CFR Marfa deraiaza: Vanzarea catre un investitor strategic, imposibila?

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 14:26
3552 citiri
CFR Marfa deraiaza: Vanzarea catre un investitor strategic, imposibila?

Privatizarea CFR Marfa a devenit, aproape peste noapte, prioritatea economica numarul 1 pentru Guvernul condus de Victor Ponta, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Erik de Vrijer, seful misiunii creditorilor internationali, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta companie va fi vanduta unui investitor strategic, reliefand ideea ca va fi un proces indelungat.

"CFR Marfa nu functioneaza cum trebuie si din cauza ca nu vor fi schimbari majore, Guvernul a ajuns la concluzia ca trebuie sa fie vanduta unui investitor care poate sa o dezvolte, este un proces care va dura si e nevoie de timp pentru a analiza compania. In plus, trebuie discutata problema datoriilor cu oficialii europeni", a sustinut oficialul FMI, la finalul vizitei.

Romania a cerut extinderea acordului preventiv, cu trei luni, pana in iunie, pentru a duce la indeplinire nu doar privatizarea CFR Marfa, cat si alte promisiuni legate de numeroase companii de stat.

Astfel, administratorul judiciar al Oltchim, unde Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa, va prezenta, la jumatatea lunii aprilie, un raport privind situatia companiei. In plus, pana la sfarsitul lunii aprilie, trebuie sa fie ales un consultant pentru privatizarea prin BVB a unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, iar oferta publica pentru privatizarea a 15% din actiunile Transgaz urmeaza sa aiba loc pana la mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, pana la sfarsitul lunii mai, trebuie sa fie vandut un pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica, iar Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Brokerul Nicu Grigoras de la Intercapital Invest sustine ca solutia ideala pentru toate companiile de stat era ca "acestea sa aiba un management profesionist (conducerile sa nu fie numite politic, ci pe criterii de performanta si eficienta), sa ramana sub controlul statului (statul sa pastreze pachetul de control 33% sau 50%), iar restul actiunilor sa fie vandute catre investitori".

"Astfel, aceste companii ar fi fost foarte transparente, investitorii ar fi facut presiuni ca ele sa fie conduse profesionist si in interesul tuturor actionarilor, ar fi avut surse de finantare a investitiilor si ar fi putut avea un cuvant de spus pe plan regional", a precizat brokerul, pentru Ziare.com.

Acest model a fost aplicat cu succes in Polonia, dupa anul 1998, iar Romania a avut de suferit din cauza ca nu l-a urmat.

Nicu Grigoras sustine ca, din cauza clasei politice, companiile de stat au probleme financiare foarte mari, unele societati au disparut si foarte putine au o pozitie economica stabila. In plus, niciuna dintre companiile la care statul este actionar majoritar nu a reusit sa capete o anvergura regionala.

Aceste motive sunt suficiente pentru a deduce faptul ca modelul aplicat de statul roman a fost unul pagubos si trebuie schimbat.

Ce urmeaza pentru CFR Marfa

Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie a acestui an si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut, in urma cu cateva zile, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Ministrul a mai spus ca, in circa trei saptamani, vor fi numiti manageri profesionisti la CFR Marfa.

Ministerul Transporturilor a anuntat, anul trecut, ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in decembrie 2012, dar, ulterior, a comunicat ca procedura este intrerupta, intrucat strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

De mentionat este faptul ca CFR Marfa are datorii de peste 700 de milioane de lei si a avut pierderi de peste 127 de milioane de euro, in 2011.

"Probabil, in acest moment, singurul scenariu posibil la CFR Marfa ar fi eficientizarea companiei, poate chiar prin initierea procedurii de insolventa, si prin schimbarea modului de management si ulterior listarea unui pachet semnificativ de actiuni la bursa, prin scaderea detinerii statului la 50% sau chiar la 33%. Listarea la bursa nu se poate face sub nicio forma in conditiile actuale, ci numai dupa o restructurare fundamentala a companiei si a modului de management", a opinat Nicu Grigoras, care sustine ca din cauza situatiei financiare precare, va fi extrem de greu ca societatea sa fie vanduta unui investitor strategic.

Directorul general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, considera ca CFR Marfa ar trebui privatizata printr-o licitatie cu "plic" inchis si conditii de inscriere stricte, precum experienta in operare transporturi, plan de investitii, protectie sociala, etc.

"Insolventa e o solutie, doar daca exista deja un plan viabil de redresare sau daca problemele tin doar de fluxurile de trezorerie (cash-flow)", a spus Ovidiu Dumitrescu, pentru Ziare.com.

Administratorul judiciar al Oltchim, avocatul Gheorghe Piperea, a sustinut, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca mai multe companii de stat, inclusiv CFR Marfa, ar trebui mai intai sa fie "curatate" prin insolventa si apoi sa inceapa demararea procedurii de privatizare.

Potrivit premierului Victor Ponta, pe 5 februarie va avea loc sedinta CSAT, in care societatea va primi aviz favorabil pentru privatizare.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com