Cezar Preda: Boc a facut lucruri bune dar in PD-L e nevoie de o schimbare - Interviu

Luni, 02 Mai 2011, ora 18:56
2490 citiri
Cezar Preda: Boc a facut lucruri bune dar in PD-L e nevoie de o schimbare - Interviu

PD-L are nevoie de o schimbare, de o rupere de ritm pentru recredibilizare, sustine vicepresedintele PD-L Cezar Preda, iar persoana potrivita pentru a face acest lucru, spune el, este Vasile Blaga.

Democrat liberalul a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca "Emil Boc a facut multe lucruri bune, dar increderea si credibilitatea in el a cetatenilor a scazut foarte mult si partidul trebuie sa isi vada viitorul".

Cezar Preda nu crede ca dupa alegerile din PD-L situatia din partid se va tensiona. Potrivit acestuia, formatiunea a mai trecut prin asemenea momente si, afirma Preda, indiferent de rezultat partidul va sta unit.

In ceea ce priveste faptul ca Traian Basescu il sustine pe Emil Boc pentru un nou mandat de presedinte al PD-L, Cezar Preda a declarat pentru Ziare.com ca era de asteptat.

"A avut partener un partid condus de Emil Boc si prin declaratia domniei sale de fapt s-a pozitionat ca e multumit de modul in care a colaborat cu partidul condus de Emil Boc si i-a acordat increderea premierului", a spus Cezar Preda.

Potrivit vicepresedintelui PD-L, decizia la Congres se va lua insa in functie de ce a spus seful statului.

A inceput numaratoarea inversa pana la alegerile din PD-L. Dumneavoastra pe cine sustineti pentru sefia partidului?

Pe Vasile Blaga.

Cu ce credeti ca este mai bun Vasile Blaga fata de ceilalti doi candidati?

Pai in primul rand cred ca in acest moment partidul are nevoie de o schimbare, de o rupere de ritm pentru recredibilizare. Emil Boc a facut multe lucruri bune, a facut lucruri necesare, dar increderea si credibilitatea in el a cetatenilor a scazut foarte mult si partidul trebuie sa isi vada viitorul. Dupa parerea mea trebuie o schimbare si din variantele care sunt, ale celor doua motiuni in afara de cea a domnului Boc, cea a lui Vasile Blaga mi se pare foarte solida.

Dumneavoastra veti candida pentru vreo functie la aceste alegeri?

Nu stiu, nu ne-am propus sa discutam asemenea lucruri acum. Deocamdata avem de promovat motiunea in tara si mergem peste tot in fiecare organizatie.

Cum sperati ca se va schimba PD-L dupa aceste alegeri?

In primul rand cred ca populatia isi da seama ca suntem un partid foarte atent si foarte receptiv la ce simte ea. Si atunci asta este un castig mare. Inseamna ca nu este un partid surd si orb, este un partid care a receptionat faptul ca populatia si-a pierdut increderea in actuala conducere, in actualul presedinte. Acesta este principalul atu al schimbarii. Acela de a transmite cetatenilor Romaniei ca esti foarte receptiv la ceea ce simt ei. Nu conteaza ce simtim noi inauntru. Noi ne credem toti frumosi, destepti si ca luam cele mai bune decizii. Important este sa fim atenti si cum ne vad cetatenii in momentul acesta.

Care va fi atmosfera in PD-L dupa alegeri? Va fi liniste in partid sau vor exista tensiuni intre cele doua tabere?

Parerea mea este ca in partid nu va exista niciun fel de tensiune. Am mai trecut prin asemenea momente si indiferent de rezultat partidul va sta unit. Dar important este sa stam uniti cu un obiectiv comun, acela de a castiga alegerile si alegerile nu le poti castiga numai daca vrei tu ci le poti castiga daca cetatenii iti dau increderea respectiva. Nu trebuie sa clamezi ca scopul este sa castig alegerile daca nu am langa acest obiectiv si sustinerea masiva a cetatenilor.

Va asteptati ca Traian Basescu sa il sustina pe Emil Boc?

Traian Basescu a fost fair-play aici. A avut partener un partid condus de Emil Boc si prin declaratia domniei sale de fapt s-a pozitionat ca e multumit de modul in care a colaborat cu partidul condus de Emil Boc si i-a acordat increderea premierului. Asta nu inseamna ca decizia la Congres se va lua in functie de ce a spus domnul presedinte. Partidul isi vede singur viitorul. Eu cred totusi ca sunt doua lucruri foarte importante si foarte gresit abordate acum de partid.

Unu - ne-am lasat primarii acasa. Decizia sustinatorilor lui Boc prin calcule strict politice a fost sa lasam acasa din cei 2.000 de alesi locali, primari, viceprimari, vicepresedinti si presedinti de Consilii Judetene, limitand numarul la 1.400 si neacceptand marirea numarului la 4.200. Asta este cea mai grava actiune a partidului in ultimul timp, pentru ca noi am avut un brand, acela de a fi un partid al primarilor. L-am clamat tot timpul, ne-am bazat pe aceasta coloana vertebrala. Ori sustinatorii domnului Boc, in frunte cu domnul Boc, considera ca aceasta prezenta ar fi creat probleme in alegerea domniei sale si atunci au refuzat. Pentru ca invocarea motivelor statutare nu tine. Noi cand am avut de luat decizii rapide le-am aprobat in Boroul Permanent si au fost validate ce Consiliul National de Coordonare.

A doua mare eroare care se face este ca mesajul pe care il are am vazut echipa domnului Boc lipeste celelalte motiuni, celelalte optiuni de programe politice pe mesajul Opozitiei. Ori asta este o jignire, sunt oameni care au fondat Partidul Democrat, acum Partidul Democrat Liberal, si care in bataliile grele ale partidului, aduceti-va aminte perioada 2001-2004, s-au pozitionat clar impotriva celorlalte forte politice. In timp ce unii care sustin motiunea lui Boc in 2000 si 2004 nu stiu ce politica faceau si acum ne dau noua sfaturi si se exprima intr-un mod usor, mi se pare usuratic. Noi suntem adversari cu USL nu cu PD-L iar argumentele noastre sunt in interiorul PD-L. Cine nu are argumente spune prostiile astea.

Exista tensiuni intre Vasile Blaga si Traian Basescu?

Nu. Traian Basescu este presedintele Romaniei, Vasile Blaga este senator, secretar general, un om care doreste sa fie presedintele partidului. Eu sunt ferm convins ca Vasile Blaga pe proiectul de modernizare a Romaniei va colabora foarte bine cu domnul presedinte.

Ii va cere PD-L demisia fostului ministru al Muncii, Nelu Ioan Botis?

Nu stiu. PD-L-ul condus de Emil Boc nu a cerut demisia nimanui care a calcat pana la urma moral sau legal. Asa ca nu stiu si nu cred.

Dar ce parere aveti de demisia lui Nelu Ioan Botis de la Ministerul Muncii?

Este o demisie care odata acceptata de primul ministru intra in istorie. Noi nu am luat masuri cu niciun care a votat pentru motiunile impotriva Guvernului. Din contra, uitati-va la Oajdea. Este sustinator al premierului. El a fost dat afara din partid si acum a fost primit sa semneze pe motiunea premierului. Uitati-va la cazurile pe care le avem la DNA. Uitati-va la cazurile colegilor trimisi in judecata care acum sunt vasnici sustinatori ai domnului Emil Boc. Atunci despre ce putem vorbi? Despre ce decizii?

In ultimele sondaje PD-L a scazut destul de mult. Cine este de vina pentru acest lucru?

Noi toti suntem de vina. Pentru ca nu am explicat cum trebuie actul de guvernare si deciziile pe care le-am luat.

Se va remedia aceasta problema in viitor?

Da. daca vom schimba conducerea vom remedia aceasta problema.

UDMR spune ca nu va renunta la ingelegerile cu PNL la nivel local. Va afecta acest lucru relatiile dintre PD-L si UDMR?

Cand i-am luat parteneri i-am luat si cu bune si cu rele. Sunt partenerii nostri si daca le-am acceptat pana acum aceast derapaj in ceea ce priveste unitatea relatiilor la nivelul intregii tari, vom fi nevoiti sa acceptam si acum.

Despre Legea Capitalei ce parere aveti?

Din punctul meu de vedere Capitala trebuie sa fie un singur oras. Nu putem avea sase orase. Pentru ca nu avem garduri intre sectoare, iar Capitala noastra trebuie sa se dezvolte uniform. Este pana la urma o batalie si politica si administrativa. Nu trebuie sa negam acest lucru. PD-L va trebui sa prezinte foarte bine bucurestenilor de ce vrea o singura Capitala si de ce vrea un singur buget. Eu cred in acest proiect si ramane de competenta organizatiei municipale Bucuresti a PD-L sa explice foarte bine bucurestenilor si cred ca va avea castig.

Multe persoane au criticat intrebarile de la referendum. Sunt formulate corect?

Orice intrebare de la orice analiza poate fi criticata, poate fi laudata. Nu cred ca trebuie sa mergem pe aceasta chestiune, ca trebuia virgula pusa intr-o parte, ca trebuia o intrebare sa lipseasca.

Candidatul PD-L la Primaria Capitalei a fost stabilit?

Nu. Candidatul PD-L la Primaria Capitalei este atributul nu numai a organizatiei de Bucuresti, ci a intregului partid. Este cea mai importanta reduta administrativa. In momentul in care se va decide analiza sociologica a fiecarui candidat, pozitionarea fiecarei personalitati a partidului in optiunile bucurestenilor vom lua decizia aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Blaga alegeri PDL, #Congres PDL Blaga Boc, #Blaga Boc presedinte PDL , #PDL
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
PDL nu se poate recredibiliza cu fosti FSN-isti, singura varianta pentru un PDL reformat este un om care stie sa faca reforme si Boc a dovedit ca stie
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
"Candidatul PD-L la Primaria Capitalei este atributul nu numai a organizatiei de Bucuresti, ci a intregului partid. Este cea mai importanta reduta administrativa"