Cum „finanțează” statul Cercetarea: 20 de hectare ale Academiei de Științe Agricole au fost transferate pentru Biserică

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 03:40
6109 citiri
Cum „finanțează” statul Cercetarea: 20 de hectare ale Academiei de Științe Agricole au fost transferate pentru Biserică
Dezbaterea asupra proiectului de lege a fost absentă FOTO / Facebook Camera Deputaților

Academia de Științe Agricole și Silvice rămâne fără 20 de hectare după o lege inițiată de către opt parlamentari PNL și PSD. Ei au depus un proiect de modificare a Legii 45/2009, prin care pe suprafața respectivă ar urma să se construiască un ansamblu al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cei opt inițiatori sunt Elena Adomnicăi, Eugen Bejinariu, Gheorghe Șoldan și Ioan Stan de la PSD, respectiv Ioan Bălan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu și Daniel Cadariu de la PNL. În octombrie anul trecut, aceștia au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare.

Concret, modificarea aduce un nou aliniat la lege prin care o suprafață de 20 de hectare din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” este transferat în domeniul public al municipiului Suceava, scopul fiind construcția Ansamblului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Expunerea de motive a parlamentarilor este extrem de scurtă, iar aceștia notează că proiectul este unul de „importanță majoră pentru Biserica și comunitatea românilor din Bucovica” și că ar contribui la deschiderea „Ortodoxiei din Bucovina spre dialogul ecumenic la cel mai înalt nivel, local și internațional”.

„De aceea, pentru a veni în întâmpinarea nevoii fundamentale a Bisericii din Bucovina de a edifica un Centru Arhiepiscopal pe măsura importanţei şi vechimii acesteia, depunem această propunere legislativă, cu speranţa că noul ansamblu va deveni o emblemă a Bucovinei şi a României întregi, cu ecou în spiritualitatea şi istoria Bisericii”, au mai arătat parlamentarii, fără să explice și ce efecte ar putea avea asupra Academiei de Științe Agricole.

Avize negative pe bandă rulantă

Proiectul de lege a intrat apoi rând pe rând în mai multe comisii, unde, la o parte dintre acestea, a primit aviz negativ. Inclusiv Consiliul Legislativ a emis un aviz negativ, în care semnalează că motivele expuse de parlamentari nu sunt clare, că nu există prognoze asupra impactului bugetar, dar și că aceasta este susceptibilă pentru a încălca unele dispoziții din Constituție.

„La Expunerea de motive, semnalăm că aceasta nu respectă structura instrumentului de prezentare și motivare prevăzută la art. 31 din Legea nr. 24/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, nu sunt clar prevăzute cerințele care reclamă intervenția normativă, cu referire specială la insuficiențele și neconcordanțele reglementărilor în vigoare, nici finalitatea reglementărilor propuse, cu evidențierea implicațiilor pe care reglementarea propusă le are asupra legislației în vigoare, și nici măsurile de implementare a soluțiilor legislative preconizate ori impactul financiar asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât și pe termen lung (pe 5 ani), inclusiv informații cu privire la cheltuieli și venituri”, a transmis Consiliul Legislativ.

Aviz nefavorabil a dat și Consiliul Economic și Social, care a făcut o critică mai dură, subliniind că în cazul de față „propunerea nu se justifică și este complet neargumentată, expunerea de motive fiind sumară și necuprinzând decât informații despre ce se va construi pe terenul care se dorește a fi preluat”. Consiliul Economic mai arată că întreaga suprafață de 49 de ha din care fac parte cele 20 de ha date către Biserică va fi afectată în contextul în care se plănuiesc mai multe construcții chiar în centrul acesteia.

Totodată, construirea în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, care este un obiectiv turistic, istoric și cultural, a unui ansamblu de asemenea dimensiuni ar putea să afecteze acest obiectiv din mai multe puncte de vedere (turistic, arheologic etc.), mai arată Consiliul Economic, care critică lipsa unui studiu de oportunitate și opinia unor experți în domeniu.

„Prin măsurile propuse, se creează un precedent nedorit, care poate duce la situații de abuz, în care să se dispună după bunul plac de orice teren din domeniul public al statului”, mai arată Consiliul Economic.

„Vrem și spitale și catedrale”

Avize negative au mai venit din partea Comisiei pentru administrație publică, respectiv Comisia pentru drepturile omului.

În ciuda criticilor venite, proiectul nu a avut probleme nici la votul din Senat, dar nici la cel din Camera Deputaților. Mai mult, aceiași parlamentari puterii care au dat aviz negativ în comisii, au votat în favoarea proiectului de lege atunci când acesta ajuns la cele două camere. Conform stenogramei din 29 martie, consultate de Ziare.com, la vot nici măcar nu a existat dezbatere, iar proiectul a trecut fără probleme cu ajutorul aleșilor PSD, PNL, UDMR și AUR, care, prin vocea lui Daniel Acatrinei, a susținut că „noi vrem și spitale și catedrale”.

Proiectul de lege nu a avut probleme la vot

Iohannis atacă legea la CCR

După votul fără probleme din Parlament, legea a ajuns pentru promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis. Acesta însă a făcut o sesizare la CCR și a subliniat că legea aleșilor are multe elemente lipsă.

“Neclaritatea cu privire la incidența cadrului normativ menționat este susceptibilă să afecteze însăși punerea în practică a reglementărilor propuse și, implicit, realizarea scopului legii criticate”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele mai notează în sesizarea sa la CCR că legea încalcă și principiul autonomiei locale, prin lipsa manifestării de voință a municipiului Suceava.

„Având în vedere obiectul de reglementare al legii și aspectele subliniate anterior, considerăm că s-ar fi impus, în conformitate cu prevederile art. 31 și art. 33 din Legea nr. 24/2000, realizarea studiului de impact ca element obligatoriu ce trebuia să fundamenteze soluția legislativă, în considerarea importanței celor două domenii implicate: cercetarea, respectiv protecția monumentelor istorice”, mai arată Klaus Iohannis.

Sesizarea președintelui la CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#cercetare Romania, #prioritati cercetare, #bani cercetare, #proiect de lege, #Klaus Iohannis, #CCR , #pnl-psd