Oamenii de știință au creat un „robot lichid” care poate scăpa dintr-o cușcă. Se poate topi și solidifica din nou, ca în Terminator 2 VIDEO

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 23:56
4681 citiri
Oamenii de știință au creat un „robot lichid” care poate scăpa dintr-o cușcă. Se poate topi și solidifica din nou, ca în Terminator 2 VIDEO

Oamenii de știință din China și Statele Unite au creat un microrobot care poate schimba forma corpului folosind câmpuri magnetice externe. Cercetătorii s-au inspirat din T-1000 din Terminator 2 pentru a-l crea, relatează The Washington Post.

Potrivit oamenilor de știință, robotul se poate „topi” pentru a se scurge printre bare și apoi se poate solidifica din nou. Cercetătorii cred că tehnologia lor poate fi folosită pentru a pătrunde în locuri greu accesibile.

Pentru a putea crea un robot cu astfel de proprități au ales galiul, un metal care are punctul de topire la 29,76 de grade Celsius.

În modelul de galiu ei au încorporat niște particule magnetice și le-a ieșit ceea ce ei au numit „mașină magneoactivă de tranziție între faza solid-lichid”. Particulele magnetice, controlate printr-un dispozitiv, pot răci materialul sau încălzi, astfel încât să își schimbe starea. Tot ele pot genera abilitatea de a se mișca a robotului, în oricare dintre stările amintite.

Robotul a fost prezentat ca parte a cercetării asupra microparticulelor metalice care își pot schimba forma, se pot mișca rapid, pot fi controlate cu ușurință și pot avea o greutate de multe ori mai mare decât greutatea proprie a corpului.

„Acest material poate atinge caracteristici similare cu Terminator-2, inclusiv mișcarea rapidă și capacitatea de a rezista la sarcini mari atunci când este în stare solidă, precum și să își schimbe forma în stare lichidă. Potenţial, acest sistem poate fi utilizat pentru aplicaţii în electronică flexibilă, îngrijire medicală şi robotică”, a declarat unul dintre autorii studiului Chengfeng Pan, inginer de la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Oamenii de știință au crescut temperatura robotului la 35 de grade Celsius. La această temperatură, se schimbă de la o stare solidă la o stare lichidă într-un minut și 20 de secunde. După topire, robotul a reușit să pătrundă prin spațiile înguste ale cuștii blocate cu ajutorul magneților, demonstrând astfel capacitatea de a se transforma.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este prima dată când un material capabil atât să-și schimbe forma, cât și să suporte sarcini grele a fost folosit pentru a crea un microrobot. În formă lichidă, robotul se poate alungi, diviza și îmbina. În stare solidă, se poate deplasa cu o viteză de aproximativ cinci kilometri pe oră și a transportat obiecte grele de 30 de ori greutatea proprie.

În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au creat un stomac uman artificial, iar robotul a fost folosit cu succes pentru a scoate un obiect de acolo, sau a introduce unul, fără a mai fi nevoie de intervenție chirugicală. Oamenii de știință au dirijat robotul de formă solidă, cu o lățime mai mică de 0,4 inci, prin organul fals până când a localizat obiectul străin. Apoi, acesta a fost topit prin câmpuri magnetice controlate de la distanță, întins în noua sa stare de metal lichid în jurul obiectului - și, odată ce l-a cuprins în siguranță, s-a transformat din nou în formă solidă, permițându-i să tracteze obiectul străin în afara camerei. Acești roboți ar mai putea repara circuite, pot curge prin prize, pot îndeplini funcția de șurub, pot fixa lucruri și altele.

Citește și:
Țițeiul rusesc, înlocuit în Europa cu cel american. Exporturile din SUA au ajuns la cifre record
Țițeiul rusesc, înlocuit în Europa cu cel american. Exporturile din SUA au ajuns la cifre record
Exporturile de ţiţei din SUA către Europa au atins în martie un record de 2,1 milioane de barili pe zi, în medie, stimulate de reduceri mari la nivelul de referinţă global şi de cererea mai...
Un secret de patru decenii: Povestea sabotării realegerii lui Jimmy Carter în funcția de președinte al SUA
Un secret de patru decenii: Povestea sabotării realegerii lui Jimmy Carter în funcția de președinte al SUA
Ben Barnes, un fost politician din Texas, susține că a asistat la un complot pentru sabotarea realegerii președintelui Jimmy Carter în 1980, prin amânarea eliberării ostaticilor americani în...
#Cercetatori, #robot lichid, #Terminator, #schimabare, #stare, #SUA, #hong kong , #stiri externe