Cum învățau clienții privilegiați să primească noi credite deși erau datori. Cazul directoarei de bancă trimise la închisoare

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 22:34
7992 citiri
Cum învățau clienții privilegiați să primească noi credite deși erau datori. Cazul directoarei de bancă trimise la închisoare
Florentina Tăvălică, directoarea sucursalei CEC Bank Brașov, condamnată definitiv la închisoare cu executare FOTO bizbrasov.ro

Florentina Tăvălică, fosta directoare a CEC Bank Brașov, și Nicoleta Afrodita Rențea, fosta șefă la serviciul credite în aceeași unitate bancară, au fost condamnate definitiv printr-o decizie a Curții de Apel Brașov, într-un dosar în care au fost acuzate de 38 de infracțiuni de abuz în serviciu.

Concret, cele două șefe ale CEC Bank au fost acuzate că au acordat preferențial zeci de credite unor clienți, oameni de afaceri brașoveni, dar și societăților administrate de ei, deși aceștia aveau restanțe la alte credite contractate la aceeași bancă și în mod normal nu ar mai fi putut să beneficieze de alte împrumuturi. Prejudiciul calculat de procurori a fost de 19.352.522,25 lei.

Dosarul, instrumentat de procurorii anticorupție, a fost trimis în judecată în octombrie 2015 și a fost soluționat prin sentință definitivă a Curții de Apel Brașov în data de 21 ianuarie 2022.

DNA a trimis în judecată, doar în acest dosar, 14 persoane, cele două șefe ale CEC Bank Brașov, funcționari ai băncii, dar și oameni de afaceri. Singura angajată a băncii care a primit închisoare cu executare a fost Florentina Tăvălică, fostul director al filialei CEC Bank Brașov, ceilalți inculpați au fost condamnați la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

În aceeași cauză, două persoane au fost achitate, iar în cazul alteia a încetat procesul penal întrucât a aceasta a decedat în timpul judecății dosarului.

Soluția pe scurt:

1. condamnă pe inculpata TĂVĂLICĂ FLORENTINA la o pedeapsă de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (40 de acte materiale).

Aplică inculpatei Tăvălică Florentina pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a exercita profesia de funcţionar bancar, pe o perioadă de 4 ani.

Constată că infracțiunea din prezenta cauză a fost săvârşită în concurs real cu infracțiunea de luare de mită, pentru care s-a dispus condamnarea inculpatei Tăvălică Florentina la pedeapsa de 4 ani închisoare şi 4 ani.

Contopeşte pedepsele de mai sus şi aplică inculpatei Tăvălică Florentina pedeapsa principală cea mai grea, de 5 ani închisoare, sporită cu 1 an şi 4 luni închisoare, inculpata urmând să execute în final pedeapsa principală de 6 ani şi 4 luni închisoare.

2. condamnă pe inculpatul SAVA SIMON DANIEL la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (38 de acte materiale).

aplică inculpatului Sava Simon Daniel pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani.

3. condamnă pe inculpatul STAICU SORIN la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (9 acte materiale).

4. condamnă pe inculpata RENŢEA AFRODITA NICOLETA la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (37 de acte materiale). dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani. Renţea Afrodita Nicoleta trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile şi stabileşte că instituţiile din comunitate în care inculpata poate presta muncă sunt: Primăria Predeal şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov.

5. VRÎNCEANU MONICA-MIHAELA la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (13 acte materiale).

dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare

6. condamnă pe inculpatul VEREŞ VASILE DUMITRU la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (24 de acte materiale).

7 condamnă pe inculpatul SAVA COSMIN ALIN la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale).

8. condamnă pe inculpatul NEAGOE NICOLAE la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare săvârşită în formă continuată (2 acte materiale).

dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale de 3 ani închisoare

9. condamnă pe inculpata BULIGA (fostă NEAGOE) LUMINIŢA la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare săvârşită în formă continuată (2 acte materiale).

dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale de 3 ani închisoare aplicată inculpatei Buliga (fostă Neagoe) Luminiţa, pe un termen de supraveghere de 3 ani

10. achită pe inculpata PREPELIŢĂ GABRIELA, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată

11.achită pe inculpaţii GYONGYOSI ILDIKO, SBURLAN RODICA şi MIHĂILĂ LAURENŢIU, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de delapidare în formă continuată

12.încetează procesul penal faţă de inculpata BOBOC EUGENIA, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de delapidare în formă continuată, deoarece a intervenit decesul inculpatei.

Instanța a stabilit totodată ca toți inculpații găsiți vinovați, șefi de bancă, funcționari și oameni de afaceri, să plătească despăgubiri civile către CEC Bank SA în valoare de peste 19 milioane de euro, la care se adaugă dobânzile aferente.

Ce au sechestrat judecătorii

În vederea recuperării prejudiciului, judecătorii brașoveni au dispus menținerea sechestrului asigurător pe bunurile afaceriștilor implicați: autoturism marca BMW318, motocicletă marca HARLEY DAVIDSON, autoturism marca MG TF 135, autoutilitară marca DACIA PICK UP 4x4 până la concurența valorii de 850.131,29 lei, dar și pe acțiunile pe deținute la diverse societăți comerciale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2006 –2012, unitatea bancară condusă de Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în baza unor înțelegeri prealabile cu inculpaţii Sava Simion Daniel şi Staicu Sorin, a acordat un număr de 38 de credite cu nerespectarea procedurilor și normelor bancare unor clienți privilegiați, printre care se numără și firmele conduse de aceştia doi din urmă.

Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanțe la plata ratelor creditelor contractate de clienții privilegiați, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care, în aparență, să nu facă parte din același grup, au arătat procurorii DNA în actul de acuzare.

Cum erau învățai clienții privilegiați să obțină credite deși erau datori

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre clienții privilegiați, care deja contractase mai multe credite la CEC Bank Brașov, înregistrând întârzieri mari la plata ratelor, a fost învățat cum să obțină un nou împrumut chiar de către șefii băncii. A fost sfătuit să preia o firmă “cu istoric”, cu o cifră de afaceri care să îi permită accesarea creditului la nivelul maxim permis pentru şi să solicite deschiderea unei linii de credit şi nu un credit de investiţii. Astfel întregul dosar nu mai trebuia să ajungă să fie analizat de sediul central de la București.

Șefii sucursalei bancare erau direct interesați să-și sprijine clienții privilegiați, dar care nu-și mai puteau onora datoriile. Odată cu noul împrumut, aceștia putea achita datoriile vechi, iar creditele neperformante nu mai atrăgeau atenția la centru.

Întreaga ”afacere” a fost posibilă ”prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total și supunere a angajaților din sucursală, având la bază teama lor de pierdere a locului de muncă și de a intra în conflict cu cele două inculpate din conducere”, potrivit sursei citate

Astfel, la cererea inculpatelor Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta și în baza unei înțelegeri prealabile cu acestea, ceilalţi inculpaţi, în calitate de funcţionari ai aceleiași unități bancare, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au propus spre aprobare cererile de creditare respective, cunoscând faptul că documentațiile respective prezentau vicii, erau incomplete ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica.

Concret, din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în perioada respectivă, firmele administrate de inculpații Sava Simon Daniel, Staicu Sorin şi Vereș Vasile asociatul acestuia din urmă înregistrau restanțe la plata unor credite contractate de la unitatea bancară condusă de cele două inculpate.

În aceste împrejurări, în ideea de a obține noi surse de finanțare de la aceeași unitate bancară, inculpatul Sava Simon Daniel, fără implicarea sa directă și fără asumarea de obligații, conform înțelegerii prealabile cu inculpaţii Tăvălică Florentina, Rențea Afrodita Nicoleta, Staicu Sorin și Vereș Vasile, a convenit cu persoane apropiate (printre care şi Sava Cosmin Alin, fratele primului inculpat), cu angajați sau cu persoane cu situație financiară precară, ca acestea să contracteze în nume propriu sau în numele unor societăți înființate în acest scop, credite bancare, arată DNA.

Angajați fictivi

În acelaşi sens au fost încheiate cu aceste persoane acte juridice care consemnau situații nereale (calitatea de angajat a unor persoane, veniturile realizate de acestea, existența și valoarea unor bunuri mobile și imobile și situația juridică a acestora), care au fost puse la dispoziţia funcţionarilor bancari şi care au stat la baza acordării celor 38 de credite (și în lipsa cărora respectivele persoane nu ar fi îndeplinit condițiile prevăzute de normele bancare).

Concret, pentru a crea aparența necesară primirii creditelor, inculpatul Sava Simon Daniel a încheiat contracte fictive de închiriere cu apropiați de-ai săi pentru ca aceștia să justifice venituri lunare la contractarea creditelor, a emis facturi fictive pentru achiziționarea unor utilaje care să justifice acordarea creditelor, a încheiat contracte fictive de prestări servicii și a garantat cu aceleași bunuri, ale sale ori ale inculpatului Staicu Sorin, mai multe credite, ulterior nerambursate.

Sumele de bani astfel obținute au fost folosite de inculpații Sava Daniel și Staicu Sorin atât în interesul firmelor pe care le administrau cât și în interes personal.

Pentru a exclude orice legătură a acestora în activitatea infracțională, inculpații au solicitat titularilor creditelor ca, în situația în care li se vor cere explicații cu privire la acordarea acestor credite să nu fie menționați, pentru a evita angajarea răspunderii penale.

În acest mod, s-a cauzat un prejudiciu în dauna instituției bancare în valoare de 19.352.522,25 lei, sumă care reprezintă totodată folos necuvenit urmărit și obținut de inculpați, se arată în actul de acuzare al DNA.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#CEC Bank, #director banca judecata frauda, #condamnare, #inchisoare , #stiri juridice