Centrele de plasament vor dispărea

Autor: Visinel Balan - Vicepresedinte Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie
Marti, 05 Iulie 2022, ora 13:25
6995 citiri

Desființarea centrelor de plasament reprezintă o cursă contracronometru. Modificările aduse legii cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului spun că acestea trebuie să-și închidă porțile definitiv până spre sfârșitul anului.

Copiii abandonați din aceste centre vor fi relocați în sistemul alternativ format din asistenți maternali, case de tip familial și familii de plasament. O altă posibilitate care trebuie luată foarte serios în calcul este adopția.

Pentru a accelera acest proces de desființare a centrelor de "tip mamut", Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea alături de echipa Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a reușit să modifice legea pentru protecția copilului și a majorat alocația de plasament cu aproximativ 50%, a crescut indemnizațiile pentru copiii din îngrijire care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele și a stabilit amenzi usturătoare pentru șefii de direcții de asistență socială și protecția copilului care nu închid centrele de plasament.

Rețeaua actuală de asistenți maternali trebuie consolidată și suportul vine tot de la Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse prin proiectul "TEAM UP-Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor".

Asistenții maternali vor fi ajutați în activitate printr-un proces continuu de formare, conform normelor europene în domeniu.

Acest proiect se derulează prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor și sectoarelor Municipiului București, cu finanțare din fonduri europene.

Recunosc faptul că este nevoie de îmbunătățirea continuă a eforturilor pe care le depunem în demersurile noastre comune, de a ne asigura că tinerii care ies din îngrijire au parte de cea mai bună pregătire posibilă și de sprijin ulterior, în tranziția de la sistemul de îngrijire la o viață independentă.

Consider că desființarea acestor centre va contribui semnificativ la dezvoltarea unui sistem de îngrijire care să favorizeze schimbări necesare pentru copiii și tinerii cu măsura protecției speciale. Trebuie să avem soluții alternative și suport comunitar care să le permită copiilor să trăiască în locuri în care pot fi îngrijiți și iubiți de familiile și comunitățile lor.

Perioada de tranziție a copiilor la viața de adult este una a speranței și a așteptărilor. Evoluția către un trai decent, spre propria locuință, găsirea unui loc de muncă, continuarea educației, păstrarea unei stări de sănătate bune sunt pași importanți pe care tinerii trebuie să-i facă într-un mediu care le oferă siguranță.

Pentru ca tinerii să-și asume independența și să se integreze pe deplin în comunitate au nevoie să dobândească deprinderi sociale, pe care un centru de plasament nu le poate oferi.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Coșmarul Simonei Halep s-a pus pe făcut copii! E deja însărcinată cu al doilea FOTO
Coșmarul Simonei Halep s-a pus pe făcut copii! E deja însărcinată cu al doilea FOTO
Jucătoarea care i-a creat cele mai mari coșmaruri Simonei Halep vrea să fie o mamă cu mulți copii. Daneza Caroline Wozniacki, retrasă din activitate în 2019, este însărcinată cu al...
Vacanța elevilor se termină pe 4 septembrie. Când se întorc românii din Grecia: "Hai lăsați, că școala e tot acolo și după 16"
Vacanța elevilor se termină pe 4 septembrie. Când se întorc românii din Grecia: "Hai lăsați, că școala e tot acolo și după 16"
Au mai rămas doar trei săptămâni până când elevii se întorc la școală. Unii părinți nu au de gând să-și încheie vacanțele în Grecia, chiar dacă au copii. În luna septembrie...