Dispărut de aproape un secol, oamenii de știință vor să aducă la viață tigrul tasmanian

Marti, 16 August 2022, ora 19:03
3512 citiri
Dispărut de aproape un secol, oamenii de știință vor să aducă la viață tigrul tasmanian
Tigru tasmanian FOTO: Twitter/NFSA -National Film and Sound Archive of Australia

Tigrul tasmanian a dispărut de aproape un secol, dar oamenii de știință susțin acum că sunt capabili să reînvie specia pierdută și să o returneze în sălbăticie.

Colossal Biosciences – compania din Dallas care încearcă să reaaducă la viață mamutul lânos – a anunțat că a început să lucreze la recrearea tilacinei, mai cunoscut ca tigrul tasmanian, scrie newsweek.com.

Tigrii tasmanieni, care erau originari din Australia continentală, Tasmania și Noua Guinee, au apărut în urmă cu aproximativ 4 milioane de ani și au fost cel mai mare marsupial carnivor viu până la momentul dispariției lor.

Una dintre cele mai emblematice specii din Australia, populația de tilacine a scăzut dramatic pe continent, probabil ca urmare a vânătorii de către oameni și a competiției cu dingo, ducând la dispariția acestuia acolo cu cel puțin 2.000 de ani în urmă, potrivit Muzeului Australian.

Specia a persistat pe insula australiană Tasmania până în secolul al XX-lea. Dar și aici numărul a scăzut, odată cu venirea coloniștilor europeni.

Ultimul tilacin cunoscut a murit în 1936, dar specia nu a fost declarată dispărută de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii până în 1982. La acea vreme, standardele internaționale dictau că trebuie să treacă 50 de ani fără înregistrări confirmate ale unui animal înainte de a putea fi declarat oficial dispărut.

De-a lungul secolelor 20 și 21, au fost raportate mai multe observări neconfirmate de tigru tasmanian, dar niciuna dintre acestea nu s-a dovedit a fi concludentă.

Colossal, care a fost fondată de antreprenorul în tehnologie Ben Lamm și de renumitul genetician de la Harvard George Church, lucrează deja la readucerea la viață a mamutului lânos. Acest proiect își propune să creeze un elefant hibrid modificat genetic, cu trăsături de mamut lânos, care va fi introdus în cele din urmă în tundra arctică.

Acum, compania intenționează să facă același lucru pentru tilacină, creând un tigru tasmanian – sau mai precis, ceva care să semene cu el – și reintroducând animalul în zone selectate din Australia, cu speranța că va avea un impact pozitiv asupra ecosistemelor locale.

Tilacina era de culoare nisipoasă, de la maro-gălbui până la gri și prezenta mai multe dungi întunecate distinctive de-a lungul spatelui său - de unde și porecla de tigru tasmanian. Capul său mare era aproape de câine sau de lup, motiv pentru care a fost denumit și lupul tasmanian. În ciuda faptului că avea anumite caracteristici asemănătoare cu tigrii și lupii, nu avea nicio legătură cu niciunul din aceste animale.

„Tilacina a fost un marsupial complet unic”, a spus Pask pentru Newsweek. „Are un aspect distinctiv asemănător unui lup, un spate dungat, dar avea o pungă în care își ținea puii ca și alți marsupiali.

La fel ca proiectul mamut lânos, crearea unei specii proxy de tilacină va implica utilizarea unor tehnologii avansate de editare a genelor.

„Încă nu putem crea viață din celulele moarte. Deci, în orice proiect de de-extincție, scopul este de a ajunge cât mai aproape posibil de animalul dispărut prin editarea genomului celulelor vii de la cea mai apropiată rudă vie a acestuia”, a spus Pask.

Oamenii de știință au secvențiat deja genomul tilacinei dintr-un specimen deținut de Muzeul Victoria, din Australia. Această secvență, a explicat Pask, este „practic un model genetic complet sau, mai bine zis, un set de instrucțiuni despre cum să construim o tilacină”.

Cu acest amănunt ca punct de pornire, oamenii de știință vor căuta să ordoneze genomurile unor specii similare, să editeze împreună o celulă de tilacină și să creeze un embrion de tigru tasmanian.

„Este un pic ca Jurassic Park, începem cu o celulă vie dintr-o specie strâns înrudită, în acest caz, dunnart (n. red: un șoarece marsupial), iar apoi edităm acea celulă pentru a se transforma în genomul în tilacina”, a mai spus Pask, despre readucerea la viață a animalului considerat a fi dispărut.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...