Cel mai bătrân bărbat din Italia a murit la vârsta de 111 ani. „Credea că este nemuritor”

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 09:49
2517 citiri
Cel mai bătrân bărbat din Italia a murit la vârsta de 111 ani. „Credea că este nemuritor”
Tripoli Giannini, cel mai bătrân bărbat din Italia a murit la 111 ani Foto: Facebook/Comune di Cecina

Tripoli Giannini, cel mai bătrân bărbat din Italia care a declarat că longevitatea sa se datorează "meselor uşoare şi lipsei de stres", a murit la vârsta de 111 ani, scrie The Guardian.

Bărbatul, poreclit Tripolino, a murit în locuinţa sa din Cecina, lângă Livorno, în Toscana, în ajunul Anului Nou. El era al doilea cel mai bătrân bărbat din Europa, după André Ludwig, un francez cu 75 de zile mai în vârstă.

Fiul lui Giannini, Romano, a scris pe Facebook: "Credea că este nemuritor... în schimb, la ora 9.30, în ziua de San Silvestro (ajunul Anului Nou), tatăl meu Tripoli Giannini a murit. Avea 111 ani şi 133 de zile - un record! Se alătură soţiei sale, Tosca, mama mea, care l-a aşteptat timp de peste 40 de ani".

Giannini se număra printre centenarii din Italia. Potrivit cifrelor Istat, agenţia naţională de statistică, în 2023 existau 22.000 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani - cel mai mare număr înregistrat. Majoritatea centenarilor italieni sunt femei.

Giannini, care a făcut parte din corpul de infanterie al armatei italiene, s-a născut în Cecina în 1912 şi a trăit două Războaie Mondiale şi două pandemii. În timpul sărbătoririi a 111 ani, în august, el a declarat că secretele longevităţii sale au fost mesele uşoare - întotdeauna însoţite de vin -, lipsa stresului, faptul că nu fumează şi că tratează fiecare zi ca pe un cadou.

Insula italiană Sardinia a fost identificată ca fiind una dintre cele cinci regiuni din lume care au o concentraţie mare de centenari, în timp ce oraşul italian cu cele mai multe persoane cu vârsta de peste 100 de ani este Genova din Liguria.

Dieta mediteraneană este considerată de mult timp ingredientul principal al longevităţii în rândul italienilor.

Cu toate acestea, îmbătrânirea populaţiei ţării reprezintă o provocare pentru guvernul premierului Giorgia Meloni, mai ales că aceasta coincide cu o rată a natalităţii în scădere, punând presiune asupra sistemelor de pensii şi de sănătate.

În 2022, naşterile în Italia au atins un minim record de 393.000 de naşteri, potrivit Istat. Meloni a declarat în decembrie că inversarea tendinţei natalităţii se numără printre priorităţile guvernului său pentru 2024, 2,5 miliarde de euro fiind prevăzuţi în buget pentru a aborda această problemă.

Quarterly Report - Editia 4

Dezastru pentru campioana Napoli. Ce s-a întâmplat după ce a luat titlul în Serie A
Dezastru pentru campioana Napoli. Ce s-a întâmplat după ce a luat titlul în Serie A
Echipele Fiorentina şi SSC Napoli au terminat la egalitate, 2-2, în primul meci al etapei a 37-a (penultima) a campionatului de fotbal al Italiei, disputat vineri seară la Florenţa. Napoli a...
Un tren de marfă a fost răsturnat de tornadă în nordul Italiei. „Este un miracol că nimeni nu a fost rănit” VIDEO
Un tren de marfă a fost răsturnat de tornadă în nordul Italiei. „Este un miracol că nimeni nu a fost rănit” VIDEO
Un tren de marfă cu șapte vagoane a fost răsturnat de o tornadă, joi seara, 16 mai, în apropiere de Mantova, în Italia, au informat vineri, 17 mai, surse citate de ANSA. Toate cele şapte...
#cel mai batran barbat, #Italia, #murit, #111 ani, #Tripoli, #Revelion, #centenar, #Toscana Italia , #Italia