CFR, pe locul 11 în topul căilor ferate din Europa. Laude pentru cursele de noapte, critici pentru despăgubirea în cazul întârzierilor

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 11:11
1842 citiri
CFR, pe locul 11 în topul căilor ferate din Europa. Laude pentru cursele de noapte, critici pentru despăgubirea în cazul întârzierilor
CFR Călători, pe locul 11 în clasamentul european al transportului feroviar FOTO Facebook/ CFR Călători

CFR Călători se află la mijlocul unui top al operatorilor de căi ferate din Europa, potrivit raportului Transport & Environment, publicat luni, 9 decembrie. Specialiștii au avut și cuvinte de laudă pentru CFR, dar și o critică importantă cu privire la modul de despăgubire al călătorilor în caz de întârziere.

Trenitalia este compania feroviară europeană care a obținut cel mai mare scor, 7,7, în topul care a fost dezvoltat pe baza a 8 criterii: prețul, fiabilitatea, reducerile disponibile, politicile de despăgubiri în caz de întârzieri, experienţa călătorilor, cursele de noapte şi disponibilitate locurilor pentru biciclete.

CFR s-a clasat pe locul 11 din 27, ultimul loc fiind ocupat de Eurostar, compania care face legătura dintre Marea Britanie și Europa, prin tunelul de sub Canalul Mânecii, se arată în analiza ONG-ului Transport & Environment.

Raportul notează că CFR Călători are una dintre cele mai puțin favorabile politici de despăgubire a călătorilor în cazul întârzierilor trenurilor.

Căile Ferate Române s-a situat însă pe un loc fruntaș cu privire la rutele de noapte. CFR oferă 21 de curse de noapte, depășit doar de compania austriacă ÖBB cu 29.

CFR s-a situat pe locul 11, cu un scor de 6,1 în clasament, la fel ca operatorul polonez PKP, și înaintea Deutsche Bahn, cel mai mare operator feroviar din Europa.

"Prețul nu garantează calitatea"

Prima concluzie a studiului T&E: "preţul ridicat nu garantează şi calitatea serviciului". O dovadă este Eurostar care practică preţuri de două ori mai mari decât media europeană şi se situează pe locul 27, ultimul în clasamentul T&E. Potrivit autorilor studiului, o fiabilitate sub medie (14 din 27), absenţa opţiunilor de îmbarcare pentru biciclete şi performanţe puţin peste medie nu compensează preţurile ridicate practicate de Eurostar.

"O dezvoltare a concurenţei pe liniile Eurostar, prin intrarea altor operatori feroviari, ar putea să forţeze compania să îşi reducă preţurile", susţine Victor Thévenet, coordonatorul studiului.

În schimb, Trenitalia şi compania austriacă ÖBB oferă cel mai bun raport calitate-preţ din Europa, susţine Transport & Environment.

Criteriile de evaluare ale transportului feroviar

ONG-ul a evaluat o serie de opt criterii pentru a realiza acest clasament al companiilor feroviare cu privire la legăturile lor pe distanţe medii şi luni, cel mai important criteriu fiind preţul. De asemenea, au fost luate în calcul fiabilitatea, reducerile disponibile, politicile de despăgubiri în caz de întârzieri, experienţa călătorilor, dacă oferă sau nu curse de noapte şi dacă există locuri pentru biciclete.

"Trenitalia se diferenţiază în funcţie de experienţa călătorului, SBB este cel mai punctual operator din Europa iar RegioJet are cele mai accesibile bilete", susţine T&E.

ONG-ul subliniază că toate companiile feroviare ar trebui să îşi îmbunătăţească punctualitatea. "Doar 11 dintre cei 27 de operatori au o punctualitate mai mare de 80%", subliniază Victor Thévenet. După acest indicator, CFR Călători se situează pe locul 11 iar Deutsche Bahn, cel mai mare operator feroviar din Europa, se clasează pe locul 25.

Transport & Environment a făcut de asemenea un apel către state să investească în reţelele feroviare pentru a îmbunătăţi fiabilitatea circulaţiei şi a scădea tarifele de utilizare a infrastructurii feroviare, pentru a putea diminua preţul biletelor. Aceste tarife sunt foarte mari în Franţa, spre deosebire de Italia, unde statul a investit foarte mult în întreţinerea infrastructurii şi garantarea preţurilor moderate.

Acelaşi ONG invită operatorii feroviari să se inspire din cele mai bune practici. De exemplu, operatorii feroviari din Marea Britanie, care sunt printre cei cu cele mai mari preţuri de pe continent, oferă în schimb posibilitatea de rambursare "începând de la 15 minte de întârzieri şi o rambursare integrală pentru o oră de întârziere", subliniază T&E. O astfel de practică ar încuraja şi mai mult călătorii să opteze pentru tren, crede T&E.

Circulația pe căile ferate din România este în pericol de blocaj. Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă: „Vom opri spontan lucrul dacă nu se va rezolva nimic!"
Circulația pe căile ferate din România este în pericol de blocaj. Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă: „Vom opri spontan lucrul dacă nu se va rezolva nimic!"
Vineri, 24 ianuarie, în Piața Victoriei, va fi un mare protest, la care ar urma să participe 30.000-40.000 de persoane. Printre cei nemulțumiți se numără angajații Căilor Ferate Române,...
"Vor fi dați afară cei fără pile, fără rude". Analiza fără perdea a unui economist după concedierile anunțate la Senat
"Vor fi dați afară cei fără pile, fără rude". Analiza fără perdea a unui economist după concedierile anunțate la Senat
Analistul și profesorul de economie Mircea Coșea a subliniat miercuri, 22 ianuarie, că apariția șomajului într-o formă atât de accentuată reprezintă începutul unei crize. El a criticat...
#CFR Calatori, #transport feroviar, #top Europa, #trenuri Romania , #CFR
  1. În arest pentru 250 de lei. Cum au ajuns doi tineri din Argeș să fie reținuți pentru lipsire de libertate şi șantaj
  2. Alertă de călătorie pentru români. Țara europeană în care s-a anunțat Cod portocaliu de vreme rea
  3. Copil de trei ani, găsit mort în casă. Părinții l-au lăsat singur ca să meargă la băut
  4. Un nou cutremur în România. În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
  5. Metoda groaznică prin care un soldat nord-coreean a încercat să se sinucidă pentru a nu ajunge prizonier la ucraineni. I-a șocat și pe cei care l-au capturat VIDEO
  6. Un tânăr a dat mită 2.500 de lei ca să promoveze examenul auto și tot nu l-a luat. Ulterior, a ajuns în fața anchetatorilor
  7. Faleza din Constanța se surpă. Mai multe clădiri, monumente istorice de clasă A, riscă să se prăbușească
  8. Mesajul războinic al premierului polonez la preluarea președinției UE: "Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să se înarmeze"
  9. Macron se întâlnește cu Olaf Scholz înaintea alegerilor din Germania. Despre ce vor discuta cei doi lideri europeni
  10. S-au înmulțit infecțiile rezistente la antibiotice în spitalele din Ucraina, în plin război. Care este cauza