Fost secretar de stat acuzat de vinderea certificatelor de revoluționar, achitat la Curtea de Apel București

Marti, 24 Mai 2022, ora 06:11
4347 citiri
Fost secretar de stat acuzat de vinderea certificatelor de revoluționar, achitat la Curtea de Apel București
Adrian Sanda, fost secretar de stat, achitat în dosarul certificatelor false de revoluționar FOTO debanat.ro

Adrian Sanda, fost secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, a fost achitat în dosarul in dosarul certificate de revoluționar false.

Curtea de Apel București a dispus achitarea fostului secretar de stat deoarece faptele comise nu sunt prevăzute de legea penală. Acesta a fost deferit justiției în 2017 sub acuzațiile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au fost achitate Denisa-Corina Tănase (fost secretar general al SSPR) si Cristina-Valentina Cechi (fost șef serviciu Departament pentru Revoluționari din cadrul SSPR) deoarece faptele comise nu sunt prevăzute de legea penală, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Curtea de Apel București a decis și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor inculpatului Sanda Adrian și a dispus restituirea sumelor de bani către a Tănase Denisa Corina, şi anume, suma de 970 EURO și suma de 66 USD.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată pentru trafic de influență Gheorghe Neagu, Ionel Iosef si Ciprian Albert Arnăuși, iar pentru cumpărare de influență Cristian Adam, Ștefan Păduraru, Nelu-Zoltan Vrânceanu, George Avram, Ioan Blaga și Păduraru Ștefan Aceștia au fost găsiți vinovați și au primit pedepse de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. În cazul unora dintre ei, judecătorii au dispus și confiscarea unor sume de bani (22.600 de euro), bani obținuți din comiterea traficului de influență.

În plus, Iosef Ionel, Avram George şi Blaga Ioan, au fost obligați de instanță la restituirea în integralitate a sumelor încasate cu titlul de indemnizaţie de gratitudine, în cuantum de 2020 lei lunar, de către inculpaţii Avram George şi Blaga Ioan, începând cu 01.01.2015.

Miza dosarului

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată în anul 2014, fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari - şi anume "Luptător cu rol determinant", însă doar pentru cei din localităţile în care s-au înregistrat morţi şi răniţi. Au fost identificate în acest sens localităţile Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Bucureşti, urmând ca altele să fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procedura de obţinere a certificatelor pentru acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant" consta în avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise în acest sens putând fi contestate la Comisia parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de preşedintele României în anii 2015 şi 2016, a fost conferit titlul de "Luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant" unui număr total de 3.505 persoane, arată PÎCCJ.

"Potrivit probelor administrate în cauză de procurori, o parte din aceste persoane au obţinut însă acest titlu prin încălcarea dispoziţiilor legale. În mod concret, procedura de obţinere a acestui certificat, fiind bazată aproape exclusiv pe documente şi declaraţii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii cu atribuţii în acordarea acestor titluri, a unor persoane dispuse să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente".

Procurorii precizează că, spre deosebire de celelalte categorii de revoluţionari, în acest caz este vorba de drepturi băneşti majorate, în baza titlului respectiv deţinătorii primind, începând cu 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de gratitudine în valoare de 2.020 de lei.

Din anchetă a reieşit că membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR au deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispoziţiile legale, şi anume eliminarea abuzurilor, creând condiţiile prin care persoane din localităţile incluse în mod abuziv în categoria celor cu rol determinant au obţinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizaţie de gratitudine.

Conform sursei citate,, o persoană care a parcurs tot circuitul legal şi a intrat la plată a încasat până în prezent aproximativ 50.000 de lei.

Sanda anchetat și de DNA într-un dosar similar alături de deputatul ”Mitralieră”

Adrian Sanda mai este implicat într-un dosar asemănător, trimis în judecată de către procurorii DNA pe 20 decembrie 2021. În această a doua cauză, inculpat este și fostul parlamentar Cătălin Rădulescu ”Mitralieră”, acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, și fals în declarații în formă continuată.

Concret, membrii comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant ar fi admis cererea formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București, potrivit DNA.

Urmare a acestor demersuri, inculpatului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii, în mod necuvenit, a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021.

Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#certificat, #Revolutia 1989, #revolutionari falsi, #Curte Apel Bucuresti, #achitare , #Revolutie