Cezar Preda: USL sa respecte deciziile Curtii Constitutionale! (Video)

Marti, 10 Iulie 2012, ora 14:43
1728 citiri
Cezar Preda: USL sa respecte deciziile Curtii Constitutionale! (Video)

Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a cerut USL sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, privind restrangerea dreptului ei de a se pronunta pe hotararile Parlamentului, adaugand ca si PDL face acelasi lucru.

"CCR a confirmat ieri tentativa de lovitura de stat, prin atacul asupra institutiilor fundamentale, regizat si pus in aplicare de USL. Curtea Constitutionala a stabilit ca majoritatea parlamentara USL si Guvernul Ponta au incercat, printr-un proiect de lege, sa retraga atributiile CCR", a declarat liderul democrat-liberal, marti, intr-o conferinta de presa.

Acesta a adaugat ca Victor Ponta "incearca sa acopere acest adevar grav printr-un val de minciuni", completand ca "adevarul confirmat de CCR a provocat ingrijorarea si protestele statelor membre ale Uniunii Europene".

CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar

In acest sens, Cezar Preda a dat exemplul unor politicieni socialisti europeni, care s-au declarat ingrijorati cu privire la situatia din Romania, amintindu-l pe ministrul de Externe din Luxemburg, care a spus ca este "ingrozit" de actiunile USL.

"CCR a decis ieri (luni - n.red.), ca legea prin care majoritatea USL ii reducea atributiile este neconstitutionala. In planificarea antidemocratica a USL, subordonarea Monitorului Oficial a fost un element cheie. Subordonarea Monitorului Oficial a fost premeditata, iar decizia CCR care repune Curtea in drepturi depline trebuie publicata imediat in Monitorul Oficial", este de parere prim-vicepresedintele PDL.

Acesta i-a cerut prim-ministrului Victor Ponta sa respecte deciziile CCR, notand ca CCR nu a putut judeca cererile PDL privind revocarea lui Vasile Blaga si Robertei Anastase din fruntea celor doua camere ale Parlamentului si nu a putut decide ca schimbarea celor doi este neconstitutionala "tocmai pentru ca atributiile Curtii au fost restranse de lege".

Ponta, dupa decizia CCR: Trebuie modificate regulamentele celor doua Camere

"Ii cerem premierului sa respecte deciziile Curtii, noi le respectam. (...) Actiunile intreprinse de Guvernul Ponta si de Crin Antonescu discrediteaza Romania pe plan european", a mai spus Cezar Preda, adaugand ca actiunile intreprinse de Victor Ponta reprezinta o sfidare si ca, de doua luni, "romanii au parte doar de razboi sub democratie", somajul este in crestere si leul atinge noi minime istorice.

Totodata, prim-vicepresedintele PDL a explicat ca hotararea Curtii cu privire la revocarile lui Blaga si Anastase poate fi atacata si ca "romanii nu au de castigat din actiunile USL".

Curtea Constitutionala a dezbatut luni o parte dintre sesizarile aflate pe ordinea de zi, printre care inlocuirea presedintilor celor doua camere parlamentare, suspendarea si interimatul la presedintie.

CCR a declarat neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului. In schimb, Curtea a dat dreptate in mare parte USL: Crin Antonescu este presedinte al Senatului si presedinte interimar, Valeriu Zgonea este presedinte al Camerei Deputatilor, iar Traian Basescu este suspendat.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, dupa aflarea deciziilor CCR, ca regulamentele Senatului, respectiv ale Camerei Deputatilor, trebuie modificate.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...