Comisia SRI: Cazul Mircea Basescu nu exista

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 17:25
3380 citiri
Comisia SRI: Cazul Mircea Basescu nu exista
Foto: Antena3

Presedintele comisiei parlamentare de control al SRI, Cezar Preda, a declarat marti, dupa audierea conducerii acestui serviciu de informatii, ca situatia prezentata in presa drept "cazul Mircea Basescu" nu are baza reala.

Preda a declarat ca la audierile de la comisie au participat toti cei 9 membri iar conducerea SRI a raspuns la toate intrebarile puse, in urma audierilor ajungandu-se la concluzia ca "acest caz nu exista".

"Aceste subiecte, alegatii, care vizau nume si toate firmele au condus la concluzia ca un asemenea caz nu exista, este preluat si amplificat de presa, fara elemente reale care sa atraga responsabilitatea unui organism sau altul abilitat sa vegheze la siguranta statului. (...) Nu facem comisii sa preluam in fiecare zi elemente nefundamentate din spatiul public. Am clarificat si am inchis subiectul", a declarat Cezar Preda, precizand ca din acest moment comisia va reveni la discutiile pe tema pachetului legilor sigurantei nationale.

Maior: Nu exista legaturi intre acest transport special si terorism

De asemenea, directorul SRI, George Maior, a declarat la iesirea de la audieri ca "a fost o discutie foarte ampla si serioasa(...) Am fost incantat sa vad ca membrii comisiei au pus intrebari pertinente, unele foarte amanuntite, la care noi am raspuns documentat si exhaustiv".

Referitor la speculatiile aparute in presa legate de implicarea fratelui presedintelui Romaniei Mircea Basescu in afaceri cu teroristi, Maior a declarat: "Suntem o autoritate nationala in domeniul prevenirii terorismului, suntem abilitati prin lege, suntem parte a unei comunitati mai largi din UE si NATO si am aratat comisiei ca am avut o cunoastere adanca in legatura cu toate aspectele semnalate legate de asa-zisa 'conexiune' intre acest transport special si zone ale terorismului, demonstrand ca nu exista nicio legatura intre el si terorism".

"Partea legata de terorism a fost documentata in colaborare cu alte servicii si a fost solutionata cu multa vreme inainte, si nu are nicio legatura cu acest transport", a mai precizat George Maior.

Apel catre politicieni la inteligenta si responsabilitate

In privinta declaratiilor recente ale lui Marian Vanghelie potrivit carora ar avea informatii compromitatoare de la SRI despre familia Basescu, George Maior a spus ca se constata "o intensificare a unei retorici politice care are in centrul sau diverse comentarii legate de activitatea serviciului, dar ea nu este benefica pentru felul in care serviciul isi desfasoara activitatea".

"SRI actioneaza independent, neutru, transmite informatii pe caile legale, iar daca vreun ofiter al serviciului ar proceda la o transmitere de informatii fara sa se inscrie in sistemul legal, ar fi imediat sanctionat din punct de vedere penal prin transmiterea la Parchetul General.

(...)Sistemul ne poate arata oricand daca exista o scurgere de informatie sau o situatie mai precara catre mediul politic.

Fac un apel la oamenii politici indiferent de coloratura sa judece acest lucru cu mai multa inteligenta si responsabilitate. E si in beneficiul lor si al statului roman", a mai declarat directorul SRI, George Maior.

Discursul de factura autonomista se va intensifica

Referitor la un alt aspect abordat in timpul audierilor din comisia SRI, cel referitor la discursurile de la Odorheiu Secuiesc legate de autonomia Tinutului Secuiesc, directorul SRI a declarat ca a fost subliniata "o anumita ingrijorare referitoare la cresterea facturii autonomiste a acestuia" si ca au fost informate toate institutiile abilitate ale statului in legatura cu acest aspect, in conditiile in care este de prevazut ca aceasta se va intensifica in urmatoarea perioada, din cauza campaniei electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#George Maior audieri comisie, #comisie SRI Mircea Basescu, #Basescu trafic teroristi , #stiri Cezar Preda