Legenda unei cetăți din Ardeal, atracție pentru căutătorii de comori. Misterul ”găleții din aur” îngropată într-o fântână

Autor: N.G.
Sambata, 25 Februarie 2023, ora 04:00
3700 citiri
Legenda unei cetăți din Ardeal, atracție pentru căutătorii de comori. Misterul ”găleții din aur” îngropată într-o fântână
Zidul care se mai păstrează din vechea cetate medievală FOTO stiinta-pentru-toti.blogspot.com

O legendă privind o comoară îngropată în zona unei cetăți medievale din Transilvania atrage căutătorii de comori. Recent, opt bărbați au fost surprinși în timp ce săpau cu un excavator în zona de protecție a Cetății Zebernicului de pe teritoriul comunei Vințu de Jos, județul Alba.

Cetatea Zebernicului a fost odinioară cea mai puternică cetate țărănească de refugiere din secolul al XIII-lea (după 1241), din zona de sud-est a Transilvaniei.

Astăzi din ea se mai păstrează rămășițe din zidul de incintă și o încăpere săpată în stâncă. Incinta fortificată avea o lungime de 255 de metri și o lățime de 55 de metri. Zidul avea grosimea de 1,8 metri, poarta de intrare fiind străjuită de un turn cu secțiunea pătrată. Cetatea a ars în 1450, dar a fost refăcută de populația germană imigrată în Vințu de jos și Vurpăr.

Prima atestare documentară sub numele Zebernik este din 1622. În 1728, cetatea a fost din nou incendiată și nu a mai fost refăcută, ruinându-se în timp. Ruinele cetății medievale a Zebernicului din satul Valea Vințului, comuna Vințu de Jos, aflate la patru kilometri în amonte de confluența Văii Vințului cu râul Mureș sunt înscrise în Lista monumentelor istorice.

Legenda găleții din aur îngropată în fântână

Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii. Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului.

Din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră. Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul.

Generații întregi au căutat fără întrerupere fântâna, în speranța că vor găsi găleata și lanțul de aur, dar în zadar, nefiind dat să o găsească nimeni încă. Și în ziua de azi, se mai perindă câte un căutător de comori, cu detectoare de metale, în speranța că o să dea preste găleata și lanțul de aur.

Astfel, în 12 februarie 2023, polițiști din Alba au depistat opt bărbați care foloseau un excavator săpau în perimetrul de protecție al cetății. Doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație. Toate cele patru detectoare au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj, care deținea fără a fi autorizat două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost amendat cu 25.000 de lei.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
#cetate, #cautatori comori, #aur, #detectoare metale , #patrimoniu