Cum arată Centrul Vechi din București în mijlocul șantierului. La pas printre clădirile care stau să se prăbușească REPORTAJ FOTO

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 12:36
3541 citiri
Cum arată Centrul Vechi din București în mijlocul șantierului. La pas printre clădirile care stau să se prăbușească REPORTAJ FOTO

Centrul Vechi din București, devenit un punct vital al turismului românesc, a intrat într-un șantier de amploare care vizează schimbarea pavajului.

Cei care se plimbă pe acolo încă se pot așeza, printre muncitori, și la numeroasele terase, să savureze o cafea sau să mănânce.

Centrul Istoric al „Micului Paris” este plin zilele acestea de utilaje și praf.

Pietrele cubice sărite și gropile din asfalt le dădeau serioase bătăi de cap celor ieșiți la promenadă.

În special după o noapte petrecută în club, este o adevărată provocare să nu-ți rupi picioarele pe străduțele din Centrul Vechi.

În prezent, se lucrează pentru înlocuirea . Dar zgomotul este infernal.

La intrarea în labirintul de străzi, dinspre Biserica Sfântul Anton, muncitorii au delimitat o bună parte din stradă. Utilajele pe care le folosesc sunt zgomotoase. Cei care vin ziua la terasele de lângă abia se pot înțelege când vorbesc la masă.

Un domn care se așezase cu laptopul la o masă, cel mai probabil să lucreze, a băut repede cafeaua și a plecat.

Turiștii fac poze, se plimbă, nu par să fie foarte deranjați de micul șantier. „Peste tot se fac reparații. M-am obișnuit. Dacă o să arate mai bine după, zgomotul nu e o problemă prea mare”, spune un tânăr venit din Spania.

Nici mesajele cu „Atenție! Cade tencuiala”, pe care le zăresc destul de des, nu-i sperie.

Clădirile aflate în paragină par numai bune pentru fotografii artistice potrivite pentru rețelele sociale.

Bucureștenii, însă, nu sunt foarte încântați.

„Să repare. Dar nu e singura problemă. Uitați ce fel arată clădirile. Ne este și rușine, vin mulți străini aici”, spune cu indignare o bucureșteancă care era în trecere.

Și în zona „Lupoaica”, cum ies din pasaj, oamenii dau nas în nas cu muncitorii.

„Terminăm într-o lună, merge repede”, spune un muncitor, care adaugă: „Din cauza mașinilor care intră aici s-a ajuns așa. Bagă mașini mari, cu aprovizionare. Pentru pietoni e periculos”.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că și clădirile cu risc seismic urmează să fie reparate, cu bani din PNRR.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat luni, 16 mai, începerea lucrărilor de refacere a pavajului de pe străzile din Centrul Vechi. Lucrările vor dura până în a doua jumătate a lunii iunie.

„După ce, timp de mulţi ani de zile, nu s-a făcut nicio intervenţie serioasă la infrastructura străzilor din Centrul Vechi, azi am început lucrările de refacere a pavajului în această parte a oraşului. Se lucrează deja în mai multe zone – în zona Hanul lui Manuc, dar şi pe strada Lipscani (zona statuii Lupoaica) sau pe strada Şelari. Lucrările vor dura câteva săptămâni, astfel încât în a doua jumătate a lunii iunie vom finaliza reparaţiile pe care ni le-am propus pe toate cele 14 străzi”, a scris Nicuşor Dan, luni pe Facebook.

El a mai spus că este vorba de lucrări executate de firmele Apolodor şi Delta ACM în baza garanţiilor, iar Primăria generală nu plăteşte bani pentru ele.

„Simultan cu aceste lucrări, reparăm sau înlocuim mobilierul urban din Centrul Vechi”, a adăugat edilul general.

Citeste si:
Într-un loc din București a fost resimțită astăzi o temperatură de 72 de grade Celsius. Cât a indicat termometrul la umbră
Într-un loc din București a fost resimțită astăzi o temperatură de 72 de grade Celsius. Cât a indicat termometrul la umbră
Organizația non-guvernamentală “Străzi pentru Oameni” a verificat marți, 5 iulie, temperatura resimțină în punctele din București unde nu există vegetație. Pe bulevardul Regina...
Drumul nou care ar urma să rezolve traficul în sud-estul Bucureștiului. "Va avea 6 benzi de circulație, spațiu verde în zona mediană"
Drumul nou care ar urma să rezolve traficul în sud-estul Bucureștiului. "Va avea 6 benzi de circulație, spațiu verde în zona mediană"
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat marți, 5 iulie, că va fi realizat un mare proiect de infrastructură pentru Capitală şi anume conexiunea dintre Prelungirea Ghencea şi Şoseaua...