Centenarul Marii Uniri: Trei zile de sarbatoare, la Alba Iulia - programul evenimentelor

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 08:26
3409 citiri
Centenarul Marii Uniri: Trei zile de sarbatoare, la Alba Iulia - programul evenimentelor
Foto: Arhiva Facebook/ Cetatea Alba Iulia

Municipalitatea din Alba Iulia a dat publicitatii programul manifestarilor oficiale care vor fi organizate, pe durata a trei zile, in "Orasul Marii Uniri" la implinirea unui veac de la actul istoric din 1 Decembrie 1918, printre evenimente remarcandu-se o reconstituire istorica ce va include citirea "Rezolutiunii Adunarii Nationale de la Alba Iulia".

"Cei 100 de ani de la ziua 1 a devenirii noastre, ca popor, vor fi marcati cum se cuvine la Alba Iulia, 'Cealalta Capitala' si locul in care s-a nascut viitorul Romaniei", au transmis, printr-un comunicat de presa, reprezentantii Primariei, care au adaugat ca "cei direct implicati in organizare cunosc si resimt dimensiunile unui asemenea demers".

Potrivit acestora, "amploarea evenimentului si numarul celor responsabili de buna lui organizare implica insa si o abordare flexibila, schimbarile si modificarile de ultim moment ale unui program deja trasat fiind, din start, intelese, asumate si luate in calcul".

Reprezentantii Primariei Alba Iulia au subliniat ca toate eventualele modificari vor fi insa comunicate in timp util, pentru ca fiecare roman care va veni, de 1 Decembrie, in "Orasul Marii Uniri" sa stie in fiecare moment ce si unde se intampla si sa nu rateze niciun moment care il intereseaza direct.

"Azi, va punem la dispozitie profilul reperelor confirmate pentru cele trei zile de sarbatoare. Din motive obiective, va rugam sa acceptati ca orele, desi previzibile, vor fi comunicate in maxim o saptamana, fiind strans legate de programul delegatiilor oficiale, dar si de perfectarea procedurilor de achizitie", mentioneaza comunicatul citat.

Evenimentele

Manifestarile oficiale vor debuta vineri, 30 noiembrie, cu o ceremonie militara de depunere de coroane si jerbe de flori la statuile lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul si busturile Regelui Ferdinand I si Reginei Maria. Dupa arborarea Drapelului National al Romaniei in Piata Tricolorului, va urma dezvelirea busturilor lui Gheorghe Flondor, Thomas Woodrow Wilson si Emmanuel de Martonne.

Ziua Nationala va debuta cu un serviciu religios, la Catedrala Reintregirii, urmat de mai multe actiuni la Sala Unirii, unde va fi citita "Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba Iulia", va avea loc primirea Soliilor din Cetatile de Scaun si vor fi dezvelite placi omagiale.

De asemenea, va exista un moment intitulat "Marea Adunare Nationala" (parada portului popular si reconstituire istorica).

Tot la Sala Unirii se va desfasura ceremonialul "Pamant romanesc".

Pe 1 Decembrie va fi sfintit si Monumentul Unirii, unde va avea loc si o ceremonie militara de depunere de coroane si jerbe de flori.

De Ziua Nationala se va desfasura in Alba Iulia si o parada militara.

Dupa concertul intitulat "Cant si suflet romanesc", este programat un spectacol de artificii.

Duminica, 2 decembrie, in Piata Cetatii vor fi mai multe spectacole. Un punct de atractie va fi, potrivit organizatorilor, spectacolul de reconstituire istorica "Intrarea Armatei Romane in Alba Iulia".

Citeste si Centenarul a blocat Alba Iulia: Mai gasesti cazare la mii de lei pe noapte, masinile vor fi oprite la intrarea in oras

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#program festivitati Alba Iulie 1 decemrbie, #program 1 decembrie Alba iulia , #orasul Alba Iulia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Pensula
Pensula
rank 5
Romania Ciunga, fara Basarabia, fara Bucovina, fara Cadrilater, asta