla-La Mancha, Spania. „Sunt mulți importatori care ne cer ceapă, dar aproape toată ceapa este deja vândută”, a adăugat el.

„Există o penurie globală semnificativă de ceapă. Multe țări au impus restricții la export pentru a-și proteja piețele locale, ceea ce este destul de neobișnuit. Au existat restricții în America de Sud și Centrală, în Pakistan și acum și în Maroc”, a declarat Luis Fernando.

„Ne așteptam să ne umplem lipsurile de aprovizionare cu ceapă din Noua Zeelandă, dar au existat întârzieri semnificative cauzate de taifunul care a lovit principala zonă de producție a țării. De asemenea, primim mai puține cantități din Peru din cauza problemelor socio-politice cu care se confruntă.

China exportă foarte mult după ce și-a acoperit piața internă, dar există încă puține oferte pe piețe. Este un scenariu mondial complicat pentru ceapă”.

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

„Poate părea că este un an bun pentru ceapa spaniolă din cauza prețurilor ridicate, dar adevărul este că marjele de profit sunt foarte strânse atunci când se ține cont de oferta disponibilă și de creșterea semnificativă a costurilor de producție în ultimul an.”

Castilla-La Mancha este cel mai important producător din Spania și în prezent reprezintă 60% din producția națională. „Lucrăm pentru a obține înregistrarea IGP (Registrul mărcilor protejate geografic) de 16 ani și am reușit în sfârșit”, a declarat directorul Procecam. Nicio altă ceapă de pe piață nu ajunge la mărimea cepei din La Mancha.

Spania este una dintre țările europene unde trăiesc foarte mulți români, aproximativ 1 milion de persoane. Comunitatea românească este una matură, consolidată în peisajul societății din acest stat UE.

Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Rezultat uimitor în derby-ul românilor din Spania. Ce-au făcut Ianis Hagi și Horațiu Moldovan
Echipa spaniolă Alaves a învins duminică seara, pe teren propriu, scor 2-0, gruparea Atletico Madrid, în etapa a 32-a din La Liga. Istoria partidei de pe Mendizorroza s-a scris în minutul...
#ceapa, #preturi mari, #pret alimente, #pret alimente crestere, #ceapa sanatate, #Spania, #comunitate romani Spania , #stiri externe