Ioana Mihăilă critică guvernul pentru lipsa de curaj: ”Certificatul verde ar fi domolit valul 5 dacă ar fi fost implementat la timp”

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 20:34
2903 citiri
Ioana Mihăilă critică guvernul pentru lipsa de curaj: ”Certificatul verde ar fi domolit valul 5 dacă ar fi fost implementat la timp”
Fostul ministru al Sănătății spune că valul 5 ar putea fi la fel de problematic ca cel precedent FOTO Hepta

Fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a declarat marți, 4 ianuarie, că, în contextul pandemiei, autoritățile ar trebui să aibă curaj și să își asume și măsuri care sunt nepopulare pentru o parte din populație, precum certificatul verde. Potrivit acesteia, valul 5 s-ar putea să fie la fel şi problematic ca cel precedent.

Certificatul verde ar fi domolit valul 5 dacă ar fi fost implementat când a ajuns în Parlament, la finalul lunii octombrie. Atunci PSD nu a votat şi au existat apoi negocieri între partide (...) S-a ajuns la o formulă şi a fost blocat din nou de premierul Florin Cîţu, din cauza impactului bugetar al testării gratuite”, a spus Ioana Mihăilă marți seară, la Profit TV, precizând că, atunci când s-a format noua coaliţie de guvernare, blocajul a venit ”probabil de la preşedintele Iohannis”.

”Dacă ar fi fost implementat la timp, ar fi domolit valul 5”, a menţionat fostul ministru USR.

Mihăilă a mai arătat că ”este foarte important ca politicienii să aibă un pic de curaj, să îşi asume măsuri care pentru o anumită parte a populaţiei sunt nepopulare”.

”Cred că este o frică de asumare în primul rând, care este complet distructivă. (...) Dacă statul cedează în faţa unor mesaje dovedeşte că este slab şi nu îşi poate proteja cetăţenii”, a comentat Mihăilă.

Întrebată dacă ne putem aştepta la un val 5 cu multe decese, Ioana Mihăilă a răspuns: ”Dacă toate aceste aspecte se confirmă, faptul că imunitatea dată de prin trecerea prin boală cu celelalte tulpini nu este foarte puternică, cred că ne aşteaptă nişte zile grele”.

Ea a mai declarat că noua tulpină este mai contagioasă decât Delta.

”E clar că şi cu Omicron impactul va fi foarte mare, nici INSP şi alte instituţii nu pot face previziuni clare, nu ştiu câţi pacienţi au trecut prin boală şi au imunitate. Ştim că rata de vaccinare în România mult sub un nivel care să ofere protecţie. Valul 5 s-ar putea să fie la fel şi problematic ca valul 4”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Fostul ministru a mai arătat că intenţia Guvernului de a da măşti pentru elevi în şcoli este binevenită, ”dacă se găsesc resurse bugetare”. ”Este important să ştim dacă Guvernul va avea resurse să le implementeze”, a spus ea, despre măsurile anunţate de Executiv pentru prevenirea valului 5 al pandemiei.

Eveniment Quarterly Report

Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare, PSD fiind pe primul loc în...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#certificat verde, #val 5 pandemie, #omicron, #Ioana Mihaila, #USR, #fost ministru sanatate, #PSD, #PNL , #stiri USR