Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 19:32
14632 citiri
Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
Pașaport FOTO Ambasada Republicii Moldova în România

Interesul cetățenilor din Republica Moldova față de România este la cote maxime. În perioada ianuarie 2023-13 iunie 2024, s-au înregistrat 39.501 cereri din partea moldovenilor pentru acordarea cetățeniei române, menționează Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), la solicitarea Ziare.com.

În aceeași perioadă, au devenit cetățeni români prin depunerea jurământului de credință la sediul ANC 9.425 de moldoveni, la care se adaugă 3.785 de copii minori ai acestora, precizează sursa citată.

Deși oficialii Republicii Moldova au „reclamat” că „Rusia are un plan de destabilizare, prin amenințări hibride (n.red. amenințări cu acțiuni militare și nelimitare), unii sociologi și analiști politici nu cred că „teama față de ruși” este principalul motiv pentru care moldovenii dau năvală în România.

„Mirajul Europei este mai mare decât frica de ruși. Chiar președinta Maia Sandu spunea, recent, că pașaportul românesc înseamnă pașaport european. Deci, din punctul acesta de vedere, este justificat interesul de dobândire a cetățeniei române. Acum, rămâne ca statul român să dețină suficiente instrumente care să filtreze corect posibilele amenințări la adresa securității naționale. Mai exact, să analizeze corect acele cereri prin care moldovenii solicită dobândirea cetățeniei române, pentru a înlătura orice infiltrare a unor pro-ruși sau chiar ruși”, s-a exprimat sociologul Monica Zottu pentru Ziare.com.

Un milion de moldoveni au pașaport românesc. Locuri de muncă mai bine plătite, studii, călătorii. „Unirea României cu R. Moldova rămâne un subiect dureros”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, menționa unui jurnalist rus, Iuri Dudi, că un milion de cetățeni ai statului pe care îl reprezintă au deja pașaport românesc, ceea ce înseamnă un pas înainte spre UE.

„Aceasta înseamnă și pașaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetățeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, sublinia Maia Sandu. Cu toate acestea, nu foarte mulți moldoveni ar dori unirea cu România. 

„Între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut”, susține președinta Maia Sandu, conform sursei menționate mai sus.

 

Astfel, se conturează ideea că R. Moldova apelează la „vecinii” cu aceeași limbă pentru a accelera aderarea la Uniunea Europeană.

„Este clar că interesul moldovenilor este UE și este specific statelor care au aleși pe fondul unui val de anticorupție. Este firesc ca R. Moldova să-și dorească integrarea în UE, iar oamenii de rând, cetățenii moldoveni, să aspire la locuri de muncă mai bine plătite, la studii și călătorii fără restricții în spațiul european. Unirea Republicii Moldova cu România rămâne un subiect dureros, pentru că istoria este reamintită la acest moment, cel puțin în opinia mea, doar când R. Moldova susține că e amenințată chiar și hibrid. R. Moldova primește consultanță în mai multe domenii, pentru guvernare, de la România și de la Comisia Europeană. Limba Română este declarată limba oficială a R. Moldova, însă nu am văzut o situație clară, un raport oficial al autorităților de la Chișinău cu privire la cei care și-au însușit acest lucru. România trage R. Moldova în UE, chiar și dacă nu ar fi existat războiul din Ucraina”, susține politologul Andrei Vlăduțescu, cercetător în relații internaționale și europene la Universitatea de stat „Trieste ”(Italia).

Alegerile prezidențiale din R. Moldova, vânate de pro-ruși. „Poziția de stat candidat la UE asigură o oarecare protecție”

În opinia politologului Andrei Vlăduțescu, poziția „pro Europa” a oficialilor moldoveni va oferi o oarecare protecție pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din R. Moldova, programate în luna octombrie a.c.

„Sprijinul declarat al UE împotriva tentativelor rusești de destabilizare a R. Moldova vine, de fapt, la scurt timp după ce Statele Unite, Canada și Marea Britanie au avertizat într-o declarație comună că Rusia ar putea încerca, cu ajutorul aliaților ei moldoveni, să provoace contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale din octombrie, dacă nu vor fi câștigate de un candidat pro-rus”, a subliniat Andrei Vlăduțescu, pentru Ziare.com.

Între timp, România a modificat legislația privind acordarea cetățeniei române. Astfel,  statul român cere în mod expres ca solicitanții să cunoască limba română în cazul în care solicitanții cetățeniei române  demonstrează că au pierdut acest „privilegiu” dintr-un motiv neimputabil lor.

Uniunea Europeană va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la data de 25 iunie a.c.

Grâul, porumbul și orzul au pus România pe primul loc în Uniunea Europeană. Topul în care conducem detașat
Grâul, porumbul și orzul au pus România pe primul loc în Uniunea Europeană. Topul în care conducem detașat
Uniunea Europeană a exportat, în primele două săptămâni din sezonul 2024/25, o cantitate de 788.201 de tone de grâu moale, în scădere cu 48% faţă de cantitatea de 1,5 milioane de tone...
Frații Tate, "interziși" în Uniunea Europeană. Decizia e definitivă
Frații Tate, "interziși" în Uniunea Europeană. Decizia e definitivă
Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi, 16 iulie, cererea fraţilor Tate, Andrew și Tristan, de a li se permite să părăsească România pentru a putea călători în Uniunea Europeană....
#cetatenie romana, #Moldova, #Republica Moldova, #Uniunea Europeana, #Maia Sandu presedinte Moldova , #Republica Moldova
  1. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  2. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  3. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  4. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  5. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  6. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  7. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  8. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  9. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  10. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO