Bijuteria energetică din Ardeal. Centrala care furnizează electricitate neîntrerupt de 125 de ani, cu o uzură aproape de zero FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 09 Octombrie 2022, ora 20:17
41660 citiri
Bijuteria energetică din Ardeal. Centrala care furnizează electricitate neîntrerupt de 125 de ani, cu o uzură aproape de zero FOTO
Imagini de la centrala electrică Sadu FOTO Andy Fazekas

O veritabilă bijuterie, echivalentă cu o capsulă a timpului, există în Transilvania, la ieșirea din Sadu, la o distanță de 18 kilometri de municipiul Sibiu. Se numește Hidrocentrala de mică putere Sadu 1, fiind cea mai veche centrală electrică aflată în operare din România.

A fost pusă în funcțiune în dată de 16 decembrie 1896 pe terenul pus la dispoziție de primăria din Sadu pe baza documentațiilor întocmite de proiectantul Oskar von Miller.

Centrala era echipată inițial cu trei turbine și două mașini cu aburi. Acestea erau cuplate direct la generatoarele monofazate și produceau 200 KW la 42 Hz și 4500 V. Turbinele Girard s-au dovedit însă a fi prea mici, astfel că în anii 1902 și 1905 au fost înlocuite succesiv cu turbine Francis de 350 CP și generatoare monofazate produse de firma GANZ & CO din Budapesta.

În anii 1925 și 1926 generatoarele grupurilor 1 și 2 au fost rebobinate pentru curent alternativ trifazat. Cele trei grupuri hidroenergetice menționate mai sus există și în prezent, fiind încă în exploatare.

FOTO Andy Fazekas

Curentul electric produs la Sadu I a asigurat electrificarea primei localități din țară, comună Sadu. Ulterior s-a introdus energia electrică și în localitățile Cisnădie și Sibiu. Bună funcționare a centralei a fost coordonată vreme de câteva decenii de svabul bănățean, inginerul Sigmund Dachler.

Potrivit echipei de mentenanță, lagărele acestor mașinării au o uzură care este foarte aproape de zero și funcționează la 99% din parametri dați de constructor, chiar și după 125 de ani.

Muzeul energetic, inaugurat la centenarul centralei

Muzeul energetic Sadu I, primul muzeu de acest profil din țară, a fost inaugurat în anul 1996 cu prilejul aniversării centenarului de la punerea în funcțiune a centralei electrice.

Cu toate echipamentele aflate în stare de funcționare, centrală însăși reprezintă exponatul cel mai de preț al acestui muzeu. La etajul superior, deasupra sălii mașinilor, în fostele camere destinate personalului de exploatare, au fost amenajate trei săli în care sunt expuse echipamente, scule, materiale și documente care ilustrează etape din dezvoltarea energeticii din sudul Ardealului.

Sala ”Cronos” prezintă istoricul apariției electricității pe meleagurile sibiene. Exponatele ilustrează principalele momente din evoluția centralei de la începuturi și până la Al Doilea Război Mondial. Pentru a ilustra ideea de cronologie, într-unul dintre colțurile sălii au fost grupate ceasuri electrice de diferite vechimi, mărimi și tipuri, care au funcționat chiar în incinta centralei Sadu I.

FOTO Andy Fazekas

Sala ”Vulcan” explică modul de organizare a Uzinei electrice din Sibiu în perioada interbelică: cabinetul directorului, biroul de proiectare, atelierul de reparații și atelierul de metrologie. Sala ”Hermes” suprinde etape din realizarea amenajării hidroenergetice Sadu V, structura unui sistem energetic, instalații și aparate consumatoare de energie electrică. Centrala este adminustrată de compania de stat Hidroelectrica.

Muzeul, unul dintre puținele de acest gen din Europa, oferă bucuria și farmecul unei întoarceri în timp cu mai bine de 100 de ani, accentuând durabilitatea în timp a lucrului bine făcut.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#centrala electrica sadu, #istorie, #arhiva, #muzeu, #bijuterie , #Hidroelectrica