Încă patru nave cu cereale și ulei de floarea soarelui au plecat din Ucraina. Unde ajung mărfurile

Duminica, 07 August 2022, ora 18:25
3587 citiri
Încă patru nave cu cereale și ulei de floarea soarelui au plecat din Ucraina. Unde ajung mărfurile
Navele cu cereale pleacă din port FOTO: captură BBC

Încă patru nave care transportau cereale și ulei de floarea-soarelui au părăsit porturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur.

Milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina din cauza blocadelor rusești, ceea ce a dus la penurie și la creșterea prețurilor la alimente în alte țări.

Dar săptămâna trecută, prima navă a părăsit porturile Ucrainei.

Cele mai recente transporturi de cereale se îndreaptă spre Turcia, unde vor fi inspectate ca parte a unui acord încheiat cu Rusia și Organizația Națiunilor Unite.

Acestea au plecat duminică, 7 august, din porturile Odesa și Chornomorsk și vor călători cu toții prin strâmtoarea Bosfor.

După inspecții, două nave sunt programate să acosteze în Turcia, în timp ce celelalte se îndreaptă spre Italia și China.

O altă navă goală a sosit la Chornomorsk duminică după-amiază, gata să fie încărcată cu cereale pentru export.

Conform unui acord negociat de Turcia și ONU luna trecută, Rusia a fost de acord să nu ținteze navele aflate în tranzit, în timp ce Ucraina a spus că va ghida navele prin apele minate.

Acordul, stabilit să dureze 120 de zile, poate fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord.

Aranjamentul complex pare să funcționeze, cel puțin deocamdată.

Succesul acestui acord, o descoperire diplomatică rară în acest conflict de cinci luni, este vital pentru Ucraina - și pentru restul lumii.

Douăzeci de milioane de tone de cereale sunt blocate în țară, ca urmare a blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene. Dacă acordul se menține, Ucraina se așteaptă să exporte până la trei milioane de tone de cereale pe lună.

Autoritățile ucrainene spun că există semne bune că exporturile de cereale sunt sigure și au îndemnat companiile să se întoarcă în porturile țării. Speranța este că exporturile vor ajuta la atenuarea crizei alimentare globale, aducând în același timp valută străină atât de necesară.

Dar temerile persistă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat reluarea exporturilor, dar a spus că problemele de securitate rămân în continuare.

Prima navă care a părăsit Ucraina săptămâna trecută - Razoni - a plecat din Odesa transportând 27.000 de tone de porumb cu destinația portului libanez Tripoli.

Cu toate acestea, oficialii au spus că nu va andoca în Tripoli duminică, așa cum era planificat.

Ambasada Ucrainei în Liban a declarat duminică agenției de presă Reuters că nava a fost „întârziată”, fără detalii despre cauză sau cu o dată actualizată a sosirii.

Un Centru Comun de Coordonare care a fost înființat pentru a supraveghea exporturile a spus că voiajul Razoni va fi o perioadă de probă, cu experiența sa folosită pentru a ajusta procedurile pentru următoarele călătorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Planul teribil al lui Putin. Noua metodă a Rusiei de a depopula Ucraina: Există o singură șansă de salvare
Situația din războiul lui Putin din Ucraina devine tot mai tensionată, pe fondul lipsei acute de muniții a armatei Kievului. Acum, liderul de la Kremlin a trecut la aplicarea unui plan teribil:...
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
#cereale ucraina, #export cereale, #razboi Ucraina, #destinatie exporturi , #Razboi Ucraina