Cezar Preda: E una dintre cele mai grave situatii ale PDL. Responsabil e Boc

Luni, 26 Martie 2012, ora 21:47
5996 citiri
Cezar Preda: E una dintre cele mai grave situatii ale PDL. Responsabil e Boc

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, luni, ca in prezent partidul a ajuns "intr-o situatie de neimaginat", intrucat "primarii sunt sufocati in datorii", atat primarii, cat si parlamentarii sunt mintiti, iar vinovat este Emil Boc, cel care a girat o asemenea situatie.

"Premierul Ungureanu nu are nicio problema cu PDL. Partidul are o problema cu presedintele Emil Boc si cu cei care reprezinta partidul in coalitia de guvernare, unde se intalnesc si cu premierul", crede Ccezar Preda, intrebat cum vede relatia dintre actualul premier si PDL.

Potrivit acestuia, problemele sunt pe doua planuri: parlamentar si local. "In ceea ce priveste functionarea Parlamentului, e clar ca noi nu ne mai intalnim decat sa votam sinecure, posturile astea grase ale romanilor cu 10 - 15.000 de euro. Noi nu ne mai intalnim sa dam legi, sa avizam rapoarte, noi ne intalnim disperati ca sa ii punem pe unii pe functii. Foarte rapid ne intalnim. De exemplu, avem patru rapoarte ale SRI - din 2007 pana in 2011 - care zac acolo si nu reusim sa se intalneasca plenul comun. Dar pentru a pune cinci-sase insi pe posturi ne intalnim foarte repede. Deci asta este o problema pe care o are Emil Boc cu parlamentarii", a declarat Preda.

In ceea ce priveste planul local, liderul democrat-liberal a aratat ca "primarii, la ora actuala sunt acoperiti in datoriile imense pe care le au in ceea ce priveste retelele de canalizare, in ceea ce reprezinta drumurile pe care le au".

"Primarii nostri, ai PDL, sunt sufocati de datorii si trebuiau, conform tuturor angajamentelor de guvernare, aceste datorii pe care le au pe 577, pe cheltuielile de capital, sa incerce sa fie acoperite. Nu a facut nimic. Sunt mintiti si primarii, suntem mintiti si noi parlamentarii si nu vad care va fi rezultatul unei asemenea atitudini decat unul total defavorabil PDL", a spus el.

Intrebat ce se poate face in acest moment pentru a reglementa situatia, Preda a raspuns: "Nu stiu ce se poate face. Eu consider ca este una dintre cele mai grave situatii ale PDL, din anul 2000 incoace".

In context, Peda a spus ca nu actualul guvern este responsabil de situatia creata, ci presedintele PDL. "Am vazut ca guvernul asta are oameni independenti, ei nu au nicio treaba. Pleaca din coalitie, ei nu au nicio problema. Responsabili nu sunt ei, ei pot sa faca ce vor. Responsabil este presedintele partidului, cel care a girat o asemenea situatie", a mai spus deputatul PDL.

Intrebat daca o demisie a presedintelui Boc ar rezolva situatia de nemultumire, Preda a raspuns ca ce va face Emil Boc nu il intereseaza, dar ca acesta "trebuie sa dea raspunsuri primarilor", iar nu lui.

"Sunt foarte suparat si nu numai eu. Nu sunt un caz izolat. Este o situatie a PDL de neimaginat unde ne-a adus - de neimaginat - cu o asemenea atitudine", a adaugat liderul democrat-liberal.

Intrebat cum crede ca va afecta actuala situatie campania electorala si alegerile locale, Preda a raspuns: "Nici nu vreau sa ma gandesc. Traim numai minciuni, numai promisiuni si nu s-a facut nimic", precizand ca nu se refera strict la liderii partidului.

Probleme in Coalitie

Viceliderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a declarat ca intotdeauna in coalitie sunt pareri diferite, iar discutiile de luni au vizat UMF Tg. Mures, dar si plata unor arierate vizand administratiile locale, pentru care M.R.Ungureanu a cerut ragaz o saptamana.

"Intotdeauna sunt pareri diferite, locul de discutie al acestora este tocmai la coalitie", a spus Marton, intrebat fiind daca au existat tensiuni in sedinta de luni a coalitiei.

Deputatul UDMR a admis ca printre subiectele abordate in sedinta de luni a coalitiei a fost si cel al UMF Targu Mures, punctand ca mai sunt unele chestiuni tehnice care trebuie reglementate. "Se lucreaza la text, avem speranta ca maine in sedinta Guvernului proiectul de hotarare sa intre pe ordinea de zi", a mentionat Marton.

Cat priveste alocari de fonduri catre primarii, deputatul UDMR a explicat ca este vorba de respectarea OG 7, privind investitii in apa si canalizare. Marton a spus ca disputele din coalitie s-au dat pe tema rezolvarii problemelor arieratelor "care este o promisiune catre FMI".

Intrebat daca a existat o nemultumire sau un raspuns transant al premierului pe acest subiect, deputatul UDMR s-a limitat sa mentioneze ca "la astfel de discutii exista intotdeauna pareri contrare". "Domnul prim-ministru a solicitat un ragaz de o saptamana pentru a gasi solutia cea mai adecvata pe linia promisiunilor de a micsora arieratele, pe de o parte, si a mentine tinta de deficit", a explicat udemeristul.

In acest context, Marton Arpad a completat ca au existat "puncte de vedere contrare", iar premierului i s-a transmis ca pana in prezent aceste probleme ar fi trebuit deja reglementate.

"Nu vad nimic iesit din comun", a fost concluzia deputatului UDMR, in opinia caruia sedinta de luni din coalitie nu ar fi fost mai speciala decat in alte dati.

Pe de alta parte, surse politice au explicat ca in sedintele coalitiei sunt intotdeauna discutii si nemultumiri, de fiecare data fiind solicitari din partea unora sau altora care nu pot fi aprobate.

"Azi a fost o sedinta mai scurta si mai tensionata. De exemplu, reprezentantii minoritatilor au insistat cu Legea retrocedarii, care este "o problema spinoasa" pentru ei. Din partea PDL au fost unele solicitari pentru suplimentarea fondurilor alocate primarilor lor. Nici in cazul UDMR problemele nu sunt simple, intrucat desi au obtinut linii de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures, aprobata prin HG, Facultatea de Medicina in limba maghiara nu poate functiona deocamdata, intrucat are nevoie de acreditarile necesare pentru functionare, ceea ce necesita timp", au mai aratat sursele politice.

Liderii PDL Ioan Oltean si Elena Udrea au negat insa ca ar fi existat tensiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Cezar Preda, #Emil Boc, #vinovat situatie PDL , #PDL