ANAF si CFR Marfa vor prelua datorii CFR SA de peste 720 milioane de lei

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 18:32
2185 citiri
ANAF si CFR Marfa vor prelua datorii CFR SA de peste 720 milioane de lei

Datoriile CFR SA in valoare de peste 720 milioane de euro vor fi preluate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si CFR Marfa, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Conform documentului publicat pe site-ul Ministerului Turismului, ANAF va prelua un debit restant, in cuantum de 119 milioane de lei, pe care CFR SA il inregistreaza la AVAS, iar ulterior CFR Marfa va prelua o datorie de 605,9 milioane de lei pe care compania o are la ANAF, scazuta din sumele datorate de transportatorul de marfa administratorului retelei feroviare.

Guvenul a decis asta "luand in considerare opiniile si recomandarile Fondului Monetar International, Comisiei Europene si ale Bancii Mondiale referitoare la deficitul bugetar prognozat, precum si necesitatea reducerii volumului de plati restante si de arierate inregistrate la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, pentru evitarea blocajelor financiare de la nivelul acestora".

Conform Guvernului, masura este necesara pentru intarirea disciplinei economico-financiare de la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale si locale pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata, "respectiv pentru evitarea declansarii unor executari silite ale autoritatilor administratiei publice locale".

Un alt motiv invocat de guvernanti a fost diminuarea presiunii asupra deficitului bugetului general consolidat, "in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata".

CFR Marfa, vanduta fara datorii, pentru 180 de milioane de euro. Opt companii "importante" interesate

Potrivit strategiei de privatizare a CFR Marfa, aprobata de Guvern in luna februarie, CFR Marfa inregistra datorii totale de 1,8 miliarde lei, dintre care circa 600 milioane lei la buget si 600 milioane lei catre CFR Infrastructura, restul reprezentand penalitati de intarziere si restante catre furnizori privati.

CFR Marfa a fost scoasa la vanzare, saptamana trecuta, pretul de pornire a licitatiei pentru un pachet majoritar de 51% din actiuni fiind de 180 de milioane de euro.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#ANAF datorii CFR, #CFR Marfa datorii CFR SA, #stergere datorii CFR SA, #stergere datorii CFR , #privatizare