Cazul senatorului Magureanu: Octavian Grecu, zis "Butoane", adus la DIICOT

Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:01
3752 citiri
Cazul senatorului Magureanu: Octavian Grecu, zis "Butoane", adus la DIICOT
Foto: Arhiva

Octavian Grecu, zis "Butoane", a fost adus marti, la sediul DIICOT, el declarand ca nu este vorba despre nicio evaziune fiscala si ca nu stie de ce a fost ridicat de anchetatori.

"Nu este nicio evaziune fiscala, nu stiu ce se intampla", a spus Octavian Grecu, intrebat despre acuzatiile care ii sunt aduse in dosarul de evaziune fiscala, in care prejudiciul produs de membrii gruparii in perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual.

Octavian Grecu a fost adus la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 13.45. Acesta este acuzat ca a sprijinit activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu, fiind invinuit in dosarul de evaziune fiscala.

Mai multe persoane care ar fi sustinatori ai lui Octavian Grecu au venit in fata sediului DIICOT.

Inaintea lui Octavian Grecu, la DIICOT au fost aduse cu dube ale politiei peste zece persoane, acestea refuzand sa faca declaratii.

Totodata, anchetatorii au adus mai multi saci cu probe ridicate in urma perchezitiilor. De la locuintele suspectilor au fost ridicate bibliorafturi cu documente, imprimante, calculatoare, dar si o pusca si o sabie.

Implicarea senatorului PSD Magureanu

Senatorul de Giurgiu Cezar Magureanu, fiica si ginerele sau sunt implicati intr-o retea de evazionisti, alaturi de Octavian Grecu, zis "Butoane", de sefi din ANAF, de comisari ai Garzii Financiare Centrale si din Giurgiu si ai Directiei Finantelor Publice Giurgiu, in acest caz DIICOT facand, marti dimineata, 256 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea.

La sediul DIICOT - Structura Centrala urmeaza sa fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane in cazul carora a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalarea banilor.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti - reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti - reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac, se arata intr-un comunicat de presa de marti al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun ca activitatea infractionala a acestora, toti invinuiti in dosar, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in ANAF, Elena Madalina Naipeanu, angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis "Butoane", invinuit in dosar, au precizat procurorii.

Legaturile senatorului Magureanu cu clanul Butoane

La activitatea infractionala a sotilor Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac a contribuit si senatorul Cezar Mircea Magureanu, socrul si, respectiv, tatal acestora. Procurorii au precizat ca, data fiind calitatea acestuia de senator, contributia lui va fi analizata intr-o cauza penala separata.

Agentia MEDIAFAX relata, in octombrie 2011, ca Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane", apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, in acelasi contract fiind girant si fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le detine in proprietate.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane" a revenit in atentia presei in contextul agresiunii careia i-a cazut victima baschetbalistul american Chauncey Hardy, intr-un bar din Giurgiu, agresiune soldata cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat inregistrari din 2009 in care senatorul Cezar Magureanu, la acea vreme membru PDL, aparea la o petrecere cu manelisti care il avea ca protagonist pe Grecu.

Magureanu declara, referindu-se la aceste imagini, ca "exista prezumtia de nevinovatie", mentionand ca el este foarte popular si merge des la petreceri in Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a tinut sa mentioneze ca nu poate spune ca exista "un clan Butoane", dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el ii respecta la fel ca pe toti giurgiuvenii.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cezar Magureanu Butoane Giurgiu, #Cezar Magureanu evaziune fiscala, #Cezar Magureanu interlopi Giurgiu , #stiri Cezar Mircea Magureanu