Dancila face sedinta de guvern intr-un simbol al Romaniei Mari. Programul premierului la Alba Iulia

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 07:07
4444 citiri
Dancila face sedinta de guvern intr-un simbol al Romaniei Mari. Programul premierului la Alba Iulia
Foto: Facebook/Muzeul Unirii Alba Iulia

Sala Unirii din Alba Iulia, simbol si templu al Romaniei Mari, se redeschide in 29 noiembrie pentru o sedinta omagiala a Guvernului si pe 1 Decembrie, pentru a fi vizitata, urmand apoi sa fie inchisa pentru continuarea lucrarilor de restaurare.

Iata programul de azi al premierului Dancila de la Alba Iulia, asa cum a fost remis de Guvern intr-un comunicat transmis Ziare.com:

9:15 - Vizita la Monumentul Unirii din Alba Iulia

9:35 - Intrevedere cu IPS Irineu Pop, arhiepiscop de Alba-Iulia in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia

10:00 - Participare la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul

10:30 - Sedinta solemna de guvern in Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii.

La finalul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila participa la ceremonia de semnare a unor documente:

- Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatiile Sindicale Reprezentative din Invatamant

- Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatiilor din Constructii

- Semnarea in Cartea de Onoare a Cetatii Alba Carolina

Cladirea in care s-a votat unirea e in renovare

Cladirea in care la 1 decembrie 1918 delegatii romanilor transilvaneni au votat Unirea Transilvaniei cu Romania a intrat, in primavara, in proces de reabilitare, termenul de executie fiind de doi ani, insa autoritatile cred ca lucrarile vor fi terminate mai repede, respectiv in 2019.

Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii, de care apartine Sala Unirii din Alba Iulia, a declarat ca, dupa ce va fi finalizata, cladirea va arata aproximativ ca in 1922. In acel an, in Catedrala din Alba Iulia, au fost incoronati regii Maria si Ferdinand, iar dupa ce regele a semnat Actul de Incoronare, invitatii s-au indreptat spre Sala Unirii.

"Sala Unirii a suferit o serie de restaurari deoarece se afla intr-o stare destul de precara, existau infiltratii de apa pluviala, acoperisul prezenta gauri, pictura interioara era destul de afectata.

Lucrarile au inceput anul acesta, termenul de executie este de doi ani, momentan s-a reabilitat fatada, acoperisul, subsolul si Sala Mare a Unirii. Noi am urmarit prin aceasta restaurare sa-i redam oarecum aspectul din 1922, in sensul ca am repozitionat pe fatada stemele mici ale Romaniei Mari, din perioada interbelica, iar pictura francezului Pierre Belle a fost restaurata la Muzeul National Brukenthal.

Practic, cine intra inauntru o sa vada alta fata a Salii Unirii si am incercat sa-i recream atmosfera din 1922", a spus Rustoiu, citat de Mediafax.

Istoria acestei sali

In dimineata zilei de 1 Decembrie 1918, in Sala Unirii din Alba Iulia, pe atunci cazinou militar, 1.228 de delegati din Transilvania au hotarat Unirea cu Romania.

Din acea zi, oamenii ii spun "Sala Unirii", iar cativa ani mai tarziu a primit acest nume oficial.

Cladirea a fost realizata intre anii 1898 si 1900, iar dupa 1 Decembrie 1918 a suferit modificari. Dupa 1948, Sala Unirii a fost distrusa, pictura a fost taiata, scoasa de pe arcade, placile cu proclamatiile au fost sparte, iar pana in 1967 - 1968 cladirea a fost intr-o uitare.

La 50 de ani de la Marea Unire a fost reabilitata, beneficiind de o alta pictura, dar nu cea originala, care a fost refacuta abia acum. De asemenea, din 1992, pana inainte sa fie inchisa pentru restaurare, pictura fusese din nou inlocuita.

"De anul viitor, vom avea in Sala Unirii doar ce a insemnat perioada premergatoare Marii Mari, evenimentul de la 1 Decembrie 1918, Incoronarea, care din punctul nostru de vedere este ultimul act simbolic al Unirii Transilvaniei cu Romania, si apoi Serbarile Unirii pentru ca am avut cateva evenimente foarte importante cand s-au sarbatorit 10 ani de la Marea Unire si cateva sute de mii de oameni au fost prezenti la Alba Iulia", a mai spus Rustoiu.

Sala Unirii va fi deschisa pentru a fi vizitata doar de 1 Decembrie deoarece, fiind in proces de reabilitare, "orice zi conteaza", a explicat Rustoiu. In 29 noiembrie aici va avea loc o sedinta omagiala a Guvernului.

In ultimii ani, sala a intrat intr-o degradare continua, iar urmele sunt vizibile atat in exteriorul acesteia, cat si in interior, unde apa de ploaie care patrunde prin acoperis a inceput sa afecteze pictura murala.

In acest imobil sunt expuse "Documentele Unirii", cele sase volume ce contin credentionalele si telegramele originale de sustinere a Unirii, stranse de Asociatiunea ASTRA.

O alta piesa importanta este aparatul de fotografiat al lui Samoila Marza, cu care au fost realizate singurele imagini de la 1 Decembrie 1918. Ele au ramas si astazi in patrimoniul Muzeului National al Unirii. De altfel, potrivit istoricilor, la Marea Adunare Nationala au fost prezenti circa 100.000 de romani si un singur fotograf.

In Sala Unirii se mai afla ziarele vremii, steaguri originale cu care delegatiile participante la Unire au venit si planul de aparare a orasului Alba Iulia, realizat de catre Garda Nationala condusa de capitanul Florian Medrea.

Imobilul Salii Unirii se afla in Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, fiind, pana sa se inchida, cel mai vizitat obiectiv din judetul Alba. Intrarea fusese gratuita.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dancila sedinta Guvern Sala Unirii , #orasul Alba Iulia