Planeta, la un pas de punctul fără întoarcere. 2024 a fost cel mai călduros an din istoria scrisă. Avertismente din partea experților

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 08:36
1524 citiri
Planeta, la un pas de punctul fără întoarcere. 2024 a fost cel mai călduros an din istoria scrisă. Avertismente din partea experților
Schimbarile climatice produc dezastre din ce în ce mai mari FOTO Pexels

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a confirmat, în cel mai recent raport Global Climate Highlights, că 2024 a fost cel mai cald din istorie. Studiul dezvăluie o creștere cu 1,6 grade Celsius față de perioada preindustrială – definită ca nivelul dintre 1850 și 1900. Anterior, 2023 a fost cel mai cald an.

La conferința internațională privind clima de la Paris din 2015, 196 de lideri mondiali au convenit să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade Celsius și să continue eforturile de a menține temperaturile sub 1,5 grade (2,7 Fahrenheit).

Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S, a declarat pentru DW că lumea acum „este pe punctul de a trece de nivelul de 1,5 grade”.

Ea a adăugat că, deși media ultimilor doi ani a depășit deja pragul, aceasta nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat, deoarece acordul se bazează pe o medie calculată pe decenii și nu pe ani individuali. Dar „arată traiectoria pe care ne aflăm”, a spus ea, avertizând asupra impactului.

„Știm, din înțelegerea noastră a sistemului climatic, că, cu cât atmosfera este mai caldă, cu atât avem mai multe șanse să avem aceste evenimente meteorologice extreme periculoase și asta este ceea ce afectează cu adevărat oamenii și ecosistemele”, a spus ea.

Efectele creșterii temperaturilor asupra fenomenelor meteorologice

Până acum, temperaturile medii globale – măsurate pe parcursul deceniilor – au atins 1,3 grade, o creștere care a avut deja consecințe devastatoare.

În 2024, incendiile au ars părți din zonele umede Pantanal din Brazilia și au afectat mai multe țări din regiune, în timp ce părți din Sudan, Emiratele Arabe Unite și Spania au fost lovite de inundații puternice. Valurile de căldură au lovit în Europa și Africa de Vest, iar furtunile tropicale s-au răspândit în părți din Statele Unite și Filipine.

Oamenii de știință care lucrează în cadrul World Weather Attribution, o organizație care studiază legăturile dintre vremea extremă și schimbările climatice, au descoperit că 26 dintre evenimentele pe care le-au analizat anul trecut au fost agravate sau făcute mai probabile din cauza creșterii temperaturilor.

Arderea combustibililor fosili pentru activități precum încălzirea, industria și transportul este principalul motor al încălzirii globale, dar fenomenele naturale, precum El Niño, au jucat și ele un rol în creșterea temperaturilor în ultimii doi ani, au spus oamenii de știință de la C3S.

Încălzirea oceanelor, creșterea temperaturilor în 2025

Apare de obicei la fiecare doi până la șapte ani, El Niño este asociat cu încălzirea Oceanului Pacific tropical central și de est, ceea ce duce la temperaturi medii globale la suprafața mării cu 0,51 grade Celsius mai mari decât media 1991-2020.

Temperaturile de la suprafața mării reprezintă o preocupare deosebită pentru oamenii de știință, deoarece oceanele stochează aproximativ 90% din căldura legată de încălzirea globală.

"A acționat ca un tampon în ultima jumătate de secol, sau 70 de ani. Depășim această capacitate tampon și simțim asta în ceea ce privește evenimentele extreme pe uscat", a declarat Brenda Ekwurzel, director de excelență științifică la organizația nonprofit a Uniunii Oamenilor de Știință preocupați, care nu a fost implicată în colectarea datelor C3S.

Deși faza El Niño s-a încheiat în 2024, Burgess a spus că oceanul reține mai multă căldură decât în ​​ciclurile precedente, ceea ce ar putea afecta nivelul de căldură în anul viitor.

„Până când vom vedea că aceasta se disipează în mod eficient în oceanul adânc, este probabil să continuăm să vedem temperaturi foarte ridicate, dar poate nu temperaturi record”, a spus ea.

Limitarea temperaturilor globale

În ciuda temerilor crescânde cu privire la creșterea temperaturilor globale, nivelurile emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă continuă să crească. C3S a raportat că rata de creștere a dioxidului de carbon a fost mai mare decât cea observată în ultimii ani. Gazul, care rămâne în atmosferă timp de 300 până la 1000 de ani, este cel mai asociat cu creșterea temperaturilor.

John Noel, activist principal pentru climă la ONG-ul de mediu Greenpeace SUA, a dat vina pe „obstrucția intenționată” de către directorii companiilor care folosesc combustibili fosili și aliații politici pentru „etapa sumbră” a celui mai cald an înregistrat.

"Trebuie să demontăm periculoasa iluzie corporativă că expansiunea combustibililor fosili poate continua fără consecințe. În schimb, trebuie să îmbrățișăm oportunitatea o dată în viață de a construi infrastructura cu zero emisii de carbon necesară pentru un viitor sigur care să includă pe toată lumea", a spus el într-o presă. declaraţie.

Între timp, Burgess a declarat pentru DW că, fără acțiuni imediate, este puțin probabil ca temperaturile medii pe termen lung să poată fi menținute sub limita de 1,5 grade. Dar ea a adăugat că lumea nu ar trebui să abandoneze aceste ținte, deoarece fiecare fracțiune de grad contează.

„[Schimbările climatice] nu sunt o problemă viitoare cu care trebuie să ne confruntăm sau cu care vor trebui să se confrunte generațiile viitoare, este o problemă despre care trebuie să vorbim acum și despre care trebuie să ne asigurăm că oricine pentru care votăm ia acțiuni asupra problemelor care sunt importante pentru noi, pentru a ne asigura că putem atenua schimbările climatice viitoare și ne putem adapta la clima noastră existentă”, a adăugat ea.

Semne de speranță pentru industria auto. După un an plin de concedieri colective, piața se calmează. „Angajatorii trebuie să investească în atragerea de talente tinere”
Semne de speranță pentru industria auto. După un an plin de concedieri colective, piața se calmează. „Angajatorii trebuie să investească în atragerea de talente tinere”
Angajații celor mai mari producători auto din Europa și cei care lucrează pentru firmele care gravitează în jurul lor au în față un an complicat. Pe parcursul lui 2024, mai mulți giganți...
Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
Sectorul tehnologiei informațiilor și al comunicațiilor este renumit pentru cele mai mari salarii medii din România. După ani consecutivi de creșteri și de extindere a numărului de...
#cel mai calduros an istorie, #record temperaturi, #schimbari climatice, #incalzire globala, #acord Paris clima , #schimbari climatice
  1. Semne de speranță pentru industria auto. După un an plin de concedieri colective, piața se calmează. „Angajatorii trebuie să investească în atragerea de talente tinere”
  2. Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
  3. Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
  4. Detaliul important din Samsung Galaxy S25 Ultra care primește un „downgrade” surprinzător! Adio funcționalitate Bluetooth
  5. ANAF a început să impoziteze cu 70% veniturile care nu pot fi justificate. Câți bani au plătit deja românii
  6. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
  7. Șoferii români, la mila pieței internaționale: „Costurile mari aduc scumpiri în lanț”
  8. Google aduce funcția „Undo”, simplificând corectarea textelor. Când va fi disponibilă pentru utilizatori
  9. O aplicație populară de vizionat filme și seriale aduce o surpriză pentru posesorii de televizoare Samsung. Ce schimbări importante se pregătesc
  10. 2025, anul revenirii economiei globale. România, creștere de peste 3 la sută, conform FMI