Ajutorul UE nu a pus pe picioare agricultura Ucrainei. Criza gravă a profitabilității cerealelor ucrainene în 2024

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 16:57
1106 citiri
Ajutorul UE nu a pus pe picioare agricultura Ucrainei. Criza gravă a profitabilității cerealelor ucrainene în 2024
Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea cerealelor pe piaţa internă a Ucrainei. FOTO X/Nexta

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022. „Îmbunătăţirea profitabilităţii, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă remis către Reuters.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi olaginoase. „Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă", a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Cum se preconizează recolta de cereale ucrainene petru 2024

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
În condițiile unei secete care urmează să persiste și pe parcursul următoarelor săptămâni, cu temperaturi care depășesc 42 de grade Celsius în numeroase zone ale țării, valul de...
Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în curând. Cum puteți accesa versiunea beta
Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în curând. Cum puteți accesa versiunea beta
Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în varianta beta early access începând cu 30 august, iar open beta-ul va începe o săptămână mai târziu, pe 6 septembrie. Anul acesta aduce o...
#cereale ucraina, #cereale ucrainene, #agricultura ucraina, #exporturi Ucraina, #recolta grau, #recolta grau Europa , #cereale Ucraina
  1. Call of Duty: Black Ops 6 va fi disponibil în curând. Cum puteți accesa versiunea beta
  2. Descoperire revoluționară: o posibilă peșteră pe lună ar putea fi folosită drept bază umană de cercetare
  3. Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
  4. Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent
  5. TikTok se confruntă din nou cu probleme legate de adolescenți. Ce au observat autoritățile
  6. Motivul pentru care Elon Musk protestează și mută sediile SpaceX și X din California în Texas
  7. Funcția de pe WhatsApp care îmbunătățește comunicarea cu persoanele dragi
  8. 5 sfaturi utile ca să reușești să îți crești mica afacere
  9. România a cedat rușinosul loc 1 la rata inflației în UE. Cine ne-a depășit după cinci luni
  10. Google și Microsoft consumă mai multă energie electrică decât unele țări