Instituția în care 50 de angajați au certificate de handicap, în frunte cu directorul. Cazul nevăzătorului care conduce mașina: "Are fata acolo, la Protecție"

Marti, 28 Martie 2023, ora 22:00
105504 citiri
Instituția în care 50 de angajați au certificate de handicap, în frunte cu directorul. Cazul nevăzătorului care conduce mașina: "Are fata acolo, la Protecție"
Viorel Bâgu FOTO vremeanoua.ro

Un bărbat nevăzător din municipiul Vaslui își conduce zilnic mașina, deși potrivit certificatului de handicap pe care îl are, Viorel Bâgu ar trebui să se deplaseze cu ajutorul unui însoțitor.

Cazul este cunoscut în blocul unde bărbatul locuiește, iar vecinii cred că la mijloc se află „învârtelile” fiicei sale, angajată la DGASPC Vaslui.

„Domnul are handicap și nu-i corect. Vede, toată lumea zice. Dar are fata acolo, la Protecție, cine știe ce învârteli a făcut”, au declarat vecinii bărbatului pentru vremeanoua.ro.

"Nevăzător cât de cât"

Jurnaliștii publicației au stat de vorbă cu Viorel Bâgu. Acesta a spus că e “nevăzător cât de cât” și că se descurcă singur, cu toate că ar trebui să aibă asistent.

Acesta a recunoscut că are permis de conducere și mașină, cu care circulă frecvent.

Viorel Bâgu este tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, care, printre altele, are ca atribuție de serviciu să recomande sau nu încadrarea, respectiv revocarea sau menținerea în grad de handicap a unei persoane.

Alina Clapa și-a început activitatea la DGASPC Vaslui în anul 2016, în 2017 a devenit șefa Serviciului care se ocupă cu persoanele cu handicap și tot în acea perioadă tatăl ei a fost încadrat în grad grav de handicap, pe perioadă nedeterminată.

Viorel Bâgu s-a însănătoșit brusc și a fost scos din lista persoanelor cu handicap

Totuși, după ce aproape șase ani a primit o indemnizație de 1800 de lei pe lună, fiind scutit și de plata taxelor și impozitelor, luna trecută, Viorel Bâgu s-a însănătoșit brusc și a fost scos din lista persoanelor cu handicap, când cotidianul Vremea Nouă anunța că la DGASPC Vaslui va izbucni un scandal, în urma căruia vor ieși la iveală certificatele de handicap date pe nedrept.

Directorului instituției a intrat de curând în posesia unui certificat de handicap

Directorului instituției, Dragoș Cazacu, a intrat și el recent în posesia unui certificat de handicap.

Acesta suferă de o boală care îi dădea dreptul să solicite încadrarea în grad de handicap cu mulți ani în urmă, însă a făcut acest demers abia după ce a devenit șeful DGASPC Vaslui, la rugămințile colegilor săi, după cum a declarat.

"M-au încurajat cei care și-au făcut astfel de certificate"

“Aici m-au încurajat cei care și-au făcut astfel de certificate. Mi-au spus că nu e nimic rușinos să deții un astfel de certificat, ci e un drept de-al meu”, a mărturisit directorul DGASPC Vaslui.

Instituția are 54 de angajați cu certificate de handicap.

Drepturile și beneficiile persoanelor cu dizabilități care dețin un certificat de handicap

Persoanele cu dizabilități care dețin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la mașină, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

Începând cu anul 2023, persoanele cu handicap accentuat și grav pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, și de acordarea de tichete valorice.

Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul și acordarea de tichete valorice reprezintă o alternativă la eliberarea biletelor de călătorie gratuite, persoana cu dizabilități putând opta doar pentru una din cele trei variante.

Eveniment Quarterly Report

Gigi Becali, după ce i-a fost atinsă mașina de 500.000 de euro în trafic: ”M-a recunoscut fata. Ce amiabilă, înţelegere pe ce?”
Gigi Becali, după ce i-a fost atinsă mașina de 500.000 de euro în trafic: ”M-a recunoscut fata. Ce amiabilă, înţelegere pe ce?”
Gigi Becali (65 de ani), patronul FCSB, a fost implicat joi, 22 septembrie, într-un accident rutier. Finanțatorul roș-albaștrilor s-a aflat la bordul unei mașini de lux în valoare de...
Doi copii au fugit de acasă după ce mama lor le-a confiscat gadgeturile: "Polițiștii au observat un şofer în vârstă de 10 ani ieşind din maşină împreună cu sora sa"
Doi copii au fugit de acasă după ce mama lor le-a confiscat gadgeturile: "Polițiștii au observat un şofer în vârstă de 10 ani ieşind din maşină împreună cu sora sa"
Poliţia din Florida a avut un şoc atunci când şoferul pe care l-a oprit pe o autostradă s-a dovedit a fi un băiat de 10 ani. Băiatul şi sora sa de 11 ani au fost opriţi în Alachua, la...
#certificate handicap, #dgaspc, #Vaslui, #director, #nevazator, #masina , #handicap