Cehia își alege în weekend noul președinte dintre un miliardar, o profesoară și un general

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 20:25
2190 citiri
Cehia își alege în weekend noul președinte dintre un miliardar, o profesoară și un general
Candidați la președinția Cehiei; din stânga la dreapta:miliardarul, profesoara, generalul FOTO Twitter

Un miliardar, un general şi o profesoară universitară sunt favoriţi în primul tur al alegerilor prezidenţiale cehe, care a început vineri şi se încheie sâmbătă, un scrutin pe care observatorii îl consideră foarte strâns, relatează Reuters şi AFP.

Scrutinul, care a început vineri de la ora locală 14:00, continuă sâmbătă de la ora 8:00 până la ora 14:00 (15:00, ora României). Rezultatele sunt aşteptate sâmbătă seara.

Câştigătorul alegerilor - care vor continua foarte probabil cu un al doilea tur de scrutin, prevăzut pentru sfârşitul lunii - îl va înlocui pe Milos Zeman, un veteran al politicii cehe, cunoscut pentru limbajul său uneori nediplomatic, pentru atitudinile sale controversate, dar şi pentru slăbiciunea sa pentru alcool. Aflat la conducerea ţării din 2013, ultimul său mandat de preşedinte se încheie în martie.

Cel care îi va lua locul va trebui să se confrunte cu o inflaţie record şi cu un deficit uriaş al finanţelor publice, din cauza războiului din Ucraina, în timp ce Republica Cehă tocmai şi-a încheiat la sfârşitul anului preşedinţia - considerată de succes - a Consiliului Uniunii Europene.

În cazul în care niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din voturi în primul tur, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 27 şi 28 ianuarie între cei doi candidaţi principali.

Fostul prim-ministru populist Andrej Babis, generalul în retragere Petr Pavel şi profesoara universitară Danuse Nerudova se luptă pentru a deveni al patrulea preşedinte al Republicii Cehe de la crearea acestei ţări, în 1993, după despărţirea de Slovacia.

CINE SUNT FAVORIŢII

Magnatul şi fostul prim-ministru Andrej Babis, în vârstă de 68 de ani, este a cincea cea mai bogată persoană din Republica Cehă, potrivit revistei Forbes.

Fost paraşutist de elită, generalul Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, a devenit cunoscut pentru eliberarea trupelor franceze asediate de sârbi în timpul războiului din Bosnia, în 1993. Deşi avea o educaţie militară sovietică, după ce Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, Pavel a petrecut trei ani la comandamentul regional al Alianţei din Ţările de Jos, înainte de a deveni şef de Stat Major al armatei cehe şi apoi şef al comitetului militar al NATO, care îl consiliază pe secretarul general al alianţei.

În ceea ce o priveşte pe mai tânăra Danusa Nerudova, în vârstă de 44 de ani, este o fostă profesoară universitară. Economistă, ea se concentrează pe probleme sociale şi se bazează foarte mult pe sprijinul alegătorilor tineri.

Generalul în retragere Petr Pavel, care candidează ca independent, era în frunte în două din cele patru sondaje finale, în timp ce fostul prim-ministru Andrej Babis, care conduce cel mai mare partid de opoziţie, se clasa în fruntea celorlalte două.

Sondajele de opinie indică faptul că atât Petr Pavel, cât şi Danusa Nerudova l-ar învinge pe Andrej Babis, dacă l-ar înfrunta în turul doi.

Ceilalţi cinci candidaţi ai acestui prim tur de scrutin - doi senatori, un deputat de extremă dreapta, un fost preşedinte de universitate şi un antreprenor - sunt în urmă în sondaje.

CE ROL ARE PREŞEDINTELE

Rolul preşedintelui ceh este în mare parte ceremonial, dar şeful statului numeşte guvernul, alege guvernatorul băncii centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul-şef al forţelor armate.

Preşedintele în exerciţiu, Milos Zeman, un politician controversat şi un consumator înrăit de alcool, care a mărturisit odată că bea şase pahare de vin şi trei pahare de alcool tare pe zi, a exercitat o influenţă mai mare asupra politicii cehe decât predecesorii săi, Vaclav Havel şi Vaclav Klaus.

Babis şi-a prezentat candidatura ca fiind un vot de protest la adresa guvernului de centru-dreapta pe care îl acuză că nu face prea multe în contextul crizei economice şi a promis că îl va pune sub presiune dacă va fi ales."Aş încerca să conving guvernul să înceapă în sfârşit să ajute oamenii, să rezolve problema preţului energiei electrice", a declarat Babis vineri, după ce a votat într-o suburbie din Praga.

Guvernul nu are un candidat propriu, dar i-a susţinut pe generalul Pavel şi pe profesoara de economie Danuse Nerudova, care se clasează pe locul trei în sondajele finale.

Niciun candidat nu are însă şanse să obţină peste 50% din voturi în primul tur, iar primii doi clasaţi se vor întâlni în turul doi peste două săptămâni. Sondajele îi dau un avantaj lui Petr Pavel în această privinţă, fiind de aşteptat ca acesta să adune mai multe voturi de la alţi candidaţi decât Babis. Agenţia de pariuri Fortuna îl vede pe Pavel favorit cu o cotă de 1-1,42, în faţa lui Babis care are 1-3,50.

CE FEL DE POLITICĂ EXTERNĂ SUSŢIN CEI TREI FAVORIŢI

Fost profesor universitar, Nerudova ar fi prima femeie care, dacă ar fi aleasă, ar ocupa postul deţinut prima dată, după destrămarea Cehoslovaciei, în 1993, de celebrul disident anticomunist Vaclav Havel. Spre deosebire de orientarea prooccidentală a lui Havel, actualul preşedinte Milos Zeman a încercat să construiască relaţii mai strânse cu China şi Rusia în cea mai mare parte a celor două mandate ale sale.

Zeman a provocat diviziuni în societatea cehă şi şi-a extins puterile constituţionale în disputele cu rivalii. Cum nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, el l-a susţinut pe miliardarul populist Andrej Babis, care tocmai a fost „spălat” în justiţie, cu câteva zile înainte de alegeri, de acuzaţii de fraudă cu fonduri europene. În timp ce era prim-ministru în perioada 2017-2021, Babis a fost găsit în conflict de interese de către Comisia Europeană din cauza subvenţiilor europene folosite pentru finanţarea unei firme din imperiul său de afaceri, Agrofert.

Dintre favoriţii acestor alegeri, Babis a fost cel mai reticent în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei, pledând pentru discuţii de pace şi pronunţându-se împotriva livrării mai multor arme către Ucraina. Dar această politică este în mâinile guvernului, care a fost printre cei mai fermi susţinători ai Kievului.

Miliardarul Andrej Babis, fost premier al Cehiei şi candidat la prezidenţiale, a fost achitat de acuzaţiile de fraudă cu patru zile înainte de alegeri.

Zeman şi Babis au avut relaţii călduroase cu liderul ungar Viktor Orban, în timp ce Petr Pavel s-a distanţat de el şi a declarat că diferenţele între valorile împărtăşite în materie de stat de drept ridică problema ieşirii din Grupul de la Visegrad, din care mai fac parte Polonia şi Slovacia.

Pavel şi Nerudova s-au pronunţat în favoarea adoptării monedei euro şi a continuării tradiţiei politicii externe a lui Havel, bazată pe drepturile omului. Spre deosebire de Zeman, ei susţin relaţiile mai stârnse ale ţării cu Taiwanul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Cehia, #presedinte, #alegeri, #nou presedinte, #miliardar, #profesoara, #general , #Cehia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Sa aleaga miliardarul! profesor si general NU! Avem! Stim cum sunt!