Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Calendarul extinderii centralei nucleare și obligațiile statului român

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 09:09
10175 citiri
Când vor fi gata reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Calendarul extinderii centralei nucleare și obligațiile statului român
Angajați în perimetrul centralei nucleare de la Cernavodă FOTO Hepta

Ministerul Energiei a publicat pe site-ul instituției forma finală a legii privind “aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.

Documentul este supus dezbaterii publice și are ca principal rol de a defini obligațiile statului român în raport cu societatea EnergoNuclear, responsabilă cu proiectarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Statul român prin Ministerul Finanțelor (MF) va realiza demersurile necesare pentru finanțarea proiectului inclusiv prin acordarea de garanții de stat finanțatorilor. Astfel, societatea Energonuclear se va împrumuta direct, de la finanțatori internaționali, urmând ca MF să acorde acestor finanțatori garanții de stat pentru 100% din valoarea împrumutului. De asemenea, Finanțele garantează că, până când vor fi finalizate cele două reactoare, statul și ceilalți acționari nu vor lua de la Nuclearelectrica mai mult de 50% din profit sub formă de dividende.

Statul român, prin Ministerul Energiei (ME), este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferenţă” (CfD), mecanism de sprijin esențial pentru fezabilitatea și implementarea proiectului. De asemenea, ME susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, arată e-nergie.ro.

Statul român se mai angajează să asigure infrastructurii de transport a energiei electrice generate sau să furnizeze materia primă.

Grupurile 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, cu o putere de 700 MW/unitate, sunt

prevăzute în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050 precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

Etapa 1 a proiectului a fost lansată în 25.11.2021, când s-a semnat contractul dintre Energonuclear S.A. și Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producătorul Original al Tehnologiei Candu).

Etapa 2 (18-24 de luni) constă în lucrări preliminare, obținere de avize și rafinarea analizei de fezabilitate. La sfârșitul acestei etape se va lua decizia finală și, cel mai probabil, vor începe lucrările propriu-zise.

Etapa 3 constă în construirea centralei începând cu anul 2026 și darea în funcțiune în 2030-2031.

US Eximbank a emis scrisori de interes pentru finanțarea etapei a 2-a, existând

disponibilitate pentru întregul proiect. Un acord interguvernamental România SUA în domeniul

energiei nucleare, semnat în 2020, menționează o disponibilitate de finanțare de a US Eximbank de 7 miliarde de dolari.

Quarterly Report - Editia 4

Oppo a lansat telefoanele de buget cu performanțe bune. La ce preț se vând și ce știu sa facă
Oppo a lansat telefoanele de buget cu performanțe bune. La ce preț se vând și ce știu sa facă
Oppo a lansat recent noua serie de telefoane mid-range Reno12 în China, acestea fiind echipate cu procesoare și sisteme de camere noi. Telefoanele se remarcă printr-un design subțire, cu...
Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Inteligența artificială este constant pe buzele afaceriștilor, dar a intrat și în discursul guvernanților. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că România "va avea un institut de...
#centrala Cernavoda, #reactoare 3 si 4, #energie nucleara , #factura energie