Explozii puternice lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Ferestrele birourilor s-au zgâlțâit

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 08:50
2860 citiri
Explozii puternice lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Ferestrele birourilor s-au zgâlțâit
Centrala nucleară Zaporojie FOTO cinktank.com

Operațiuni militare au loc în apropierea centralei nucleare Zaporojie, din Ucraina, ocupată de forțele ruse. Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a raportat explozii puternice în zonă.

AIEA a reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei atomice.

Un oficial rus a respins rapid comentariile lui Rafael Grossi, șeful AIEA, spunând că organismul Națiunilor Unite a sugerat că Moscova nu poate susține securitatea nucleară la centrală.

Grossi, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat joi că monitorii AIEA au raportat în mod obișnuit explozii în apropierea fabricii.

„Ieri, s-au auzit opt detonări puternice în jurul orei 10 a.m., ora locală, ceea ce a făcut ca ferestrele birourilor de la centrală să vibreze, iar mai multe explozii au fost auzite astăzi”, a spus el într-un comunicat.

Forțele ruse au confiscat centrala Zaporojie din Ucraina la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după invadarea Ucrainei, iar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că s-au implicat în lupte în jurul acestui sit sensibil.

Preocupările legate de siguranță au determinat AIEA să plaseze experți în toate cele cinci stații nucleare din Ucraina.

Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că comentariile lui Grossi sunt nefondate.

„Pot descrie asta doar ca pe o provocare. Înainte de a furniza astfel de informații, trebuie să le verificați și să stabiliți că nu se bazează pe zvonuri”, a declarat pentru agenția de presă rusă TASS.

„Pe de o parte, vor să arate că fac ceva util. Seamănă din nou îndoieli în opinia publică occidentală că Rusia nu poate face față cumva cu susținerea securității nucleare”, a spus el.

Citește și:
Zelenski cere oficialilor europeni avioane moderne de luptă și rachete cu raze lungă de acțiune
Zelenski cere oficialilor europeni avioane moderne de luptă și rachete cu raze lungă de acțiune
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de...
Primul pas pentru aderarea Finlandei la NATO a fost făcut. Președintele a semnat legea
Primul pas pentru aderarea Finlandei la NATO a fost făcut. Președintele a semnat legea
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Reuters. Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de...
#centrala Zaporojie, #explozii, #bombardament, #razboi Ucraina , #Ucraina