Bulgarii ajung, din nou, la Polul Sud. Baza polară pe care cercetătorii de la Sofia sunt gata să o ocupe

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 12:34
2033 citiri
Bulgarii ajung, din nou, la Polul Sud. Baza polară pe care cercetătorii de la Sofia sunt gata să o ocupe
Baza polară St. Kliment Ohridski FOTO Twitter

Cea de-a 31-a Expediţie Bulgară în Antarctica, la care participă cercetători de la Sofia, vor avea sarcina de a dezgheţa şi de a pregăti baza polară St. Kliment Ohridski pentru etapele viitoare ale acestei misiuni.

Miercuri dimineaţă, primul grup din această expediţie a plecat de pe Aeroportul din Sofia pe ruta Sofia - Amsterdam - Santiago de Chile - Punta Arenas - Livingstone Island. Anunţul a fost făcut de Institutul Antarctic Bulgar, al cărui director, profesorul Hristo Pimpirev, coordonează expediţiile bulgare în Antarctica.

Din acest grup de cercetători fac parte mecanicul-electrician Konstantin Nedev, comandantul bazei bulgare St. Kliment Ohridski, Atanas Peltekov, specialiştii în logistică Petar Trislintsev şi Kamen Nedkov, inginerul Petar Sapundzhiev, geograful Temenzhuka Spasova, seismologul Gergana Georgieva, medicul dermatolog Ivan Bogdanov, medicul radiolog Victoria Nedyalkova şi biologul Atilla Markov.

Pe 5 noiembrie, echipa bulgară a susţinut un seminar în Aheloy, la care au participat membri ai celei de-a 31-a Expediţii Bulgare în Antarctica şi ofiţeri ai navei de cercetare St. Cyril and Methodius, care va porni la jumătatea lunii decembrie spre Antarctica.

La seminarul din Aheloy au mai fost prezenţi directorul Academiei Navale "Nikola Vaptsarov" - amiralul Boyan Mednikarov - şi directorul general al BTA, Kiril Valchev, care a participat la cea de-a 28-a Expediţie Bulgară în Antarctica.

Profesorul Pimpyrev a declarat pentru BTA că nava de cercetare va pleca din Varna la jumătatea lunii decembrie în misiunea sa pe continentul îngheţat din emisfera sudică a planetei noastre, unde ar trebui să ajungă în prima parte a lunii februarie 2023. Pe 11 noiembrie, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, preşedintele Rumen Radev le-a înmânat drapelul bulgar participanţilor la cea de-a 31-a Expediţie Bulgară în Antarctica.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

#Cercetatori, #Bulgaria, #expeditie, #Antarctica , #Bulgaria