
Una dintre cele mai spectaculoase cetăți din Munții Apuseni va fi restaurată prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de aproximativ 9,6 milioane de lei.
Cetatea Trascăului de la Colțești, județul Alba, are peste 700 de ani și este un punct de atracție important în zona de sud a Apusenilor. Se află în apropierea Pietrei Secuiului, masivul celebru din Munții Trascău.
Primăria comunei Rimetea, pe teritoriul căreia se află monumentul istoric, a lansat o licitație în valoare de 9,63 de milioane de lei, fără TVA, prin care se dorește reabilitarea şi punerea în valoare a cetății, amenajarea drumului de acces și reabilitarea unui conac din satul Colțești, ca punct de informare turistică. Banii provin din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
FOTO Facebook/ Județul Alba
Potrivit caietului de sarcini, este nevoie de săpături arheologice sistematice în zonele de intervenție necercetate, respectiv în donjonul cetăţii de jos şi în zona de palat şi bastion a cetăţii de sus. În afară de această cercetare este nevoie de supraveghere arheologică pentru operaţiunile de săpături şi îndepărtare a resturilor de dărâmătură.
Prin proiect se propune construirea unor scări şi platforme de acces cu structură din oțel laminat cu pardoseală din grătar din metal. Pentru siguranţa deplasării vizitatorilor se propune un sistem de parapeţi şi balustrade.
Va fi realizată și o aplicație pentru telefoane mobile care sa însoțească vizitatorii în sit, care va conține elemente 3D precum obiecte de patrimoniu, reconstituiri virtuale ale cetăţii, fragmente video narative și va funcționa ca un ghid virtual.
FOTO Facebook/ Județul Alba
O a doua componentă a proiectului este amenajarea drumului de acces. Drumul va fi dotat cu bănci și coşuri de gunoi, în zona unor alveole distribuite pe latura nordică, ce vor reprezenta și locuri de odihnă.
A treia componentă a investiției se referă la reabilitarea Conacului Thorotzkay-Rudnyánszky din Colţeşti, construit în 1836, care ar urma să devină un centru de informare turistică. Prin caietul de sarcini se impune un termen de două luni pentru proiectarea lucrărilor și 31 de luni pentru execuție. Ofertele pot fi depuse până în 16 ianuarie 2023.
Cetatea Trascăului a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 de metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit cetatea în secolul al XIII-lea.
FOTO Facebook
În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.