O angajată a CFR Călători, penalizată cu 5 la sută din salariu pentru o lună, în urma unui reportaj care semnala nereguli dintr-un tren Timișoara-Caransebeș, a cerut anularea sancțiunii în instanță și a obținut câștig de cauză, demonstrând că a fost penalizată abuziv.
O angajată CFR Călători, responsabilă de supracontrol pe un tren Timișoara-Caransebeș a ajuns să fie penalizată după ce Digi24 a prezentat un reportaj în care se arăta cum în tren se fumează, iar ușile de acces în vagon (urcare/coborâre) sunt deschise în timpul mersului.
În urma imaginilor apărute pe postul de televiziune, angajata CFR a fost găsită vinovată pentru că „nu a urmărit activitatea șefului de tren, care avea sectorul de activitate la vagonul nr. 2 și în care acesta avea obligația de serviciu să patruleze permanent”.
Pentru abaterea disciplinară, angajata CFR Călători a fost sancționată cu 5 la sută din salariu pentru o perioadă de o lună. Angajata companiei de căi ferate a dat în judecată CFR Călători, cerând anularea sancțiunii. Tribunalul Timiș i-a dat dreptate femeii, arătând că reprezentanții CFR nu au putut demonstra că neregulile s-au petrecut în trenul de care angajata CFR era responsabilă.
„Reportajul transmis pe postul Digi24 este un colaj de imagini asamblate din mai multe clișee, prezentând secvențe din mai multe intervale de timp și din mai multe locații, ori în lipsa unor dovezi concludente instanța de fond nu a avut elementele necesare pentru a verifica veridicitatea celor susținute de către pârâtă. Din probele de la dosar nu rezultă evidenţa abaterii disciplinare constatate, nu rezultă existenţa acesteia, împrejurările în care fapta ar fi fost săvârșită, vinovăția salariatei, pentru a putea fi atrasa răspunderea reclamantei”, se arată în sentința Tribunalului Timiș.
CFR Călători a contestat hotărârea Tribunalului arătând că „obiectul abaterii disciplinare rezulta indubitabil prin neconformarea la prevederile dispoziţiilor fisei postului, regulamentului intern, dispoziţiilor interne și Statutului Disciplinar pe care reclamanta și le-a însuşit prin semnătură”.
Curtea de Apel Timișoara a menținut, însă, decizia de anulare a sancțiunii, considerând că vinovăția angajatei CFR Călători nu poate fi dovedită. „Singura probă propusă în acest sens o reprezintă reportajul difuzat pe Digi 24, care, aşa cum în mod corect a reţinut şi prima instanţă, nu este relevant şi suficient sub aspectul dovedirii acelei inacţiuni imputate contestatoarei în condiţiile în care din respectiva filmare nu reiese cu certitudine că a fost realizată în data de 06.08.2021 în trenul respectiv și, mai mult, în intervalul orar în care contestatoarea se afla în acel tren pentru efectuarea controlului cu cei doi șefi de tren, respectiv pe distanţa Timișoara – Chizătău, acel tren având ca destinație stația Caransebeș”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care este definitivă.
Dar, ce să-i faci, judecătorii nu prea... Vezi tot