Un proiect impresionant al viitorului a fost transpus în practică în prezent de o companie americană, care a lansat în teste cel mai mare avion din lume denumit Stratolaunch, din deșertul Mojave din California. Anvergura aripilor aeronavei revoluționare este de 117 metri, depășind lungimea unui teren de fotbal.
Pentru prima data avionul, care s-a înălțat pe cer, a purtat un vehicul hipersonic Talon-A, între aripi. Testul a durat 5 ore și 6 minute, iar la centrul de încercări s-au adunat foarte mulți fotoreporteri să imortalizeze minunea tehnologică din Statele Unite, potrivit Daily Mail.
În viitor, noul avion Stratolaunch va lansa vehiculele hipersonice Talon în spațiu, în timp ce se va afla în atmosferă. Această aeronavă Talon fixată de un pilon solid în centrul aripilor sale, este una reutilizabilă, care poate transporta sarcini utile la viteze uriașe, de peste 5 ori viteza sunetului.
Experții au făcut o descoperire neobișnuită: O altă modalitate de a măsura timpul, fără ceasuri
Zborul celui mai mare avion din lume Stratolaunch, care a durat 5 ore și 6 minute, a atins o altitudine maximă de 7.000 de metri. Testul a dovedit că avionul este capabil să ridice și să susțină vehiculul hipersonic Talon-A, proiectat să fie lansat din aer.
Acest test marchează al optulea zbor al lui Stratolaunch, dar primul cu o sarcină utilă atașată între cele două fuzelaje.
„Am efectuat o varietate de teste la sol în așteptarea acestui prim zbor de transport captiv și, odată cu fiecare etapă de testare reușită atinsă, ne-am creat încrederea că hardware-ul va funcționa exact așa cum a fost proiectat”, a spus dr. Zachary Krevor, director executiv al companiei americane Stratolaunch.
„Este entuziasmant să vezi munca grea a echipei prinde viață și să vezi că vehiculele zboară ca un sistem integrat”, a adăugat Krevor.
Acest zbor a fost efectuat pentru ca inginerii să măsoare sarcinile aerodinamice resimțite de vehiculul Talon-A în timp ce este atașat la modelul Roc, ceea ce va dezvălui dacă mecanismul de eliberare va funcționa așa cum a fost proiectat.
Avionul va efectua acum un test de zbor al prototipului Talon-A peste Oceanul Pacific în decembrie și, dacă va avea succes, compania își propune să lanseze primul său vehicul de testare hipersonic, Talon-A TA-1, în 2023.
O ipoteză care ar schimba legile fizicii: teoriile lui Newton sunt greșite
„Testările și producția se accelerează pe măsură ce avansăm pentru a ne îndeplini angajamentul de a oferi clienților noștri servicii de testare hipersonică în zbor anul viitor”, a spus directorul de la Stratolaunch.
Cel mai mare avion din lume cântărește 230.000 de kilograme în stare goală, dar ar putea decola cu o greutate maximă de peste 500.000 de kilograme. El are o lungime de 73 de metri, o anvergură a aripilor de 117 metri și o înălțime de 15 metri. Poate atinge viteza maximă de 850 de kilometri pe oră, iar raza de acțiune este de 1.900 de kilometri.
Avionul Stratoluanch are fuselaje duble asemănătoare unui catamaran, având un echipaj format din trei persoane, un pilot, un copilot și un inginer de zbor. El este echipat cu motoare folosite și la modelul Boeing 747.