Fost șef de stat, suspectat că a făcut parte dintr-o rețea care a falsificat certificate de vaccinare anti-Covid. Polițiștii i-au confiscat telefonul mobil

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 20:36
3957 citiri
Fost șef de stat, suspectat că a făcut parte dintr-o rețea care a falsificat certificate de vaccinare anti-Covid. Polițiștii i-au confiscat telefonul mobil
Certificat de vaccinare anti-Covid FOTO ec.europa.eu

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a confirmat că poliţia i-a percheziţionat miercuri, 3 mai, domiciliul din Brasilia şi că i-a confiscat telefonul mobil, negând totodată orice implicare în falsificarea de certificate de vaccinare împotriva COVID-19, informează AFP.

”Am fost surprins de această percheziţie (...). Nu am falsificat nimic. Nu am fost vaccinat, asta-i tot”, a declarat fostul şef de stat de extremă dreapta (2019-2022) pentru jurnalişti în faţa reşedinţei sale din capitala braziliană.

”Toţi cetăţenii sunt egali, însă de aici până la a face o percheziţie la un fost preşedinte doar pentru a crea un eveniment mediatic...”, a deplâns Bolsonaro.

Poliţia federală a explicat într-un comunicat că a întreprins în total 16 percheziţii, la Rio de Janeiro şi Brasilia, vizând o reţea infracţională suspectată de introducerea de date false de vaccinare anti-COVID în sistemele de sănătate publică. Poliţia nu l-a menţionat explicit pe Bolsonaro.

Falsele certificate de vaccinare ar fi putut fi ”utilizate pentru a ocoli restricţiile sanitare impuse de autorităţile publice în Brazilia şi în SUA”, se mai spune în comunicatul poliţiei.

De asemenea, au fost emise şase mandate de arestare. Potrivit media braziliene, poliţiştii l-au reţinut şi pe Mauro Cid, un militar ce era considerat omul bun la toate al lui Bolsonaro în timpul preşedinţiei sale.

În timpul mandatului său, Bolsonaro nu a încetat să critice vaccinurile anti-COVID, dând asigurări de mai multe ori că nu intenţionează să se vaccineze, în condiţiile în care pandemia a făcut peste 700.000 de morţi în Brazilia.

”Telefonul meu a fost confiscat, însă eu nu am nimic de ascuns. Dar găsesc că ar fi bine dacă am trăi într-o ţară democratică, unde pot fi abordate toate subiectele. Există subiecte interzise în Brazilia, precum problema vaccinurilor”, a declarat Bolsonaro miercuri în faţa jurnaliştilor. ”În Brazilia zilelor noastre totul este posibil”, şi-a exprimat el regretul.

Bolsonaro a explicat că nici el, nici fiica lui Laura, în vârstă de 12 ani, nu au fost vaccinaţi, dar că soţia sa Michelle a primit o doză de vaccin în 2021, în SUA.

După ce a fost învins în alegerile prezidenţiale din octombrie, Jair Bolsonaro, 68 de ani, a locuit apoi trei luni în Florida, părăsind Brazilia înainte de învestirea succesorului său de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Certificatul de vaccinare era încă pe atunci obligatoriu pentru a intra în SUA. Guvernul american a anunţat luni că această obligaţie va fi anulată începând cu 11 mai.

După ce s-a întors în Brazilia, la sfârşitul lui martie, cu intenţia fermă de a face opoziţie guvernului lui Lula da Silva, Jair Bolsonaro a fost audiat de două ori de poliţia federală. Prima audiere a avut loc pe 5 aprilie, într-un dosar privind bijuterii oferite de Arabia Saudită şi aduse ilegal în Brazilia, iar săptămâna trecută el a fost audiat în cadrul unei anchete asupra presupusului său rol în revoltele din 8 ianuarie din Brasilia, când clădiri guvernamentale au fost vandalizate de indivizi ce refuzau să accepte alegerea lui Lula ca preşedinte.

În ambele cazuri, fostul preşedinte a negat orice responsabilitate.

Lula da Silva a câştigat alegerile din octombrie la limită, cu 50,9% din voturi, faţă de 49,1% pentru preşedintele în exerciţiu.

Violenţele de la Brasilia au amintit de invazia Capitoliului cu doi ani mai devreme în Statele Unite, de către partizanii lui Donald Trump, care au refuzat să accepte înfrângerea lui în faţa actualului preşedinte american Joe Biden.

Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a depus o plângere împotriva actualului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, cerând scuze şi despăgubiri pentru că a sugerat că a luat mobilier...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#certificate false vaccinare, #vaccin anticovid, #Jair Bolsonaro Brazilia, #fost presedinte, #perchezitii , #Brazilia