Alexandru Rafila dă vina pe fostul guvern pentru eșecul certificatului verde: ”În acest moment, nu mai văd urgenţa”

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 23:44
2735 citiri
Alexandru Rafila dă vina pe fostul guvern pentru eșecul certificatului verde: ”În acest moment, nu mai văd urgenţa”
Alexandru Rafila estimează că valul 5 al pandemiei s-ar putea încheia până la finalul lunii februarie FOTO Hepta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 14 ianuarie, că certificatul verde ar fi fost necesar înaintea valului patru al pandemiei, dar că atunci nu a fost asumat politic.

Social-democratul estimează că valul cinci al pandemiei se va încheia în câteva săptămâni și, în acest context, certificatul nu mai este o urgență acum.

”În acest moment, nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (...) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie...”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.

El a spus că ”protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, dar că recomandă ”cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

”Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a menţionat Rafila.

#certificat verde, #ministrul sanatatii, #Alexandru Rafila, #vaccin COVID, #val 5 pandemie , #Stiri Alexandru Rafila